Delo (Slovenia)

V bankah več kot 22 milijard evrov

Bančništvo Slabi krediti se povečujejo pri komitentih, ki so prizadeti z epidemijo

- Miha Jenko

Bančni sistem je v letu epidemije do novembra 2020 ustvaril razmeroma visok dobiček.

Ljubljana – Do konca novembra lani je imel bančni sistem 471 milijonov evrov dobička pred davki, vloge občanov naraščajo in so že presegle 22 milijard evrov, ugotavlja Banka Slovenije. Bančni sistem je v letu epidemije in poslabšani­h razmerah za poslovanje do novembra 2020 ustvaril razmeroma visok dobiček, k čemur je pomembno prispeval enkratni učinek združitve NKBM in Abanke.

Dobiček pred obdavčitvi­jo v višini 471 milijonov evrov je bil v prvih enajstih mesecih lani za slabo petino (19,3 odstotka) manjši kot v istem obdobju 2019, brez omenjenega enkratnega dogodka pa bi bil nižji za kar 53,9 odstotka, ugotavlja Banka Slovenije (BS).

Vloge gospodinjs­tev so se novembra medletno povečale za 11 odstotkov in so prvič presegle 22 milijard evrov, in sicer za 61 milijonov. Še bolj, za 14,5 odstotka, so se medletno povečale vloge podjetij, skupaj jih je bilo za dobrih 7,7 milijarde evrov. Slovenske banke so novembra glavnino sredstev, pridobljen­ih s prirastom vlog nebančnega sektorja, podobno kot v preteklih mesecih usmerile na račun pri centralni banki.

Posojila podjetjem upadajo

Na drugi strani medletna rast posojil nebančnemu sektorju ostaja pozitivna, vendar je z 0,5 odstotka najnižja po novembru 2016. Krčenje posojil podjetjem in potrošnišk­ih posojil se je nadaljeval­o, medtem ko so stanovanjs­ka posojila še naprej naraščala. Novembra se je obseg posojil povečal za 31 milijonov evrov, predvsem zaradi rasti stanovanjs­kih posojil in posojil tujcem. Posojila podjetjem so se po dveh zaporednih mesečnih prirastih novembra zmanjšala za devet milijonov evrov, medletno pa za 2,2 odstotka, še poudarjajo v BS.

Nedonosne izpostavlj­enosti bank (NPE) so se v zadnjem četrtletju lanskega leta začele povečevati v skupinah komitentov, ki so z epidemiolo­ško krizo najbolj prizadeti. Kapitalski in likvidnost­ni položaj bančnega sistema po oceni Banke Slovenije ostaja dober. Rast bilančne vsote se je novembra 2020 nadaljeval­a. Medletno se je povečala za 8,2 odstotka, in sicer za 351 milijonov evrov na dobrih 44,2 milijarde evrov.

• Banke z lepim dobičkom le zaradi združitve NKBM in Abanke.

• Vloge občanov v bankah rastejo.

• Slabi krediti nastajajo v panogah, ki jih je virus prizadel.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Združitev Abanke in NKBM se pozna na dobičku celotnega bančnega sistema.
Foto Voranc Vogel Združitev Abanke in NKBM se pozna na dobičku celotnega bančnega sistema.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia