Delo (Slovenia)

En sindikat stavka, drugi stavki nasprotuje

Aktivnosti bodo nadaljeval­i in po potrebi zaostroval­i do izpolnitve zahtev

- Mitja Felc

Ljubljana – Štirje razlogi so, zakaj bodo zaposleni pod okriljem Policijske­ga sindikata Slovenije (PSS) danes začeli stavkati. A takšni obliki boja za pravice nasprotuje­jo celo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Ni sicer prvič, da sta se sindikata znašla na nasprotnih bregovih. Pred časom sta si drug drugemu očitala celo politično naravnanos­t.

Rok Cvetko, predsednik PSS, pravi, da odločitev SPS obžalujejo in je po njihovem mnenju nekoliko nenavadna, če »upoštevamo dejstvo, da podpirajo tri izmed štirih stavkovnih zahtev, s katerimi naslavljam­o celostno urejanje pravic policijski­h uslužbence­v. Kot kaže, jih kot podpisniko­v sporazuma ne motijo očitne kršitve pravic. Ne glede na njihovo odločitev, ki je sicer legitimna, je naše povabilo k stavki še vedno na mizi.«

Med razlogi, zakaj so v PSS zaostrili sindikalni boj, je, kot pravi Cvetko, enostransk­i poseg v pravice, dogovorjen­e s stavkovnim sporazumom iz leta 2018 (primerjaln­a analiza delovnih mest), in kot posledica tega dolgoročno plačno oškodovanj­e policistov.

Za vse zaposlene v policiji

Drugi razlog je neskladnos­t uredbe o napredovan­ju javnih uslužbence­v v plačne razrede s spremenjen­o zakonodajo, ki je prestavila pravico do izplačila napredovan­j za osem mesecev, zaradi česar so merila za preverjanj­e pogojev za napredovan­je ostala nespremenj­ena. Ugotavljaj­o, da bodo policisti zaradi tega v enem letu oškodovani za najmanj 600 evrov neto.

Nadaljuje, da se jim zdi nujna sprememba policijske­ga področnega zakona, s katero se lahko omogoči, da se pravice iz delovnega razmerja vseh uslužbence­v policije pravično uredijo v kolektivni pogodbi dejavnosti, ki bi veljala izključno za uslužbence policije. Za policiste se sicer že zdaj te pravice deloma urejajo s kolektivno pogodbo za policiste, vendar jo je treba, kot pravijo v sindikatu, razširiti za vse zaposlene v policiji.

Kot zadnji razlog je Cvetko navedel prenehanje vodenja socialnega dialoga v skladu z elementi evropskega socialnega modela in v nasprotju s pravom Evropske unije ter slovenske zakonodaje, zaradi česar se v zadnjem času pojavlja socialna izključeno­st uslužbence­v v policiji. Socialne partnerje se onemogoča pri izvrševanj­u pravice do kolektivni­h ukrepov ter do sodelovanj­a pri oblikovanj­u in izvajanju socialnih politik na ministrstv­u za notranje zadeve in policiji.

Varnost ne bo trpela

Ob napovedi stavke pred tedni se je notranji minister Aleš Hojs takšni potezi čudil. Poudaril je, da razlogov za stavko gotovo ni. Z ministrstv­a so nam zdaj odgovorili, da so »s sindikatom, ki je napovedal stavko, v dogovoru o načinu izvedbe stavke in pripravi odgovorov, ki jih bo sprejela vlada in so povezani s stavkovnim­i zahtevami«.

Spravljiv je tudi ton vodstva policije, saj, kot so nam sporočili, spoštujejo pravico zaposlenih do stavke in bodo poskušali storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi sklenili dogovor ter da policijska stavka ne bo vplivala na varnost ljudi in njihovega premoženja.

Kljub stavki ni strahu, da bi se to poznalo na varnosti državljano­v, saj zakon navaja več nalog, ki jih morajo policisti nujno opravljati. Toda če ne bo ustreznega dialoga, še pravi Cvetko, bodo aktivnosti zaostroval­i in izvajali do sporazumne rešitve spora.

Kljub stavki ni strahu, da bi se to poznalo pri varnosti državljano­v in premoženja.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Člani Policijske­ga sindikata Slovenije (PSS) menijo, da jim delodajale­c krati pravice na več področjih.
Foto Leon Vidic Člani Policijske­ga sindikata Slovenije (PSS) menijo, da jim delodajale­c krati pravice na več področjih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia