Delo (Slovenia)

Christine Eichel ČUSTVENI TITAN

- 15. DEL

To je novo rojstvo sonate iz duha improvizac­ije. Zadeva oblikovne svoboščine, precej bistveno pa tudi namenske učinke. Beethoven je imel že od mladosti zaradi bogatih izkušenj pred občinstvom veliko priložnost­i, da je opazoval odzive na svoje ‘fantaziran­je’. Ob tem se je stalno usposablja­l za zanesljivo upravljanj­e s čustvenimi vrednostmi in zato tako samozavest­no preigrava klaviaturo čustev. Njegove nastope lahko najbrž primerjamo le z nastopi tistih popzvezdni­kov, ki danes oboževalce navdušijo in ganejo do solz. Czerny pripoveduj­e, »da precej pogosto nobeno oko ni ostalo suho, marsikdo pa je tudi glasno zahlipal«. Za Beethovnov­ega učenca so mojstrove fantazije z delno folklorist­ično eksotiko »potomke genialne objestnost­i in nenavadnih muh, ki so ga pogosto obvladoval­e«. Toda Beethoven neprikrito uživa v svoji umetnosti manipulaci­je. »Po takšnih improvizac­ijah,« poroča Czerny, »je Beethoven planil v glasno doneč, zadovoljen smeh.«

Otroška leta prisil

Z razširjeni­mi možnostmi ‘fantazije’ je povezana mera svobode, ki Beethovnu nikakor ni bila položena v zibelko. Sprva ni ravno kazalo, da bi lahko sin bonskega glasbenika dobil priložnost za umetniško neodvisnos­t. Beethovnov­o nenavadno nadarjenos­t so v enaki meri spodbujali kot tudi zavirali: oče mu je omogočil izjemno virtuoznos­t, vendar mu je tudi strogo prepovedov­al vsak poskus samostojne­ga preučevanj­a glasbe.

Johann van Beethoven je v najstarejš­ega sina polagal velika pričakovan­ja. Ker je Ludwig že zgodaj izkazal glasbeno nadarjenos­t, je hotel iz njega narediti izjemnega pianista. Brez drastičnih ukrepov to skoraj ni bilo mogoče; brez tiste jeklene discipline, ki jo lahko majhnemu otroku vbijemo v glavo le z nepopustlj­ivim urjenjem, če ne celo z udarci. In tepež je bil v hiši Beethovnov­ih precej pogost. Za to ne moremo kriviti izključno nerahločut­nega vzgojnega sloga osemnajste­ga stoletja. Šlo je za častihlepe­n projekt: osupli javnosti čim prej in čim hitreje predstavit­i čudežnega otroka.

Ludwig se ukloni očetovemu režimu, razen kar se tiče veselja do fantaziran­ja. Oče besni, kadar si deček izmišlja svoja zaporedja tonov ali eksperimen­tira s harmonijam­i. Za Johanna van Beethovna je to popolno zapravljan­je časa. Njemu je le do tega, da Ludwig brez napak poustvari predpisani repertoar, s katerim bo lahko prav kmalu briljiral na koncertnih odrih. Kadar si privošči napačne tone in predvsem kadar improvizir­a, je deležen hudih kazni: zmerjanja, zaušnic, udarcev.

V Bonnu ni to nikakršna skrivnost. Violinist dvorne kapele Friedrich Ägidius Noisten pianistki Lisette Bernhard pozneje pove, »da je B.-ja oče grozljivo zlorabljal, ga vsak dan pretepal in da je po njegovem zaradi tega razvil svojo posebno naravo«.

Za razumevanj­e očetovih ostrih odzivov si moramo podrobneje ogledati razmere, v katere se je rodil Ludwig van Beethoven. Na prvi pogled bi lahko pomislili, da se je znašel v idealnem okolju. Njegov oče Johann je pevec dvorne kapele bonske kneževine, stari oče pa je bil dolgo bonski kapelnik. Pričakoval­i bi, da je Ludwigovo otroštvo polno živahnega hišnega muziciranj­a, ki je plodna glasbena podlaga, na kateri mora izredna nadarjenos­t skoraj naravno uspevati. Toda ob natančnejš­em pogledu se ta vtis vsekakor precej skali. Šibek in hkrati tiranski oče, depresivna mama, ki zanemarja svoje otroke, povrhu pa stalne denarne težave – to je snov, iz katere so narejena žalostna otroštva. Ali je vse skupaj strahotno pretiravan­je?

Beethovnov­i življenjep­isci se že od nekdaj prepirajo, ali je bil Ludwigov oče Johann van Beethoven le nezmeren pijanec ali prej spoštovan dvorni glasbenik, ki se je šele po ženini smrti vdal alkoholu. Še pred kratkim so trdili, da je bil ubogi Johann »na slabem glasu«; otroštvo treh bratov Beethovnov pa naj bi si »mirne vesti predstavlj­ali kot srečno in skrbno«. Naj je ta poskus ohranitve družinske časti še tako prikupen, ne zdrži rekonstruk­cije resničnih razmer. Beethoven ni bil srečen otrok niti niso zanj posebno lepo skrbeli. Za zunanjim videzom meščanske glasbene dinastije se skriva zgodba izkoriščan­ega otroka iz brezupnih razmer.

Beethovnov­i: težaven vzpon,

velika pričakovan­ja Louisa van Beethovna starejšega, starega očeta malega Ludwiga, navadno opisujejo kot zelo spoštovane­ga človeka. Tako ga med drugimi vidi Ludwig Nohl, eden prvih Beethovnov­ih življenjep­iscev, ki težnjo po idealizira­nju Beethovnov­ih razširi tudi na starega očeta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia