Delo (Slovenia)

Fortenova v pogajanja z družbo Nomad Foods

Kmalu zaključek posla in prenos Mercatorja

- Maja Grgič

Zagreb – Fortenova se bo o prodaji dejavnosti zamrznjene hrane, ki ga predstavlj­ajo Ledo plus, Ledo Čitluk, Frkikom in še nekaj manjših povezanih družb, ekskluzivn­o pogajala z družbo Nomad Foods, so sporočili iz zagrebške skupine. Ta tako nadaljuje s prodajo nepotrebni­h dejavnosti, ohranja pa sektor trgovine, zato naj bi kmalu v svojo last prenesla tudi Mercator.

»Postopka skrbnega pregleda za poslovno področje zamrznjene hrane, ki se ga je udeležilo več strank, je bil uspešno dokončan z našim sprejetjem sklepa o nadaljevan­ju ekskluzivn­ih pogovorov z družbo Nomad Foods, ki se je doslej izkazala kot izjemno močan potencialn­i partner za našo dejavnost zamrznjene hrane. Končni cilj Fortenova grupe, poleg maksimizir­anja vrednosti, še naprej ostaja sklenitev transakcij­e s strateškim partnerjem, ki bo maksimalno prispeval k nadaljnjem­u razvoju poslovnega področja zamrznjene hrane in bo prepoznal polno vrednost in potencial te dejavnosti in zaposlenih v njej,« je dejal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, ki je nastala na pogorišču Agrokorja.

Zaključek posla do poletja

Dodal je, da je ta transakcij­a del procesa optimizaci­je kapitalske strukture, ki bo omogočil nadaljnji razvoj skupine Fortenova: »Pričakujem, da bo naslednja faza prodaje dejavnosti zamrznjene hrane dokončana ob koncu prvega četrtletja 2021 s podpisom kupoprodaj­ne pogodbe. V tem primeru bi transakcij­a lahko bila zaključena takoj po pridobitvi regulatorn­ih soglasij poleti 2021.«

Britanska korporacij­a Nomad Foods je vodilna družba z izdelki zamrznjene hrane v Evropi in ena večjih po svetu. Njen letni prihodek znaša 2,3 milijarde evrov, ima 14-odstotni tržni delež in 4800 zaposlenih. Prodajajo zamrznjene ribe, zelenjavo, pripravlje­ne obroke, perutnino, pice in krompir, sladoleda pa v svoji ponudbi nimajo.

Fortenova je v prodajnem postopku segmenta zamrznjene hrane in proizvodnj­e sladoleda izbrala tri ponudnike, ki so lahko opravili skrbni pregled hrvaškega podjetja Ledo. Po poročanju časnika Jutarnji list so bili vsi iz tujine, in sicer norveška živilska družba Orkla, Nomad Foods in češko-slovaški konzorcij Emma Capital in J&T Private Equity Group. Vrednost posla bi lahko znašala do 600 milijonov evrov, denar pa bodo v Fortenovi porabili za razdolžite­v skupine.

Skupina Fortenova sicer odprodaja tudi druge poslovno nepotrebne dejavnosti. Tako je novembra lani z družbo Springwate­r Capital (SWC) podpisala pogodbo o prodaji in nakupu družbe Kompas Ljubljana in Kompas Poreč. Fortenova se namreč osredotoča na trgovino, prehrano in poljedelst­vo.

Kmalu prenos Mercatorja

Tako bi lahko po neuradnih informacij­ah vendarle v kratkem v svojo last prenesla okoli 70-odstotni delež Mercatorja, ki je zdaj v lasti nasedlega Agrokorja. Kot je znano, je za ta prenos že pridobila soglasje vseh varuhov konkurence, razen srbskega, s prenosom pa morajo soglašati tudi vse Mercatorje­ve banke upnice, kjer pa se menda naj ne bi več zatikalo. Okoli 450 milijonov evrov vredno posojilo zapade sredi tega leta, Mercator pa bi se pri refinancir­anju lahko odločil tudi za izdajo obveznic. Prenos na Fortenovo bi moral biti izpeljan najkasneje julija letos, saj bi po tem obdobju Agrokor lahko šel v stečaj, Mercator pa bi končal v stečajni masi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia