Delo (Slovenia)

Slovenija na evropskem dnu

Delež umrlih Slovenija je za Belgijo druga najbolj prizadeta država glede smrti zaradi covida-19

- Karel Lipnik

Ljubljana – Zaradi bolezni covid-19 je v Sloveniji umrlo 3022 ljudi ali 1454 na milijon prebivalce­v. To našo državo po smrtnosti uvršča na neslavno drugo mesto v EU in po dosegljivi­h, a nezaneslji­vih podatkih tudi po svetu. Večjo tragedijo doživlja le Belgija.

Slovenija je po smrtnosti pred Italijo, ki jo je močno prizadel že prvi val, in tudi pred Španijo, ki je bila tudi zelo prizadeta že spomladi. V Italiji je do zdaj virusu podleglo skoraj 79.000 obolelih, kar je 1304 umrlih na milijon prebivalce­v. V Španiji pa je 1109 umrlih na milijon prebivalce­v.

Vzrok za tako veliko smrtnost pri nas je, kot kaže, predvsem veliko okuženih v domovih starejših občanov (DSO). Znano je, da hujši obliki bolezni podležejo predvsem starejši in manj odporni. Po podatkih NIJZ se je z virusom do včeraj okužilo že 11.362 prebivalce­v DSO, kar je okoli 60 odstotkov vseh stanovalce­v. To je devetkrat več od deleža zaznanih okužb med vsemi prebivalci Slovenije.

V Belgiji je zaradi koronaviru­sne bolezni umrlo nekaj več kot 20.000 prebivalce­v oziroma 1728 na milijon prebivalce­v.

Drugi val epidemije je sicer precej močnejši, vendar je umrl manjši delež okuženih. V prvem valu je v Sloveniji umrlo kar 7,4 odstotka vseh, ki so se okužili, kažejo naši izračuni na podlagi podatkov NIJZ. V drugem valu, ki je žal še v polnem razmahu, bolezni podleže okoli 2,1 odstotka okuženih. Toda pozor, drugi val je v Sloveniji prinesel kar 99 odstotkov vseh do zdaj zaznanih okužb.

Skozi celotno obdobje epidemije je v Sloveniji zaradi virusa umrlo 2,2 odstotka vseh, ki so se okužili. To je celo pod povprečjem EU, kjer umre 2,4 odstotka vseh, ki se z virusom okužijo.

Največji delež umrlih med okuženimi ima Bolgarija, kjer je virusu podleglo 3,9 odstotka vseh, pri katerih je bila okužba zaznana. Več kot triodstotn­i delež imajo še Grčija, Italija, Madžarska in Belgija. Pri tem pa je treba opozoriti, da je delež umrlih odvisen tudi ob obsega testiranja. Države, ki bolj množično testirajo, zajamejo tudi večji del manj rizičnega prebivalst­va. To pa po eni strani prinaša hitrejše odkrivanje okuženih, njihovo boljšo oskrbo in večji delež preživelih. Po drugi strani se izboljšajo tudi statističn­e evidence preživetja, ker se odkrije več tistih z blažjimi oblikami, ki jih države z manj obširnim testiranje­m sploh ne zaznajo med okuženimi.

Zajemi podatkov o smrtih, povezanih s covidom-19, se sicer med državami razlikujej­o.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia