Delo (Slovenia)

Kraljica bo svetel zgled

-

Štiriindev­etdesetlet­na britanska kraljica Elizabeta II. in njen 99-letni soprog princ Filip sta med prvimi v vrsti za cepljenje proti covidu-19 v Veliki Britaniji, ki je kot prva zahodna država za splošno uporabo odobrila cepivo ameriškega Pizerja in nemškega Biontecha. Prednost imata zaradi starosti in morebitnih posebnih ugodnosti, je STA povzela britanski Mail on Sunday.

V Buckingham­ski palači novice za zdaj niso uradno komentiral­i. Elizabeta II. naj bi se sicer za hitro cepljenje, predvidoma v prihodnjih tednih, po poročanju medijev odločila tudi zato, da bi s tem opogumila in spodbudila druge, da posnemajo njen zgled. Oblasti namreč skrbi, da bi utegnili vse glasnejši nasprotnik­i cepljenja – ne le proti covidu-19, ampak na splošno – prepričati številne Britance. Po pisanju časnika Daily Mirror kraljica nikakor ni edina, ki si želi s čimprejšnj­im cepljenjem spodbuditi svoje sodržavlja­ne. Da se bodo cepili takoj, ko bo mogoče, je namreč javno napovedalo že več znanih Britancev, med njimi komik Michael Palin iz skupine Monty Python in pevec Bob Geldof.

Cepljenje bodo na Otoku po napovedih začeli že ta teden, potem ko je britanska agencija za zdravila in medicinske izdelke (MHRA) v sredo rekordno hitro dala soglasje zanj, poroča AFP. Glavna kriterija pri odločanju o tem, koga bodo cepili najprej, bosta starost in ranljivost.

Najprej bodo tako cepili stanovalce in zaposlene v domovih za starejše, nato pa vse starejše od 80 let ter najbolj izpostavlj­ene zdravstven­e delavce. Naslednji bodo na vrsti preostali starostnik­i in ljudje, ki so zaradi drugih bolezni izredno ranljivi.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia