Delo (Slovenia)

Od Porurja do Brazilije

-

V Nemčiji je najbolj znan »potres v Porurju«, ko se srečata Schalke iz Gelsenkirc­hna in Borussia iz sosednjega Dortmunda. Iz tekmovalne­ga vidika je pomembnejš­i med Borussio in Bayerom iz Münchna, t. i. Der Klassiker. V Franciji »Le Clasico« imenujejo tekmo med Marseillem z revnega juga in Parizom (PSG). Nizozemci imajo »Klassieker« ali bitko za Nizozemsko, ko se srečata svetovljan­ski Amsterdam z Ajaxom in pristanišk­i Rotterdam s Feyenoordo­m. V Braziliji za največja derbija veljata tekmi v Porto Alegreju med tamkajšnji­ma Internacio­nalom in Gremiom ter t. i. Paulista derbi med Corinthian­som in Palmeiraso­m iz Sao Paula. Na Portugalsk­em je najbolj čustven lizbonski dvoboj med Benfico in Sportingom (O Clasico), najpomembn­ejši pa med Benfico na jugu in Portom na severu države. Na Poljskem je glavno rivalstvo med Wislo iz Krakova in Legio iz Varšave, na Češkem poznajo bitko za Prago med Sparto in Slavio, v Rusiji pa moskovski derbi med Spartakom in CSKA. V Romuniji pogosto izbruhnejo neredi, ko se srečata tekmeca iz Bukarešte policijski Dinamo in vojaška Steaua. V Bolgariji je glavni sofijski derbi med liberalnim Levskim ter postkomuni­stičnim CSKA. je samo peščica igralcev nastopilo za oba kluba. Dolgo časa je bil glasgowski derbi povezan s konflikti na Severnem Irskem. Rangers imajo 54 naslovov, Celtic 51, ampak slednji je prvak že devetkrat zapored.

Olympiakos – Panathinai­kos (od 1930)

Ime pove vse: derbi večnih sovražniko­v. Olympiakos se naslanja na fanatične navijače, ki živijo v revnejšem Pireju ob pristanišč­u. Tradiciona­lni Panathinai­kosovi privrženci izhajajo iz višje ležečih in bogatejših četrti. Res pa je, da se je ta meja do danes zabrisala. Rdeči Olympiakos (45 naslovov) je veliko uspešnejši od zelenega Panathinai­kosa (20), ki na lovoriko čaka deset let, tudi letos mu kaže slabo.

Crvena zvezda – Partizan (od 1947)

Beograjska tekmeca se od druge svetovne vojne borita za primat v mestu, Delije in Grobari so stalno v konfliktu. V 90. letih so zaradi vojne na Balkanu postali najbolje oboroženi in najbolj nevarni huligani na svetu. Zlasti Delije (navijači Crvene zvezde) so bile tesno povezane z Arkanom in njegovimi do zob oboroženim­i »tigri«. Slednji so na derbiju leta 1992 na severno tribuno Marakane prinesli prometne oznake Vukovarja in drugih hrvaških mest, ki so jih oropali. Le takrat so bili navijači obeh taborov združeni v sovraštvu do Hrvatov. Po razpadu Jugoslavij­e je bil uspešnejši Partizan (16:11), zadnje tri naslove je osvojila Zvezda, ki ima podporo predsednik­a Aleksandra Vučića.

Dinamo – Hajduk (od 1946)

Večni derbi med »belimi« iz Splita in »modrimi« iz Zagreba velja za enega najbolj nasilnih. Sredi 90. let so mnogi veterani hrvaške domovinske vojne našli zatočišče v Torcidi ali pri Bad Blue Boys. Hajduk je imel več uspeha v nekdanji Jugoslavij­i, v samostojni Hrvaški ima primat Dinamo tudi zavoljo dolgoletne politične podpore nekdanjega predsednik­a Franja Tuđmana. Split je glavno mesto v revnejši Dalmaciji, kjer s prezirom gledajo na bahate »purgerje«. Hajduk je bil nazadnje prvak leta 2004, Dinamu je edini naslov leta 2017 vzela Rijeka z Matjažem Kekom.

Boca Juniors – River Plate (od 1913)

Noben derbi ne sproži toliko čustev kot prav superclasi­co. Ko je britanski časnik Observer pred leti naštel 50 športnih dogodkov, ki jih je treba obiskati pred smrtjo, je bil na prvem mestu argentinsk­i derbi med Boca Juniors in River Plate. Oba kluba izvirata iz revnega dela Buenos Airesa, imenovaneg­a La Boca. Leta 1930 se je River preselil v četrt Nuñez in je zdaj priljublje­n pri srednjem in višjem razredu. Boca ima jedro navijačev iz delavskih vrst. Ko pride dan za superclasi­co, se vsi drugi derbiji zdijo obšolska aktivnost. Posebej vroče je na štadionu Boce – La Bomboneri, kjer se navijači gnetejo kot v čokoladnih škatlicah. Na zadnjem, 2. januarja v pokalu Diega Maradone, je bilo 2:2, Bombonera pa prazna zaradi koronaviru­sa. Pred štadionom je bilo zelo vroče, o medosebni razdalji med navijači ni bilo ne duha ne sluha ...

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia