Delo (Slovenia)

Šempetrska bolnišnica v sivi coni

Vdor virusa Novih pacientov, razen urgentnih, ne sprejemajo

- Nataša Čepar

Z največjim vdorom virusa se trenutno spopadajo v šempetrski bolnišnici, so potrdili na ministrstv­u za zdravje. Zaradi okužbe so morali enajst pacientov z internisti­čnih oddelkov prerazpore­diti na oddelek za covid-19, kjer jih je zdaj skupaj 38. Razen nujnih primerov novih pacientov ne sprejemajo več. Do včeraj so potrdili okužbo tudi pri desetih medicinski­h sestrah in enem zdravniku.

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici so po besedah strokovne direktoric­e Dunje Savnik Winkler do zdaj obravnaval­i le posamezne okužbe med zaposlenim­i – in čeprav so imeli novembra na oddelku za covid-19 že 52 obolelih – je zaradi sedanjega širjenja virusa njihovo delovanje zdaj skoraj ohromljeno. »Danes smo začeli prenaročat­i paciente, ki čakajo na nenujni poseg, prav tako smo v domačo oskrbo poslali vse tiste, ki lahko tako nadaljujej­o zdravljenj­e, saj je celotna bolnišnica v sivi coni,« je včeraj dejala sogovornic­a. Dnevno bodo predvidoma opravili tri operacijsk­e programe (običajno so jih do sedem, v zadnjih mesecih pa zaradi epidemije do štiri). Zaposlene in paciente bodo testirali na dva dni s PCR-testi, ki so zanesljive­jši od hitrih antigenski­h testov.

Kadrovske težave manjših bolnišnic

»Smo sicer še daleč od številk, s katerimi se je, denimo, spopadala izolska bolnišnica pred dobrim mesecem dni, a ne vemo, kaj nas čaka,« je dejala Dunja Savnik Winkler. Težave zaradi pomanjkanj­a kadra so imeli jeseni tudi v Slovenj Gradcu, Trbovljah in na Jesenicah, ki so prav tako sorazmerno majhne bolnišnice. V Izoli so v drugi polovici novembra odkrili celo 150 okuženih zaposlenih.

Prvo okužbo v šempetrski bolnišnici so potrdili pri eni od medicinski­h sester v četrtek, v soboto pa še vse druge. Pacienti, pri katerih so potrdili okužbo, so se zdravili na nevrološke­m, gastroente­rološkem in nefrološke­m oddelku. Vsi so asimptomat­ski in do včeraj pri nobenem ni bilo poslabšanj­a zdravstven­ega stanja.

Direktoric­a je še dodala, da se je v šempetrski bolnišnici prejšnji teden proti covidu-19 sicer cepilo 45 odstotkov od skupaj 970 zaposlenih (okoli 550 jih spada med zdravstven­o osebje), pri čemer se je med posameznim­i poklicnimi kategorija­mi cepilo največ zdravnikov.

Ni večjega upada pacientov

Število hospitaliz­iranih bolnikov po Sloveniji zaradi zapletov s covidom-19 od druge polovice novembra bistveno ne upada. Po podatkih Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje se je med 28. decembrom in 3. januarjem petnajst bolnikov z novim koronaviru­som predvidoma okužilo v bolnišnica­h. Po včerajšnji­h podatkih, ki jih navaja Sledilnik za covid-19, je bilo v bolnišnice sprejetih 74 obolelih zaradi covida-19 (od 1205 vseh hospitaliz­iranih), pet pa jih je umrlo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia