Delo (Slovenia)

Veliko je klasik, toda samo eden je superclasi­co

Največji nogometni derbiji Obračuni večnih tekmecev razvnemajo čustva navijačev po svetu, v tej sezoni jih žal igrajo pred praznimi tribunami

- Peter Zalokar

Ljubljana – V nedeljo se bosta na največjem angleškem derbiju sešla vodilna v premier league, 19-kratni prvak Liverpool in 20-kratni prvak Manchester United. Derbi severozaho­da sodi med največje v nogometu nasploh. Ker sta Anfield in Old Trafford narazen le kakih 50 kilometrov, so čustva toliko bolj razgreta, ko se srečajo »rdeči« in »rdeči vragi«. Oboji imajo po 137 lovorik, United je boljši v medsebojni­h tekmah (80:67; 57 remijev). Njuno rivalstvo se je začelo že davnega leta 1894. Po svetu je podobnih vročih derbijev še veliko ...

Danes poznamo številne derbije in pogosto se na nek način zlorablja izraz, ki izhaja iz tradiciona­lne konjske dirke triletnih žrebcev iz angleškega mesta Derby, ustanovlje­ne leta 1780. Izraz se je razširil na druge športne panoge, zlasti na nogomet. Derbiji se v strogem pomenu nanašajo na obračune dveh moštev iz istega mesta. Zdaj pa zaznamujej­o vsak dvoboj, s katerim so povezana posebna rivalska čustva. Žal jih zaradi pandemije covid-19 že nekaj časa igrajo na praznih štadionih.

Barcelona – Real Madrid (od 1902)

»El Clasico« je v nogometnem smislu največji derbi na svetu. Tako po številu gledalcev kot po vrednosti igralcev, ki se podijo za žogo na Santiagu Bernabeu v Madridu ali Nou Camp v Barceloni. Toda za navijače gre za veliko več kot nogometno tekmo. Barcelona je prestolnic­a Katalonije, ki ima svoj jezik in hrepeni po neodvisnos­ti od večinskega kastiljske­ga dela Španije. Narod se je poistoveti­l s klubom in mu podelil status religije. Diktator Franco, oče madridskeg­a Reala, je Katalonijo zatiral vse do smrti leta 1975. Zaradi sovraštva so prestopi med kluboma zelo redki. Najbolj znana izjema je Luis Figo. Derbije je v zadnjem desetletju še začinilo rivalstvo med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom, dokler se ni slednji preselil v Italijo. Barcelona se lahko pohvali, da ima več zmag (115:101). Nazadnje je zmagal prvak Real, naslednji clasico bo 11. aprila.

Milan – Inter (od 1909)

Oba milanska velikana igrata na štadionu San Siro in imata po 18 scudettov. Na južni tribuni (Curva Sud) domujejo navijači rdeče-črnega Milana, na severni (Curva Nord) modro-črnega Interja. Italijani so znani kot vročekrvni navijači in obračuni med Milanom in Interjem so eni najbolj vročih na svetu. V zgodovini je »derby della Madonnina« (po kipu device Marije na vrhu katedrale Duomo) spremljalo mnogo incidentov. V rimskem derbiju med Romo in Laziem (Derby del Sole) pomembno vlogo igra politična pripadnost. Roma izhaja iz levičarske­ga mestnega središča, navijači Lazia so povečini desničarsk­o usmerjeni ljudje iz premožnejš­ih predmestij.

Moštvi si delita olimpijski štadion. Derby d'Italia pa imenujejo tekme med Juventusom in Interjem in je za mnoge največji derbi na Apeninskem polotoku. Z vidika uspešnosti in priljublje­nosti je morda še večji derbi med Juventusom in Milanom. Slednji se vrača na pota stare slave in utegne stari dami po devetih letih vzeti primat.

Fenerbahče – Galatasara­y (od 1909)

Bosporska ožina loči Istanbul na evropski in azijski del. Galatasara­y so ustanovili študenti liceja z istim imenom na evropski strani. Fenerbahče je na azijski strani in ima delavsko zaledje. Velja za ljudski klub, medtem ko so za Galatasara­y tradiciona­lno navijali bogati in slavni. Rivalstvo med največjima turškima kluboma nosi ogromno sovražnost­i. Galatasara­y ima več evropskih uspehov, navijače Fenerbahče­ja pa greje podatek, da imajo boljši izkupiček na medsebojni­h srečanjih in več naslovov (28:23). Oba in tudi tretjega velikana Bešiktaša (20) je nazadnje ukanil novodobni Istanbul Bašakšehir, ki ima podporo predsednik­a Erdogana.

Rangers – Celtic (od 1888)

»Old Firm« ne sodi med največje nogometne poslastice, velja pa za najbolj zakoreninj­eno rivalstvo na svetu, z verskim, socialnim in političnim ozadjem. Navijači Celtica so katoliki, ki imajo za domovino Irsko, navijači Rangersa protestant­i, ki prisegajo na britansko krono. V vsej 132-letni zgodovini derbija

 ?? Foto Reuters ?? V normalnih časih štadion Monumental, dom nogometaše­v moštva River Plate, pričara izjemno navijaško kuliso.
Foto Reuters V normalnih časih štadion Monumental, dom nogometaše­v moštva River Plate, pričara izjemno navijaško kuliso.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia