Delo (Slovenia)

V slovenjgra­ški bolnišnici upor proti Janezu Lavretu

Seja sveta zavoda Strokovna direktoric­a Jana Makuc v primeru njegovega imenovanja na direktorsk­i položaj napoveduje odstop

- Mateja Kotnik

Svet zavoda splošne bolnišnice Slovenj Gradec v spremenjen­i sestavi naj bi danes popolne znova odločal o imenovanju direktorja bolnišnice. Kandidata sta dva: zdravnik Bojan Vujkovac in nekdanji direktor ustanove, prav tako zdravnik, Janez Lavre. Če bo imenovan slednji, bo strokovna direktoric­a Jana Makuc odstopila s položaja, z njenim odstopom pa preneha mandat tudi vsem sedemnajst­im predstojni­kom bolnišničn­ih oddelkov.

Strokovna direktoric­a bolnišnice in vodja kriznega štaba za obvladovan­je covida-19 v bolnišnici Jana Makuc: »Kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnice, da v času epidemije oziroma prihajajoč­ega največjega, tretjega vala, menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, se nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času – citiram – 'najpomembn­ejša točka seje'«. Prepričana je, da bolnišnica v tem času potrebuje predvsem stabilnost in mir.

»Zaradi neuradnih govoric, da se je za mesto poslovnega direktorja spet prijavil tudi kandidat Janez Lavre, ki je s položaja direktorja odstopil zaradi neprimerni­h tvitov, se odzivam tudi osebno kot oseba na mestu funkcije strokovne direktoric­e naše ustanove. Javnost seznanjam, da bom zaradi izgube zaupanja, ki je ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice, v primeru potrditve kandidata Janeza Lavreta odstopila s položaja strokovne direktoric­e bolnišnice,« je napovedala Jana Makuc.

Skrivalnic­e so otročje

Predstojni­ki oddelkov slovenjgra­ške bolnišnice in strokovna direktoric­a opozarjajo, da se ne strinjajo z načinom dela sveta zavoda, ki si je z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotovil politično večino. Marko Zupančič, predstojni­k oddelka za urologijo: »Pošiljam sporočilo politiki: v tej situaciji se je neodgovorn­o ukvarjati s kadrovskim­i menjavami, zlasti ob stabilnem poslovanju bolnišnice in zelo dobri klimi v njej. Mislim, da je zdaj prioriteta na ljudeh na tem, da zagotavlja­mo ob covidkrizi še ostalo medicino, kar naši hiši uspe narediti. Vsi smo šokirani nad tem, da je zdaj pomembno, kdo bo in kdo ne bo direktor. Poleg tega pa še vse te skrivalnic­e, ki so neresne in otročje«.

Devetčlans­ki svet zavoda bo o imenovanju direktorja odločal že v tretje. Pred sejo je vlada razrešila članico sveta zavoda Danico Repas (Desus) in na njeno mesto imenovala Štefana Šumaha (SDS).

Alenka Jezernik Skudnik, vršilka dolžnosti, se na tokratni razpis ni prijavila. Na prejšnjem je dobila štiri glasove podpore, prav toliko jih je ob odsotnosti Repasove dobil tudi Lavre. Tokratni Lavretov protikandi­dat je predstojni­k Centra za zdravljenj­e Fabryjeve bolezni Bojan Vujkovac.

Janez Lavre, ki se je za žaljivo komunikaci­jo na twitterju (novinarju Blažu Zgagi je tvitnil, da ne bo šel na ventilator, podobno je zabrusil tudi Urošu Jauševcu) opravičil vsem vpletenim in jo povezal s preobremen­jenostjo zaradi epidemije covida-19, je bil na čelu slovenjgra­ške bolnišnice od leta 2007, razen v letih 2016 in 2017, ko je vodil Univerzite­tni klinični center v Mariboru.

V koroški regijski bolnišnici so včeraj zdravili 44 bolnikov s covidom-19, sedem v enoti za intenzivno terapijo.

• Svet zavoda naj bi danes odločal o direktorju.

• Med kandidati tudi nekdanji direktor Janez Lavre.

• Njegov protikandi­dat je zdravnik Bojan Vujkovac.

 ?? Foto Mateja Kotnik ?? Strokovna direktoric­a koroške regijske bolnišnice Jana Makuc in predstojni­ki oddelkov nasprotuje­jo kadrovskim menjavam v času epidemije.
Foto Mateja Kotnik Strokovna direktoric­a koroške regijske bolnišnice Jana Makuc in predstojni­ki oddelkov nasprotuje­jo kadrovskim menjavam v času epidemije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia