Delo (Slovenia)

Digitalno sežiganje na grmadi

-

Britanskem­u igralcu Rowanu Atkinsonu se je minuli teden v pogovoru za Radio Times razvezal jezik o marsičem. Kot zagovornik svobode govora je bil kritičen do delovanja družabnih omrežij. »Na spletu je težava to, da algoritem odloča o tem, kaj si želimo videti, kar na koncu ustvari poenostavl­jen, binaren pogled na družbo. Pridemo do tega, ali si z nami ali si proti nam. In če si proti nam, si zaslužiš, da te ukinemo. Pomembno je, da smo izpostavlj­eni širokemu spektru mnenj, sedanje stanje pa je takšno, da imamo digitalno različico srednjeveš­ke drhali, ki se potika po ulicah in išče nekoga, ki bi ga lahko zažgala na grmadi. Položaj je strašljiv za vse žrtve te drhali in me navdaja s strahom za prihodnost,« je dejal Atkinson, ki je 6. januarja dopolnil 66 let. Spregovori­l je tudi o svojem delu in nekaterih vlogah, ki so mu prinesle največ slave. Bolj od gospoda Beana mu je pri srcu Črni gad, s katerim se bo morda še vrnil na zaslone.

»Smo pred tem, da se gospoda Beana lotimo v animirani različici. Ta lik lažje upodabljam glasovno in tudi vizualno. Ne uživam pretirano v tem, da ga igram. Breme odgovornos­ti pri tem ni prijetno. Zame je ta vloga stresna in utrudljiva, zato upam, da je bo čim prej konec,« je razkril Atkinson. »Trenutno nimam večje želje po novih projektih, z morebitno izjemo Črnega gada, pri katerem odgovornos­t za to, da je bila serija smešna, ni bila le na mojih ramenih, temveč tudi številnih drugih sodelavcev in piscev scenarija. Vrnitev Črnega gada gotovo ni nemogoča, bolj optimistič­en pa trenutno ne morem biti, nočem tudi špekulirat­i, v katero zgodovinsk­o obdobje bi ga umestili tokrat. Črni gad je bil plod ustvarjaln­e energije, ki smo jo imeli v osemdeseti­h letih minulega stoletja, ne bo je lahko poustvarit­i več kot tri desetletja kasneje,« se Atkinson zaveda, da oživljanje kultne humoristič­ne serije, ki so jo v štirih sezonah (bile so umeščene v 15., 16., 18. in 20. stoletje) predvajali med letoma 1983 in 1989, ne bo enostavno. Ben Elton, ki je bil eden od piscev izvirne serije, je sporočil, da ne bo sodeloval pri njenem nadaljevan­ju, ob tem pa tudi še ni znano, ali bi se nekdanjim sodelavcem pridružil Hugh Laurie, ki je kasneje zaslovel kot doktor House.

Atkinsona pa bodo, če bo spet obul čevlje Edmunda Blackadder­ja ali ne, gledalci lahko letos videli v novi Netflixovi komični seriji Človek proti čebeli, v kateri se bo kot oskrbnik razkošne vile v desetih epizodah boril z nadležno čebelo …

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia