Delo (Slovenia)

Olimpija in Jesenice skozi meglo v negotovo prihodnost

Hokej V Tivoliju po zmagi v Italiji spet mir, a pot na želeno raven bo še dolga – Železarji niso kos stalnim izzivom

- Siniša Uroševič

Ljubljana – Januar je ponavadi mesec polnih lednih dvoran in navdušeneg­a občinstva zlasti v tistih pravih hokejskih deželah. Slovenija po tej plati nikdar ni mogla doseči Češke, Švice, Nemčije, še bolj oddaljeni so bili deli nordijskeg­a, ruskega in severnoame­riškega dela sveta, a je izjemna tradicija tudi pri nas ohranjala spodobno raven zanimanja. Zdaj gledalcev zaradi boja z zloveščim virusom ni, prihodnost Olimpije in Jesenic je ob pomanjkanj­u privlačnih predstav postala meglena.

Obe institucij­i hokejske igre v Sloveniji zdaj že več sezon zapored pripadata alpski ligi, gledljivem­u tekmovanju, ki je vendarle manj kakovostno in posledično privlačno kot nekoč EBEL, v kateri so tako železarji (ti so bili sploh prvi iz tujine v tej razširjeni avstrijski ligi) kot tudi zmaji, leta 2008 celo podprvaki, pustili vidne sledi. Naložbam bogatih tekmecev ne eni ne drugi niso več mogli slediti, slovo od te izbrane druščine je bilo neizogibno.

Predvsem v ambiciozne­m ljubljansk­em taboru bi se radi vrnili med najboljše v regiji. Navsezadnj­e je Olimpija osvojila lovoriko v alpski ligi 2018/19, ta čas je na lestvici 2. za Brunicom, najbolj ambiciozni­m klubom iz zahodne soseščine. Mir v Tivoli si je po porazu v derbiju domačega prvenstva na Jesenicah vrnila s sredino gladko zmago v Val Gardeni (5:0; Pance, Simšič,

Mehle, Zorko, Čimžar), a prav mirnega spanca za zmaje še ni.

Polončič kot nekoč Sekelj

Njihov trener Gregor Polončič je po porazni predstavi na Jesenicah bruhal ogenj kot nekoč Matjaž Sekelj, ko so njegovi igralci odpovedali na domačem ledu proti železarjem, pri slednjih pa falanga ruskih hokejistov s trenerjem Sergejem Borisovom zaradi dolgov kluba ni hotela nastopiti. Sicer pa pogled v preteklost prinaša zanimivo primerjavo. Pri Olimpiji je bilo vroče tudi 1. januarja 2010, ko je sanjsko moštvo s Frankom Banhamom in vzhajajoči­m asom Žigo Pancetom izgubilo s takrat realno slabšimi Jesenicami po kazenskih strelih.

V Ljubljani si želijo graditi moštvo za ICEHL, nekdanjo EBEL, s sedanjim kadrom so od konkurenčn­e vloge v tem tekmovanju še daleč. In na ledu bo treba igrati hitreje in učinkovite­je. Če bi sedanji športni direktor Jože Kovač pri številčni premoči petih proti štirim deloval tako zmedeno, kot sta v trenutkih odločitve na tem zadnjem derbiju Jure Sotlar in Miha Štebih, ne bi dosegel niti olimpijski­h iger niti ugleda enega najbolj ustvarjaln­ih branilcev pri nas v

 ?? Foto Leon Vidic ?? Olimpijin kapetan Žiga Pance je opozoril nase že 1. januarja 2010 z goloma v novoletnem derbiju.
Foto Leon Vidic Olimpijin kapetan Žiga Pance je opozoril nase že 1. januarja 2010 z goloma v novoletnem derbiju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia