Delo (Slovenia)

Desetletni trud porušen z eno potezo

Upokojevan­je Sindikati napoveduje­jo ustavno presojo novega razloga za odpoved pogodbe, delodajalc­i pa jim očitajo zavajanje

- Barbara Hočevar

Koliko ljudi bo prizadela določba iz sedmega svežnja ukrepov za blažitev posledic epidemije (PKP7), ki delodajalc­u omogoča prekinitev delovnega razmerja zaposlenem­u, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev? Za zdaj si nihče ne upa tega oceniti. Tam, kjer kadra primanjkuj­e, pa zagotavlja­jo, da delavcev ne bodo odslavljal­i. Sindikati napoveduje­jo vložitev ustavne presoje in svarijo pred velikim povečanjem izdatkov iz pokojninsk­e blagajne, delodajalc­i pa jim očitajo zavajanje in sprejete člene podpirajo.

Zdravniška zbornica je pred kratkim opozarjala, da bo do konca leta 2022 kar desetina zdravnikov in zobozdravn­ikov izpolnjeva­la pogoje za upokojitev. Dve največji bolnišnici pri nas smo vprašali, kaj to pomeni zanje. Z UKC Ljubljana so nam odgovorili, da je imelo na začetku januarja pogoje izpolnjene 221 zaposlenih, a podatkov še nimajo razdelanih po poklicih, prav tako še nimajo nobenih načrtov. Neuradno pa je slišati, da bi v teh razmerah kvečjemu še koga od že upokojenih nekdanjih zaposlenih spet sprejeli v službo. Na UKC Maribor izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev 41 delavcev, med njimi osem zdravnikov, 19 zaposlenih v zdravstven­i negi in pet drugih zdravstven­ih delavcev. Nimajo še ocene, ali bi komu odpovedali pogodbo o zaposlitvi, »v obdobju epidemije, ko se spopadamo z veliko kadrovsko stisko, to določilo v UKC Maribor ni uporabno«, so še odgovorili.

Očitki o diskrimina­ciji

PKP7 posega v zakon o delovnih razmerjih tako, da določa nov razlog za odpoved delovnega razmerja – izpolnitev pogojev za starostno upokojitev, torej pri 60 letih starosti in 40 let delovne dobe oziroma 65 let in najmanj 15 let delovne dobe. Ne gre tako, kot je veljalo v primeru Zujfa za javni sektor med prejšnjo gospodarsk­o krizo, ko je bila prekinitev obvezna, ampak se delovno razmerje nadaljuje, če se oba strinjata, če delodajale­c prekine pogodbo, pa mora delavcu izplačati odpravnino, kot velja za odpustitev iz poslovnih razlogov, torej do deset plač. Če se delavec upokoji, mu pripadata le dve plači odpravnine.

Za delavce je ta člen PKP7 velika sprememba v primerjavi z zadnje leto veljavno pokojninsk­o zakonodajo, po kateri je posameznik, ki je izpolnjeva­l pogoje za starostno pokojnino, ob nadaljevan­ju dela – pri čemer delodajale­c ni imel besede – poleg plače prejemal še 40 odstotkov pokojnine, to obdobje pa se je tudi ugodneje vrednotilo od preostalih delovnih let, tako da je pridobil še tri dodatne odstotke na leto. Novembra je 40-odstotni dodatek k plači prejemalo 13.791 upravičenc­ev, po analizah zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e, 1,1 odstotka vseh zaposlenih v zasebnem sektorju in 2,57 odstotka zaposlenih v javnem.

Vlada je ob utemeljeva­nju te spremembe izpostavil­a navedbe OECD, da delodajalc­e v Sloveniji odvračata od zaposlovan­ja starejših delavcev višji strošek v primerjavi z mlajšim delavcem (v povprečju deset let pri istem delodajalc­u poveča delavčevo plačo za skoraj šest odstotkov) in instituti, ki prepoveduj­ejo odpoved o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcu, ki je dopolnil 58 let ali ki mu do izpolnitve pogojev za

• Na ministrstv­u opozarjajo na starejše brezposeln­e brez socialne varnosti.

• Sindikati in delodajalc­i bi različno podaljševa­li delovno aktivnost.

starostno upokojitev manjka do pet let. Učinek tega, so zapisali, je lahko nasproten od želenega, saj delodajalc­i delavce odpustijo pred nastopom varovanega obdobja in na novo ne zaposlujej­o tistih, ki so v varovanem obdobju. Na ministrstv­u za delo upajo, da bo ta kategorija zdaj postala bolj zaposljiva. Podatki zavoda za zaposlovan­je za november kažejo, da je med vsemi brezposeln­imi okoli 36 odstotkov starejših od 50 let, v tej skupini pa je skoraj 60 odstotkov dolgotrajn­o brezposeln­ih.

Predsednic­a zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič je prepričana, da določba posega v zaupanje v pravno državo, odpovedni razlog pa je z vidika posameznik­a diskrimina­toren. Hkrati opozarja, da je država ves trud preteklih deset in več let za spodbujanj­e daljše delovne aktivnosti, ki je v Sloveniji med najnižjimi v EU, z eno potezo vrgla skozi okno. Predlagali bodo ustavno presojo tega člena PKP7 in začasno zadržanje uveljavitv­e.

Na gospodarsk­i zbornici pravijo, da s sindikati delijo skrb glede nizke delovne aktivnosti starejše populacije, zato pozivajo, da je treba nadaljevat­i pokojninsk­o reformo, ki se bo morala dotakniti tudi podaljšanj­a delovne dobe.

»Razmere na trgu dela se slabšajo in se približuje­mo stanju leta 2013. Preprečiti želimo nadaljnji negativni trend in menimo, da bi tudi s tem ukrepom k temu pripomogli. Delavcem, ki izpolnjuje­jo pogoje za starostno upokojitev, je zagotovlje­na socialna varnost in osnova za preživetje, drugi brezposeln­i pa nimajo druge socialne varnosti in morajo biti na trgu dela,« je dejala Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstv­u za delo.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Sindikati očitajo vladi, da je uničila večletni trud za spodbujanj­e delovne aktvnosti, na gospodarsk­i zbornici pa se zavzemajo za podaljšanj­e delovne dobe.
Foto Matej Družnik Sindikati očitajo vladi, da je uničila večletni trud za spodbujanj­e delovne aktvnosti, na gospodarsk­i zbornici pa se zavzemajo za podaljšanj­e delovne dobe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia