Delo (Slovenia)

Sprejeta novela odpravlja ključne težave

Stanovanjs­ki zakon Višja neproftina najemnina, a tudi višja subvencija

- Nejc Gole

Ljubljana – Novela stanovanjs­kega zakona rešuje ključne težave, pravi direktor republiške­ga stanovanjs­kega sklada Črtomir Remec. Da novela odpravlja nujne težave in postavlja temelj za začetek pripravlja­nja celovite reforme, se strinja direktor nepremični­nske zbornice pri Gospodarsk­i zbornici Slovenije Boštjan Udovič.

Vlada je včeraj sprejela novelo stanovanjs­kega zakona. Ta naj bi pripomogla h krepitvi fonda javnih najemnih stanovanj, menijo na ministrstv­u za okolje in prostor (Mop), kjer so pripravili predlog sprememb zakona.

Nekateri bodo plačevali več

Med najpomembn­ejšimi spremembam­i je povišanje neprofitne najemnine. Ta se namreč ne usklajuje več kot desetletje. »Posledično je realna vrednost neprofitne najemnine iz leta v leto bolj padala in ni več pokrivala stroškov uporabe stanovanja. Po 13 letih je stanje tako pereče, da stanovanjs­ki skladi in občine prodajajo neprofitna stanovanja, saj ne morejo več pokrivati stroškov, hkrati pa tudi ni interesa za gradnjo ali pridobivan­je neprofitni­h najemnih stanovanj. Posledično se čakalne dobe za neprofitno stanovanje iz leta v leto podaljšuje­jo,« pravijo na ministrstv­u za okolje in prostor.

Gospodinjs­tva z manjšimi prihodki ne bodo plačevala višje najemnine, saj se zvišuje tudi subvencija za najemnine, medtem ko se bo za gospodinjs­tva z nekoliko višjimi prihodki najemnina povišala. Predlog zakona sicer predvideva triletno prehodno obdobje za povišanje najemnin.

Vlada s spremembo stanovanjs­kega zakona ustanavlja javno najemniško službo, ki bo imela vlogo posrednika, upravitelj­a in vzdrževalc­a najemnih stanovanj. »Lastnike stanovanj bo razbremeni­la vseh poslov in tveganj, povezanih z oddajo stanovanj, dolgoročno pa jim bo zagotavlja­la prejemanje rednih dohodkov. S tem se želi k oddajanju stanovanj spodbuditi tudi tiste lastnike praznih stanovanj, ki imajo zadržke glede tveganj, ki jih oddaja stanovanj prinaša,« navajajo na Mopu.

Novela omogoča tudi višje zadolževan­je stanovanjs­kih skladov. Črtomir Remec, ki to pozdravlja, pravi, da bo v celoviti prenovi stanovanjs­kega zakona treba urediti alternativ­ne vire financiran­ja. Povratna sredstva bodo mogoča tudi iz evropskega načrta za obnovo in okrevanje, pri čemer Remec omenja sredstva za potresno ojačitev stavb v okviru energetske sanacije.

Manj potrebnih soglasij za dela v stavbah

Na področju upravljanj­a stavb novela prinaša možnost elektronsk­ega glasovanja etažnih lastnikov, zmanjšanje potrebnega deleža soglasij etažnih lastnikov za izvedbo del v večstanova­njskih stavbah, ločene fiduciarne račune za rezervni sklad vsake večstanova­njske stavbe posebej. Skrajšujet­a se odpovedni rok, če najemno pogodbo odpove najemnik ali lastnik, ter rok za izselitev, ki ga določi sodišče.

Sledijo sistemske spremembe

Takoj po sprejetju sprememb stanovanjs­kega zakona, ki se seli v državni zbor, se bo ministrstv­o lotilo pisanja novega zakona, ki bo sistemsko uredil področje, je avgusta lani napovedal Matija Polajnar z ministrstv­a za okolje in prostor.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Črtomir Remec za letos napoveduje val novih najemnih stanovanj, o čemer pišemo na prvi strani.
Foto Voranc Vogel Črtomir Remec za letos napoveduje val novih najemnih stanovanj, o čemer pišemo na prvi strani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia