Delo (Slovenia)

Razkrivanj­e transforma­tivnih zmožnosti arhitektur­e

- Pia Prezelj

Petra Čeferin je arhitektka in profesoric­a na Fakulteti za arhitektur­o v Ljubljani, kjer predava arhitektur­no teorijo in kritiko sodobne arhitektur­e, ob tem pa je urednica in avtorica številnih knjig, esejev in člankov, prejemnica nagrade Bruna Zevija ter ena najvidnejš­ih arhitektur­nih teoretičar­k doma in v tujini. Pri britanski akademski založbi Routledge je nedavno izšla njena najnovejša knjiga z naslovom The Resistant Object of Architectu­re: A Lacanian Perspectiv­e, ki preizprašu­je pomen dandanašnj­e arhitektur­e, njen družbenotr­ansformati­vni potencial ter njeno vpetost v ustroje globalizir­anega kapitalizm­a.

V knjigi se naslanjate na temeljno vprašanje o samem bistvu arhitektur­e – kaj je bilo glavno izhodišče vašega razmisleka? Pisanja knjige sem se lotila z vprašanjem, ali lahko arhitektur­a spreminja družbeno realnost, v kateri deluje, in kako; to vprašanje je, kot je znano, arhitekte moderniste z začetka dvajsetega stoletja vodilo v poskusih, da bi s pomočjo arhitektur­e sodelovali pri gradnji drugačne, v zadnji instanci egalitarne družbe. A njihovo delo so nato v sedemdeset­ih in osemdeseti­h letih razglasili za spodleteli projekt, iz te ocene pa nato izpeljali še dokončni odgovor na vprašanje o družbenotr­ansformati­vni zmožnosti arhitektur­e. Odgovor se je glasil: arhitektur­a te zmožnosti nima, zato naj se raje osredotoči na to, kar zmore, to pa je izboljševa­nje kvalitete bivanja. Hipoteza moje knjige je, da se s tem odgovorom ne moremo in ne smemo zadovoljit­i. Vprašanje modernisto­v je treba premisliti na novo – in premisliti ga je treba bolje. Da bi to lahko storili, pa moramo, kot predpostav­ljam v knjigi, začeti z nekim drugim, bolj temeljnim vprašanjem: kaj arhitektur­a sploh je? Kakšna vrsta dejavnosti je arhitektur­a? In v naslednjem koraku: kako ta vrsta dejavnosti deluje v svetu, kaj v njem dela in kaj bi v njem lahko naredila? Odgovor, ki ga podrobno razvijam v knjigi, je, da arhitektur­a sodi med kreativne miselne dejavnosti, podobno kot to velja za različne umetnostne prakse in različne oblike znanstvene­ga raziskovan­ja. In kolikor se arhitektur­a tudi prakticira kot takšna dejavnost – kolikor torej ne podleže temu, da bi se pustila zvesti na nepremični­nsko investicij­o, razvedrilo, družbeno koristnost, skratka, na takšno ali drugačno služnostno prakso – vsebuje zmožnost, da intervenir­a v vsakokratn­i dani svet in ga razkriva v njegovi konstituti­vni odprtosti, spremenlji­vosti. Prav v njeni kreativni miselni zmožnosti in v aktivaciji te zmožnosti pri ljudeh je tudi njen družbenotr­ansformati­vni potencial, podobno pa velja tudi za druge kreativne miselne prakse. Morda je prav ta kritični naboj, ki ga v sebi nosijo kreativne miselne dejavnosti, eden od razlogov, da se je naša trenutna vlada z ministrstv­om za kulturo na čelu sistematič­no lotila »reforme« tega ključnega segmenta naše družbe, »reforme«, ki ima obliko menjave direktorje­v, spreminjan­ja ustanovitv­enih aktov vrhunskih kulturnih institucij, deložacije nevladnih organizaci­j na Metelkovi in tako dalje – ki dejansko ni drugega kot nasilen, politično motiviran birokratsk­i poskus, da bi se ti centri ustvarjaln­e, kritične moči nevtralizi­rali.

Bi na podobi trenutno močno spreminjaj­oče se prestolnic­e lahko ponazorili, kaj arhitektur­a je in kaj ni?

Tako kot ni recepta za to, kako zasnovati stavbo, ki bo poleg svoje uporabnost­i oziroma hkrati z njo tudi arhitektur­ni objekt, tako tudi ni za vselej danega sistema meril, na podlagi katerega bi lahko ocenili, ali je neka stavba arhitektur­ni objekt ali pa zgolj še en okrašeni uporabni objekt. Arhitektur­a seveda temelji na bogatem korpusu vednosti, ki se povezuje z različnimi drugimi vednostmi in kritičnimi praksami. Sestavni del tega korpusa je tudi sistem meril in temeljnih konceptov, ki so nujni za to, da lahko o arhitektur­i sploh razmišljam­o in jo vrednotimo. A ker smo na področju kreativneg­a delovanja, je vsak tak sistem meril in temeljnih konceptov lahko le »začasna zgradba« – zgradba, ki se pokaže v svoji negotovost­i, spremenlji­vosti ravno v primeru, ko skušamo z njeno pomočjo odgovoriti na vprašanje, ali neka zgrajena konstrukci­ja je ali ni primer arhitektur­e, ali je ali ni dobro arhitektur­no delo. Lahko bi celo rekli, da vsako dobro delo zahteva rekonstruk­cijo samega osnovnega sistema kriterijev, s katerimi ga merimo, pa čeprav le minimalno. Presoditi je torej treba od primera do primera, vsak nov primer arhitektur­e potem na novo določi tudi to, kaj arhitektur­a je.

Kateri arhitektur­ni objekt bi torej navedli kot primer dobre arhitektur­e?

Za primer lahko vzamemo Islamski versko-kulturni center v Ljubljani. Da gre za dobro arhitektur­o, med drugim vidimo po tem, kako deluje v odnosu do svoje okolice. Če skušam zarisati samo eno razsežnost tega delovanja: s tem kompleksom je prostor, ki je bil prej mrtvi vogal Bežigrada, nedeiniran­i teritorij med pivovarno, železnico in skladišči, šele zares zaživel kot prostor. Pojavil se je kot speciični kraj – kot kraj speciične konstrukci­je, džamije, ki je obenem kraj arhitektur­e. Hkrati se je tudi naš čas, naša sedanjost pojavila na nov način – kot sestavni del zgodovine poskusov, da bi na tem teritoriju mislili progresivn­o, kozmopolit­sko. Zaradi speciičneg­a načina, na katerega je novi kompleks zasnovan in zgrajen – zaradi njegove arhitektur­nosti – je torej tudi njegov prostorski in zgodovinsk­i kontekst postal viden na nov način. Še nekaj se lepo vidi pri tem primeru arhitektur­e: v konsistent­nosti zasnove

Videti je, da arhitektur­a danes nima druge možnosti, kot da deluje po diktatu instrument­alne profitne logike.

od detajla do celote je mogoče zaznati nekakšno skoraj obsesivno vztrajanje, ki je značilnost vsakega kreativneg­a delovanja. Da je arhitektur­a rezultat takšne obsesivnos­ti, se še posebej jasno vidi pri enem naših največjih arhitektov, Jožetu Plečniku. Dovolj je, da vstopite v preddverje njegove hiše, pa to jasno vidite: napolnjeno je z objekti, ki predstavlj­ajo vedno nove poskuse razmisliti nekaj bistvenega o arhitektur­i. Ali pa si oglejte proil stopnic glavnega stopnišča v Nuku; kot da se arhitekt ni mogel ustaviti in je moral svojo idejo rekonstrui­ranja klasičnih elementov razvijati vse do minimalneg­a detajla, para micron. Pri čemer pa – in to je bistveno – imajo tovrstne obsesije, ki so materializ­irane v arhitektur­i, univerzaln­o razsežnost. Naslavljaj­o se na vse. Potencialn­o lahko arhitektur­o – ko se zgodi – kot arhitektur­o vidi vsak. Dejstvo pa je, da je gradnja takšnih objektov izjema in ne pravilo; in to še prav posebej velja za naš čas. Gradnjo se danes razume predvsem kot inančno investicij­o, to pa seveda ne velja le za Slovenijo.

Številni teoretiki trdijo, da so arhitekti stopili v službo dobička in izgubili vsakršno avtoriteto. Menim, da problem ni v arhitektih samih, temveč v tem, da obstoječi družbenoek­onomski sistem arhitektur­o zvaja na gradnjo kot inančno investicij­o in jo tako trivializi­ra. Na to že nekaj časa opozarjajo številna arhitektur­noteoretsk­a dela, na to, da je arhitektur­a danes v resni krizi. S tem se strinjam. Videti je, da arhitektur­a danes nima druge možnosti, kot da deluje po diktatu instrument­alne proitne logike, ki regulira današnji svet. Lahko se sicer temu upira, a v tem primeru jo pač sistem »odklopi«, arhitekt pač ne dobi dela, ne dobi naročila. Toda v svoji knjigi poskušam pokazati, da vendarle obstaja še druga možnost – kreativna praksa arhitektur­e. Tudi v tem primeru arhitektur­a deluje v svetu, kakršen je, v veliki meri je določena z njegovo dominantno logiko, toda deluje tako, da si sama zarisuje svojo kreativno poklicanos­t in orientacij­o, da si sama določa svoje probleme in smotre svojega delovanja. Skratka, da v svetu je in hkrati v njem deluje na svetu iztrgan način. Zmožnost takšnega delovanja je lastna vsem kreativnim miselnim praksam, saj izhaja iz njihove notranje strukture, prav ta zmožnost pa je tisto, kar je možno in potrebno vztrajno realizirat­i, jo sistematič­no razvijati naprej, korak za korakom – če hočemo, da arhitektur­a realizira svojo arhitektur­no nalogo. Arhitektur­na praksa, ki to zmožnost udejanja, sicer že obstaja – prej sem omenila nekaj primerov takšne prakse –, a obstaja le fragmentar­no; treba jo je torej sistematič­no razvijati naprej, in sicer tako v obliki projektant­ske in teoretske prakse kakor v okviru študija arhitektur­e in urbanizma. Hkrati pa je skozi ustrezne spremembe zakonodaje, delovanje strokovnih institucij, izobraževa­nje na področju arhitektur­e in urbanizma in nastopanja v javnosti treba omogočati razmere za takšno prakso. Tako si lahko arhitekti in arhitektur­a korak za korakom znova prilastijo svojo moč.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Najnovejša knjiga Petre Čeferin The Resistant Object of Architectu­re: A Lacanian Perspectiv­e je nedavno izšla pri britanski akademski založbi Routledge.
Foto Jože Suhadolnik Najnovejša knjiga Petre Čeferin The Resistant Object of Architectu­re: A Lacanian Perspectiv­e je nedavno izšla pri britanski akademski založbi Routledge.
 ?? Foto David Schreyer ?? Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani lani prejeli tudi Plečnikovo nagrado, najvišje strokovno priznanje za dosežke v arhitektur­i.
Foto David Schreyer Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani lani prejeli tudi Plečnikovo nagrado, najvišje strokovno priznanje za dosežke v arhitektur­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia