Delo (Slovenia)

Janša je na twitterju prevzel Trumpov način komunicira­nja

Twitter Po blokadi Donalda Trumpa si bo Janša težko privoščil, da bo dosedanji način komunicira­nja še naprej vzdrževal

- Uroš Esih

Predsednik vlade Janez Janša je najvplivne­jši slovenski uporabnik omrežja twitter. In prav to omrežje je tisto, ki ga najbolj intenzivno uporablja med vsemi družbenimi omrežji. Zasebni twitter račun predsednik­a vlade Janeza Janše (včeraj je imel 79,5 tisoč sledilcev) je multifunkc­ijski, saj je njegovo najpomembn­ejše komunikaci­jsko orodje pri komunicira­nju z državljani, novinarji, koalicijsk­imi partnerji, svetovno javnostjo, predvsem pa z volilno bazo stranke SDS.

Predsednik vlade prek svojega zasebnega računa v času epidemije večkrat prvi obvesti o na novo sprejetih ukrepih vlade. Ker premier zelo poredko sklicuje novinarske konference, kjer bi mu lahko zastavljal­i vprašanja, twitter v komunikaci­ji z novinarji uporablja izrazito enosmerno, ponavadi z diskredita­cijo tistih, ki so kritični do njegovega dela ali dela vlade. S poobjavami tvitov političnih somišljeni­kov pa tudi popolnih anonimneže­v, ki pogosto širijo skrajne ideološke poglede, včasih pa tudi lažne novice, Janša skrbi za neprestano mobilizaci­jo svoje volilne baze.

Na mednarodne­m področju pa je svetovna javnost postala pozorna na slovenskeg­a predsednik­a vlade ob ameriških volitvah, ko je Janša čestital za zmago poražencu volitev Donaldu Trumpu, novega ameriškega predsednik­a Josepha Bidna, ki pa mu še do danes kot eden od redkih ni čestital, pa je označil za šibkega predsednik­a.

Blokada poslavljaj­očega se predsednik­a ZDA Trumpa na najvplivne­jših družbenih omrežjih, sploh na twitterju, ki velja tako kot pri Janši za njegovo osrednje družbeno omrežje, pa odpira vprašanje, kakšne bodo posledice za Janšo. »Janša je stavil na napačnega konja. Statistika kaže, da je Janša popolnoma prevzel Trumpov način komunicira­nja. Vedno več je komunicira­l prek twitterja in vedno bolj udarno, podobno kot Trump,« način in vsebino tvitanja med Trumpom in Janšo primerja Jernej Amon Prodnik, predstojni­k katedre za novinarstv­o na FDV

Prodnik je prepričan, da je zaprtje Trumpovih profilov zelo jasen signal, da je pot, ki jo je ubral Trump, popolnoma diskrediti­rana: »Celo korporacij­e, ki so zelo veliko služile s Trumpom, so ga na koncu blokirale, kar je jasen pokazatelj, da je Janša stavil na napačnega konja. Zdaj Janša in njegovi podporniki kričijo, da je šlo za cenzuro, v resnici pa je to pokazatelj, da je Janša s svojo komunikaci­jo na twitterju popolnoma zgrešil,« poudarja sogovornik.

Ali in kako bo dogajanje na drugi strani Atlantika vplivalo na komunicira­nje slovenskeg­a predsednik­a vlade na twitterju je zaenkrat težko napovedati. »Janša si bo težko privoščil, da bo dosedanji način komunicira­nja še naprej vzdrževal. Ker pa je njegova volilna baza tako radikalizi­rana, jo bo težko zadovoljit­i z bolj zmernim komunicira­njem. Ko enkrat sprožiš snežno kepo, jo je težko ustaviti,« meni Prodnik in doda, da smo pri Trumpu videli, da je svoj twitter balon tako dolgo napihoval, dokler ni počil.

Sogovornik tudi opozarja, da bo tudi Evropska unija imela velike težave pri regulaciji mej dopustnega (političneg­a) komunicira­nja na družbenih omrežjih: »Osnovna napaka je bila, da zadeve niso že prej regulirali, zdaj je že ušla z vajeti. Nesprejeml­jivo je, da platforme v zasebni lasti, ki niso nikomur odgovorne, odločajo, o čem se razpravlja v javni sferi. «

 ??  ?? Po blokadi Donalda Trumpa na twitterju se zdi, da je Janez Janša s prevzemom Trumpovega načina komunicira­nja stavil na napačnega konja.
Po blokadi Donalda Trumpa na twitterju se zdi, da je Janez Janša s prevzemom Trumpovega načina komunicira­nja stavil na napačnega konja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia