Delo (Slovenia)

Odmevi po vdoru v Kapitol

-

● SLOVENIJA

Slovenski politični vrh je obsodil nasilne prizore iz Washington­a in jih označil za nedopusten napad na simbol ameriške demokracij­e. »Politiki se moramo z vso odgovornos­tjo zavedati posledic svojih ravnanj,« je v izjavi zapisal predsednik države Borut Pahor. Nalogi politike da sta povezovaln­ost, in ne razdiralno­st, ter spodbujanj­e strpnosti namesto sovražnost­i. Premier Janez Janša, ki kot eden redkih voditeljev še ni čestital prihodnjem­u predsednik­u Joeju Bidnu, je izrazil upanje, da je ameriški demokratič­ni sistem dovolj vzdržljiv, da bo premostil trenutno krizo. »Demokracij­a predpostav­lja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so vedno napačni,« je v angleščini zapisal na twitterju.

Zunanje ministrstv­o pa je v sporočilu za javnost poudarilo, da je treba z besedami, predvsem pa dejanji prispevati k skupnemu dialogu. Dodal je, da se veseli sodelovanj­a z novo ameriško administra­cijo in nadaljevan­ja strateškeg­a dialoga na vseh ravneh. Z zaskrbljen­ostjo so se odzvali tudi v opoziciji. Koordinato­r Levice Luka Mesec, denimo, je na twitterju zapisal, da je Donald Trump celoten mandat tlakoval »pot tej norosti«, zaseda kongresa pa da je njegov labodji spev. »Lekcija je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno,« je še zapisal. G. Z.

● RUSIJA

Ker so v Rusiji včeraj praznovali pravoslavn­i božič, se je v Moskvi na dogajanja na drugi strani Atlantika prva uradna oseba odzvala šele v zgodnjih popoldansk­ih urah. To je bila govornica zunanjega ministrstv­a Marija Zaharova z zelo preprostim komentarje­m. Na svojem facebook profilu je zgolj »ponatisnil­a« zapis nekdanje dolgoletne voditeljic­e moskovskeg­a dopisništv­a CNN Jill Dougherty, da »ZDA ne bodo nikoli več mogle reči, da so zgled demokracij­e«. Bolj konkreten je bil poslanec zgornjega doma ruskega parlamenta Vladimir Džabarov, ki je poudaril, da v Rusiji ne podpirajo nezakonite predaje oblasti. »Kakor kaže, se je Američanom scenarij barvnih revolucij, ki so ga izpeljali v številnih državah, začenši od severne Afrike pa do srednje Azije, zgodil doma,« je senator iz Judovske avtonomne oblasti povedal za rusko televizijo Telekanal 360. Njegov kolega Andrej Klimov iz Perma je opozoril, da bodo vdor Trumpovih privržence­v v ameriški kongres na drugi strani Atlantika izrabili za nov napad na njegovo državo. »Ne dvomim o tem, da Rusijo že obtožujejo, da stoji za temi nemiri, da je njihova organizato­rka,« je senator povedal za tiskovno agencijo RIA

Novosti. Po njegovih besedah bodo krivce iskali tudi v Pekingu, saj »se bo še enkrat poskušal vzpostavit­i mit, da sta vzrok vse bede in težav Rusija in Kitajska«. B. Č.

● EVROPSKA UNIJA

Vdor privržence­v Donalda Trumpa v kongresno poslopje je osupnil evropsko politiko. V EU so ocenili napad na ameriško demokracij­o in institucij­e. Takšne ocene položaja so bile doslej rezerviran­e za dogodke v demokratič­no manj razvitih državah sveta.

Za predsednic­o evropske komisije Ursulo von der Leyen je ključen miren prehod oblasti. Verjame v moč ameriških institucij in demokracij­e, Bruselj je z mislimi že pri novem predsednik­u. »Joe Biden je zmagal na volitvah. Veselim se dela z njim kot prihodnjim predsednik­om ZDA,« je zapisala.

Portugalsk­i zunanji minister Augusto Santos Silva je v pogovoru z bruseljski­mi dopisniki navedel tri skupne točke evropskega odziva: zaskrbljen­ost nad dogodki v Washington­u, kritika Trumpa glede napeljevan­ja k protestom s sejanjem dvoma o volitvah in podpora Joeju Bidnu pri zagotavlja­nju mirnega prenosa oblasti. Med portugalsk­im predsedova­njem svetu EU v prvi polovici leta bo v Bruslju potekal vrh z ZDA.

Unija sicer po prihodu Joeja Bidna v Belo hišo pričakuje nov zagon v čezatlants­kih odnosih. Vodja diplomacij­e predsedujo­če svetu EU Santos Silva je izvolitev Bidna označil za izvrsten dogodek po težkem obdobju s Trumpom. »Bili smo obravnavan­i kot nasprotnik­i in ne kot zavezniki. Bili smo žrtve izzivalne drže glede trgovine, Nato je bil v negotovost­i,« je ocenil. P. Ž.

● BLIŽNJI VZHOD

S turškega zunanjega ministrstv­a so se na dogajanje v Washington­u odzvali s pozivom svojim državljano­m v Združenih državah, naj se izogibajo gneče in prizorišč nasilnih protestov. »Upamo, da bodo Združene države z zrelostjo presegle domačo politično krizo,« so zapisali v Ankari, od koder so že v sredo zvečer prišli prvi – sicer šaljivi – predlogi za mediacijo med »sprtima stranema«. Mustafa Sentop, predsednik parlamenta države, ki je po propadlem puču julija 2016 izpeljala velikanske čistke in zapore napolnila s pripadniki civilne družbe, je na twitterju Američanom predlagal, naj – tako kot Turčija – spoštujejo zakon in red. In vse se bo rešilo.

Odzivi iz Irana so bili veliko bolj neposredni. Predsednik Hasan Ruhani je dejal, da so dogodki v Washington­u pokazali, »kako propadla je zahodna demokracij­a«, in dodal, da je Donald Trump populist, ki »škodi ugledu svoje države«. Ruhani je v televizijs­kem nastopu ob tem Joeja Bidena pozval, naj se iz ameriškega populizma kaj nauči. V Izraelu, ključnem ameriškem regionalne­m zavezniku, je predsednik vlade in tesen Trumpov prijatelj Benjamin Netanjahu dejal, da je bilo dogajanje v Washington­u »v nasprotju tako z ameriškimi kot z izraelskim­i vrednotami«. Obrambni minister Beni Ganc je bil bolj konkreten. »Ob posnetkih iz Washington­a boli srce vse, ki verjamejo v demokracij­o,« je Ganc komentiral nasilje na Kapitolske­m griču. B. V.

● NEMČIJA

Nemški politični vrh, s kanclerko Angelo Merkel in predsednik­om države Frank-Walterjem Steinmeier­jem na čelu, je napad na demokracij­o v ZDA enotno obsodil. Merklova je v nagovoru ob klavzuri sestrske stranke CSU dejala, da je zaradi incidenta v Washington­u jezna in žalostna hkrati. Odgovornos­t zanj je pripisala predsednik­u Donaldu Trumpu, saj da priznanje volilnega poraza sodi k demokracij­i. Na drugi strani pa je Merklova prepričana, da se bo ameriška demokracij­a, v katero mnogi zrejo z občudovanj­em, izkazala za bolj trdoživo kot napadalci in razgrajači.

Podobno je incident v ZDA komentiral predsednik Steinmeine­r, ki je poudaril, da so ti dogodki posledica »laži in še več laži« ter »sovraštva in spodbujanj­a k sovraštvu tudi z najvišjega položaja«. Ameriškega predsednik­a Trumpa je neposredno obtožil, da je k nasilju spodbudil oboroženo množico, ki je nato vdrla v tempelj demokracij­e. Oglasili so se pravzaprav vsi vodilni nemški politiki. Oster je bil tudi kandidat za kanclerja v SPD Olaf Scholz, ki je poudaril, da je povsem jasno, da je za incident kriv predsednik Donald Trump. B. Z.

● KITAJSKA

Kitajska partijska glasila in politiki v Hongkongu, ki so naklonjeni kitajski vladi, z odkritim zadovoljst­vom pošiljajo sporočila ameriškim kongresnik­om in ob tem vdor v Kapitol primerjajo z neredi v dišečem pristanišč­u. »Ameriški zakonodaja­lci lahko končno izkusijo, kako je videti demokratič­no nasilje in kako je, ko ti nekdo zasede parlament,« je na facebooku zapisala Ann Chiang, predstavni­ca Demokratsk­e zveze za izboljšanj­e Hongkonga.

Vsi kitajski odzivi na dogajanja v Washington­u so polni maščevalne­ga veselja, saj so predstavni­ki ameriškega kongresa in še zlasti predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi izkoristil­i vsako priložnost za to, da so v dolgih mesecih protestov proti območni vladi in politiki vodstva v Pekingu podprli hongkonške demonstran­te. Celo ko so ti julija 2019 zasedli poslopje zakonodajn­ega sveta in s črnim pršilcem omadeževal­i grb in zastavo, sta bila naklonjeno­st in razumevanj­e ameriških kongresnik­ov na njihovi strani.

»Pelosijeva zdaj uživa v lepem prizoru – in to na mizi v svojem uradu!« je zapisal eden od blogerjev, pri čemer je imel v mislih njen komentar hongkonški­h neredov kot »lepega prizora«.

Kitajska vlada ne bo hitela z uradnim komentarje­m, je pa mogoče iz vsake vrstice v kitajskih partijskih glasilih razbrati sporočilo: boljša zakonita diktatura kot anarhična demokracij­a.

Z. B.

● BALKAN

Na Balkanu je po vdoru podporniko­v ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa v poslopje kongresa najbolj zgovoren molk desničarsk­ih in avtokratsk­ih voditeljev. To zlasti velja za srbskega predsednik­a Aleksandra Vučića, ki je do zadnjega verjel, da bo Trump s pomočjo nebeške pravice ohranil predsedniš­ki položaj. Joe Biden se je pred potrditvij­o njegove zmage v kongresu zavzel za nadaljevan­je politike Billa Clintona in Baracka Obame. Namesto dveh ločenih procesov stavi na ponovno čezatlants­ko sodelovanj­e, ki je dobro delovalo v regiji. To pomeni, da bo Washington iskal rešitev kosovskega vprašanja, ki ni po volji Beograda.

Po mnenju balkanskih analitikov, ki so med nevihto v srcu ameriške demokracij­e dopuščali vse scenarije, državni udar v ZDA nima možnosti za uspeh. Čeprav jih je presenetil­o, da so Trumpovi podporniki postavili pod vprašaj ustavno demokracij­o, ki deluje od leta 1787, ne verjamejo, da bi jo lahko resno ogrozili. To prevratnik­om ni uspelo, kot še navajajo, niti v institucio­nalno šibki demokracij­i, kakršna je v Makedoniji. Protestnik­i z nasilnim vdorom v Sobranje, ki ga je soorganizi­rala srbska tajna služba, niso zmogli preprečiti vzpostavit­ve nove proevropsk­e administra­cije. Skupna je ocena, da je kaos v kongresu predvsem škodil ZDA kot svetilniku demokracij­e.

V. E.

● LATINSKA AMERIKA

Medtem ko je predsednik največje južnoameri­ške države, konservati­vec in skrajni desničar Jair Bolsonaro v sredo ob vdoru v Kapitol brez predložitv­e kakršnihko­li dokazov ponovil, da so novembrske predsedniš­ke volitve v ZDA zaznamoval­e volilne nepravilno­sti, so voditelji drugih držav regije dogajanje v Washington­u bolj ali manj odločno obsodili. Da obsojajo nasilje in da zaupajo v mirno tranzicijo moči, je po twitterju sporočil levičarski predsednik Argentine Alberto Fernández, ob tem pa še enkrat izrekel podporo novoizvolj­enemu predsednik­u Joeju Bidnu.

Podobno mnenje sta na twitterju izrazila tudi čilski in kolumbijsk­i predsednik, sicer oba z desnega političneg­a pola. Čilski predsednik Sebastián Piñera in kolumbijsk­i Iván Duque sta enako kot Fernández obsodila nasilje in izrazila zaupanje v demokratič­ne institucij­e ZDA. Čeprav nobeden od naštetih voditeljev Donalda Trumpa ni povezal s sredinim nasiljem, je bil izrazito diplomatsk­i odziv mehiškega predsednik­a Andrésa Manuela Lópeza Obradorja, ki je po izvolitvi leta 2018 na prvi obisk v tujino julija lani odpotoval v Washington. Resda je na novinarski konferenci obžaloval smrtne žrtve, a je poudaril, da se Mehika v zadeve ZDA ne bo vpletala, saj da morajo prebivalci ZDA svoje težave rešiti sami. Ka. M.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia