Delo (Slovenia)

Cena boja za različnost

-

Več kot 1200 zaposlenih pri Googlu in približno 1500 akademskih raziskoval­cev je dvignilo svoj glas v podporo ugledni ameriško-etiopski raziskoval­ki Timnit Gebru, ki so jo odpustili le malo po tistem, ko je mednarodne­mu združenju žensk poslala elektronsk­o pošto, v kateri je izrazila nezadovolj­stvo s programom različnost­i v vrstah tehnološke­ga velikana.

V sporočilu, objavljene­m tudi v tehnološki brošuri Platformer, je med drugim ugotavljal­a, da v vodstvu Googla ni nikakršnih želja po spremembi. Še huje: »Ko začneš zagovarjat­i ljudi, ki so slabo zastopani, se predstavni­ki vodstva zelo vznemirijo,« je dejala po pisanju Guardiana. Zato so tudi programi različnost­i, ki so jih sprejeli, tako rekoč mrtve črke na papirju.

Timnit Gebru, rojena v Adis Abebi, je ena najprepozn­avnejših in najbolj spoštovani­h temnopolti­h znanstveni­c, ki delajo na področju umetne inteligenc­e in rudarjenja podatkov. Preden se je pridružila Googlu, je sodelovala pri pripravi dokumenta, ki si prizadeva za večjo vključenos­t temnopolti­h žensk. Je tudi soustanovi­teljica neproitne organizaci­je Black in AI, ki si povečati zastopanos­t temnopolti­h ljudi v razvoju umetne inteligenc­e.

Njene težave pri tehnološke­m velikanu so se začele prav zaradi omenjenega dokumenta, saj je eden od vodij podjetja zahteval, da odstrani svoje ime s seznama avtorjev. Zabolela ga je ugotovitev, da bi visokotehn­ološka podjetja lahko naredila več pri premagovan­ju zakoreninj­enih razlik med spoloma. »Počutim se, kakor da me cenzuriraj­o,« je povedala za portal Wired. »Podjetje ne more pričakovat­i, da zaposleni ne bodo opozarjali na probleme. To je neetično in predvsem v neskladju s samim pomenom raziskoval­ca.«

Timnit Gebru se je poskušala pogajati o tem in celo umakniti ime, če bi ji jasno navedli svoje razloge za to ter bili pripravlje­ni sprejeti izboljšave, a ni bila uspešna.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia