Delo (Slovenia)

Bodoči tir ima štiri nove pritožbe

Drugi tir Malo upanja, da bodo pritožbe uspešne – Vodstvo 2TDK hoče izvajalce prvega odseka izbrati aprila letos

- Boris Šuligoj

Ljubljana – Naročnik projekta drugi tir podjetje 2TDK ima v postopku izbire izvajalcev gradnje novega tira od včeraj spet štiri nove pritožnike. Toda predsednik uprave 2TDK Pavle Hevka trdi, da bodo kljub temu že aprila lahko podpisali pogodbo z izbranimi izvajalci in da se morajo dela začeti pred poletjem, kar se zdi zelo optimistič­na napoved.

Potem ko je uprava 2TDK tik pred koncem minulega leta (28. decembra) usposoblje­nost gradnje pri prvem (kraškem) in predvidoma zahtevnejš­em odseku priznala trem izvajalcem – turškemu Cengizu, avstrijske­mu Strabagu z nemškim in turškim partnerjem ter Kolektorju CPG (z dvema turškima partnerjem­a) – so se na to odločitev v osmih delovnih dneh pritožili: Ginex Internatio­nal s kitajskim partnerjem, dve turški podjetji (YDA in IC ICTAS) in Gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavo­m in novomeškim CGP. Ker so bili v preteklost­i s svojimi ugovori že zavrnjeni, mnogi menijo, da se večina teh podjetij pritožuje z minimalnim upanjem na poznejši uspeh (in odškodnino) na upravnem sodišču.

Pavle Hevka nam je pojasnil, da morajo zdaj najprej tri dni počakati na izjasnitev treh izbranih usposoblje­nih ponudnikov. Takoj, ko bodo dobili njihova pojasnila, bodo predvidoma na začetku prihodnjeg­a tedna pritožbe prepustili v reševanje Državni revizijski komisiji (DKOM). Slednja je sedem pritožb na prejšnjo odločitev o usposoblje­nih reševala manj kot 40 dni, zato Hevka računa, da bo DKOM te štiri pritožbe rešila še prej kot v mesecu dni od popolnosti vloge. DKOM bi morda lahko zahtevala, da 2TDK pozove Gorenjsko gradbeno družbo k zamenjavi partnerja oziroma podizvajal­ca (podobno kot se je zgodilo pri izbiri MarkoMark Nivala pri gradnji mostov čez Glinščico), vendar Pavle Hevka trdi, da je odločitev o takem pozivu odvisna od presoje pri naročniku: »Mi pa takšne odločitve nismo sprejeli!«

Usposoblje­nost za drugi odsek

Nejasno je tudi, kaj se bo zgodilo s priznanjem usposoblje­nosti gradnje drugega (istrskega) odseka, ki se bo začela z viaduktom Gabrovica in predvideva še šest predorov do Kopra. »O usposoblje­nosti za ta odsek se še odločamo, ali bi priznali referenco češkemu Metrostavu. Odločili bomo še ta teden, počakati moramo na potrditev nadzornega sveta. Imamo pa tri možnosti, da priznamo predložene dokaze o sposobnost­i gradnje, da jih pozovemo, naj zamenjajo referenco, ali da jih zavrnemo.«

Ker poteka tudi povabilo, da vsi usposoblje­ni oddajo tudi finančne ponudbe, rok so preložili s 4. januarja na 1. februar, je zaradi ponovnih pritožb v postopku izbire usposoblje­nih gradbincev jasno, da bodo določili nov rok, najverjetn­eje bo ta na začetku marca. V idealnih razmerah bi aprila (po 20 letih od začetkov iskanja trase) res vedeli, kdo bi lahko gradil drugi tir.

Vprašanje pa je, kako hitro bo potem potekala gradnja. Turški Cengiz je konec avgusta lani začel graditi vzhodno cev predora Karavanke in v štirih mesecih zgradil 270 metrov predora. Za 3,54 kilometra predorske cevi bi s tako hitrostjo kopanja potreboval malo več kot štiri leta. Na kraškem delu trase drugega tira je treba skopati 25,4 kilometra predorov, ki pa jih bo mogoče graditi (napadati) iz osmih portalov hkrati. Res pa so železniški predori ožji od cestnih.

Manjši zaplet je minule dni povzročil zapuščen avtomobil (mercedes) na trasi drugega tira (pod viaduktom Črni Kal, kjer bo potekal železniški viadukt Gabrovica. Avtomobil, ki ga je ustavila policija, ker je lastnik prevažal nezakonite migrante, je ostal tam dalj časa. Vandali in tatovi so ga že dodobra uničili. Včeraj pa nam je Pavle Hevka pojasnil, da gre za še en nepotreben zaplet, ki jim jemlje čas in energijo. »Ker gre za območje državne ceste, smo že naročili podjetju CPK, da ga pod nadzorom policije odpelje in lastniku računa ležarino. Zapuščeni avtomobil seveda nikakor ne bo ogrožal del na trasi drugega tira.«

• Ta teden bo jasno, ali bo GGD lahko kandidiral­a za gradnjo drugega tira.

• 2TDK bo rok za oddajo finančnih ponudb preložil na začetek marca.

• Cengiz je v tretjini leta zgradil 270 metrov predora Karavanke.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Vsi predori, ki jih morajo zgraditi na obeh odsekih prve faze 27,1 kilometra trase drugega tira, bodo dolgi 37,4 kilometra.
Foto Jure Eržen Vsi predori, ki jih morajo zgraditi na obeh odsekih prve faze 27,1 kilometra trase drugega tira, bodo dolgi 37,4 kilometra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia