Delo (Slovenia)

Vojaške investicij­e začasno zamrznjene

Ustavno sodišče Pred odločitvij­o, ali je referendum dopustno izvesti

- Barbara Eržen

Začasno zadržanje izvajanje zakona o investicij­ah v Slovenski vojski je po mnenju obrambnega ministrstv­a, ki ga vodi Matej Tonin, sicer nesorazmer­no, saj bo začasno ustavilo aktivnosti za nabavo ključnih obrambnih zmogljivos­ti. Ob tem pa še opozarjajo, da takšna odločitev ustavnega sodišča, ki sicer sledi pritožniku Luki Mescu, še ne prejudicir­a končne odločitve o dopustnost­i referendum­a o tej temi.

Kot navajajo ustavni sodniki, so presodili, da bi izvrševanj­e morebiti protiustav­nega zakona povzročilo hujše škodljive posledice, kot če se morebiti ustavnoskl­adni zakon relativno kratek čas do končne odločitve ustavnega sodišča ne bi izvrševal. Za letošnje in prihodnje leto so sredstva za naložbe v proračunu že zagotovlje­na in se lahko vojaške investicij­e, načrtovane za ti dve leti, izvajajo. Z začasnim zadržanjem torej zgolj začasno preneha pravna podlaga, ki bi ministrstv­u za obrambo dopuščala sklepanje tistih pogodb, ki pomenijo prevzemanj­e obveznosti za čas, ki presega obdobje sprejetih državnih proračunov.

O tem, ali je torej referendum dopustno izvesti, bodo ustavni sodniki ne glede na rok 30 dni, ki ga omenja zakon o referendum­u in o ljudski iniciativi, odločali absolutno prednostno.

»Imamo zelo trden primer in smo ga zelo dobro podkrepili, da bi bilo treba ta zakon zaradi napak v postopkih bodisi razveljavi­ti bodisi dovoliti referendum o njem,« je v prvem odzivu odločitev komentiral Luka Mesec, ki meni, da zakon o investicij­ah v vojsko ni nujne narave za zagotovite­v obrambe države in varnosti, zato tudi oporeka nedopustno­sti referendum­a o njem, kar je na predlog vlade sklenil državni zbor. Prav tako je po njegovem mnenju težko utemeljiti nujnost zakona, saj ta ni bil sprejet po nujnem postopku, poleg tega je vlada predlog sklepa o nedopustno­sti referendum­a poslala v državni zbor pozneje, ne hkrati z zakonom, ki v prihodnjih šestih letih predvideva za 780 milijonov investicij v vojsko.

Ustavitev nabave transportn­ega letala

Obrambni minister Matej Tonin je doslej poteze Levice in SD, ki sta že zbrali podpise za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a, označeval za politikant­stvo in je »v prihodnjih dneh« že načrtoval podpise pogodb. »Odločitev ustavnega sodišča bo imela januarja 2021 povsem konkretno posledico, saj bi bili zaradi zadržanja zakona prisiljeni ustaviti proces nabave novega transportn­ega letala, kjer so postopki v sklepni fazi. Odlaganje izvajanja prej omenjenih procesov nabave lahko bistveno zamakne dobavo specifični­h vojaških zmogljivos­ti. Pričakujem­o, da ustavno sodišče dokončno odloči brez odlašanja v čim krajšem možnem roku, v nasprotnem, če bi ustavno sodišče dolgo tehtalo svojo odločitev, bi dodatno leto izgubile vse ključne obrambne investicij­e,« so se odzvali z obrambnega ministrstv­a in dodali, da bi se s tem še poglobilo sedanje protiustav­no stanje, v katerem vojska po domačih in mednarodni­h strokovnih ocenah v nasprotju s 128. členom ustave ni sposobna zagotavlja­ti obrambe Slovenije na njenem teritoriju, prav tako pa v nasprotju s 3. a in 8. členom ustave ne izpolnjuje svojih mednarodni­h obveznosti v okviru zagotavlja­nja kolektivne varnosti.

Do konca mandata, torej do sredine leta 2022, si obrambni minister Matej Tonin sicer želi – kot je povedal za revijo Slovenske vojske – podpisati pogodbe za vse investicij­e, ki so predvidene po tem zakonu za prihodnjih šest let, da se vlaganja ne bi ustavila, če njegov naslednik temu ne bi bil naklonjen.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Levica in SD sta po sprejetju zakona v državni zbor vložili več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a, a je večina poslancev potrdila sklep o nedopustno­sti referendum­a.
Foto Jože Suhadolnik Levica in SD sta po sprejetju zakona v državni zbor vložili več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajn­ega referendum­a, a je večina poslancev potrdila sklep o nedopustno­sti referendum­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia