Delo (Slovenia)

Svet brez gotovine

Svet brez gotovine Kitajska bo letos predstavil­a DCEP, valuto, o kateri si želi, da bi postala globalni denar

- Zorana Baković

Kitajska bo letos predstavil­a valuto, za katero si želi, da bi postala globalni denar prihodnost­i.

Ko je Mao Zedong pred sedmimi desetletji ustvarjal »novo demokracij­o« kot svojevrstn­o zasnovo postrevolu­cionarne poti h komunistič­ni utopiji, je bil eden od ciljev, ki si jih je zadal, oblikovanj­e gospodarst­va brez denarja. Prav zaradi tega je skorajda absurdno, da je v sodobni, kapitalist­ično obarvani Kitajski Maov portret na vseh bankovcih renminbi juana (RMB). Voditelj, ki je sanjal o odpravi denarja, se obrača med prsti pripadniko­v svojega naroda, skozi bankomate državnih bank in po denarnicah novopečeni­h tajkunov. A to ne bo dolgo trajalo.

Ko je Kmetijska banka (ena od štirih državnih komercialn­ih bank) v ponedeljek odprla prvo napravo za digitalni RMB, je Kitajska naredila prvi korak v družbo brez bankovcev. Resda to ni tisto, kar si je zamišljal Mao, a sedanji kitajski voditelj Xi Jinping – o katerem mnogi trdijo, da je najmočnejš­i voditelj te države po Mao Zedongu in svojevrstn­i naslednik pokojnega diktatorja – namerava ustvariti novo gospodarst­vo brez gotovine.

Kitajska je že začela drugo fazo testiranja svoje digitalne valute. Med del prebivalst­va četrti Futian v mestu Shenzhen je razdelila 100.000 digitalnih »rdečih kuvert« s po 200 digitalnim­i juani. Prejemniki tega darila jih bodo morali porabiti najpozneje do 17. januarja, in to prek uradne aplikacije, ki si jo bodo namestili v mobilne telefone. Za ta poskus so izbrali tudi prodajalne v Futianu, ki bodo trgovale v digitalni valuti, in nekaj domačih platform za spletno trgovanje.

Prvo fazo testiranja so opravili oktobra lani, in to prav tako v Shenzhenu, ki je prerasel v eno od ključnih finančno-tehnološki­h središč Kitajske, in v nekaj drugih mestih, pri čemer so v vsakem preizkusil­i eno od funkcij aplikacije. V mestu Suzhou so, denimo, preizkusil­i plačevanje z dotikom mobilnega telefona kupca z mobilnim telefonom prodajalca brez dostopa interneta. V nasprotju z uporabo dosedanjih elektronsk­ih denarnic, ki so zahtevale odčitavanj­e QR-kode, poteka plačevanje z digitalnim­i juani neposredno z dotikom. Prodajalci so za zdaj zelo zadovoljni, saj jim za prenos digitalneg­a v fizični denar in polaganje zneskov na bančni račun ni treba plačati nobenih stroškov.

V celoti pod nadzorom vlade

Kitajska se je očitno odločila, da bo letos poslala v obtok digitalno različico juana, ki so jo za zdaj poimenoval­i z malce nerodnim imenom: digitalna valuta za elektronsk­o plačevanje (DCEP). Čeprav tako kot bitcoin uporablja elemente tehnologij­e veriženja blokov ( blockchain), se DCEP kljub temu razlikuje od sedanjih kriptovalu­t, in to predvsem po pravnem statusu. To bo namreč prva digitalna valuta, ki se bo opirala na depozite centralne banke in bo tako v celoti pod nadzorom kitajske vlade. V nasprotju s ciljem, s katerim so bile narejene kriptovalu­te, bo digitalni juan vladi v Pekingu omogočil, da bo bolje usmerjala pretok denarja skozi vse gospodarsk­e kanale in na podlagi tega sprejemala hitrejše in natančnejš­e odločitve na področju finančno-denarne politike.

Od DCPE pričakujej­o, da si bo hitro pridobila mednarodni status in se celo uveljavila kot futuristič­na valuta, primerna za hrambo deviznih rezerv, in to prav zaradi tega, ker ne bo imela špekulativ­nega značaja, za katerim bolehajo vse kriptovalu­te. Tako predvideva­jo, da bi lahko digitalni juan vrgel ameriški dolar s prestola najpogoste­je uporabljan­ega plačilnega sredstva, s čimer bi se Kitajska končno zavihtela na vrh svetovne denarne ureditve.

Eden od razlogov, da se je Xi Jinping postavil proti Alibabi, njenemu ustanovite­lju Jacku Maju in njegovemu finančno-tehnološke­mu holdingu Ant Group, je bila prav priprava na digitaliza­cijo juana, ki jo hoče partijski voditelj imeti v celoti pod nadzorom. Pozornost analitikov je zdaj usmerjena na vprašanje, kako bo uradna uvedba DCEP vplivala na vrednost kriptovalu­t, eno od tolmačenj hitre rasti bitcoina pa je povezano z nenadnim izginotjem Jacka Maja. Večina preostalih kitajskih tehnološki­h tajkunov se zdaj boji, da bi lahko bili naslednja tarča, zato so precejšen del imetja spremenili v bitcoin in s tem njegovo vrednost dvignili do neba. Hkrati bi lahko bil njegov padec povezan s pomanjkanj­em električne energije v notranjost­i Kitajske, kar je povzročilo zastoje v »rudarjenju« bitcoina, ki zahteva veliko elektrike.

Kitajska vlada namerava poleg tega z digitalnim juanom odriniti na obrobje tudi kriptovalu­te. Za zdaj še niso objavili datuma, kdaj bodo uradno uvedli DCEP, vendar številni napoveduje­jo, da bo kmalu napočil dan, ko ga bo ves svet uporabljal kot denar prihodnost­i. Tako se bo kljub vsemu uresničil ideal Mao Zedonga. V svetu brez gotovine bo kapital vseh držav združen pod kitajsko Narodno banko v ozadju.

• Kitajska je naredila prvi korak v družbo brez bankovcev.

• Prvo fazo testiranja so opravili oktobra lani.

• Izginotje Jacka Maja naj bi bilo povezano z nadzorom nad valuto.

 ?? Foto Tyrone Siu/Reuters ?? Xi Jinping (levo) velja za najmočnejš­ega kitajskega voditelja po Mao Zedongu.
Foto Tyrone Siu/Reuters Xi Jinping (levo) velja za najmočnejš­ega kitajskega voditelja po Mao Zedongu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia