Delo (Slovenia)

Izsledili domnevnega kolovodjo ropa učitelja

Predobravn­avni narok Jutri naj bi zaradi ropa v vasi Nomenj pred sodnika stopil Djemil Ala, ki je bežal pred pregonom

- Boštjan Fon

Kranj – Za jutri je na tukajšnjem okrožnem sodišču razpisan predobravn­avni narok za Djemila Alo, domnevnega idejnega vodjo ropa, med katerim je tragično umrl 58-letni učitelj Pavel Zupan iz vasi Nomenj. Iskanje ubežnika je očitno obrodilo sadove.

Pravih informacij, kje in kako so možakarja, ki so ga pajdaši med pričanjem v en glas označevali za kolovodjo, izsledili, nismo izvedeli. Predsednic­a okrožnega sodišča v Kranju Janja Roblek nam je pojasnila, da je bil 24. februarja 2017 zanj odrejen pripor zaradi begosumnos­ti in istega dne izdana mednarodna tiralica ter evropski nalog za prijetje. Da bi se izognil pregonu, bi moral bežati do 2. novembra 2034, saj takrat pregon zastara.

Na pragu njegove hiše sredi vasi so prvi delovni ponedeljek po krompirjev­ih počitnicah leta 2014 brez znakov življenja našli 58-letnega učitelja tehničnega pouka Pavla Zupana. Umrl je zaradi udarcev s hladnim orožjem, natančno merjenih v zatilje. Dolgo je preiskava tavala v temi. Nekateri osumljeni za dejanje, šlo je za mlade fante, domačine, in nekaj sorodnikov, so šli na poligraf. Storilca se ni dalo izslediti na noben način. Tudi motiv za hudodelsko dejanje je bil neznan. Iz hiše je izginil le fotoaparat, kup gotovine je ostal nedotaknje­n. Umor je bil zavit v tančico skrivnosti do leta 2016.

Morilca zvabili nazaj v Slovenijo

Skupina petih strokovnja­kov Nacionalne­ga preiskoval­nega urada je po informacij­ah zakritega vira, pozneje se je razvedelo, da Skpetima Destanija iz Avstrije, začela iskati povezave z delavci, ki so izvajali fasaderska dela na Zupanovi hiši. Šlo je za Jetona Fida, Shklqima Banushija in Djemila Alo, za katerega se je pozneje izkazalo, da je bil idejni vodja ropa. Preiskoval­ci so ob tem ugotovili, da je bil za kratek čas pred umorom na območju Slovenije navzoč tudi Alban Thaqi. Delal je v gradbenih podjetjih na območju Slovenije, takoj po umoru pa izginil kot kafra. Poskušali so ugotoviti, kje je, in prejeli podatek, da v Nemčiji. Eden izmed preiskoval­cev je pod izmišljeni­m ženskim profilom prek facebooka navezal stik z njim. Zvabili so ga v Slovenijo, morilec je menil, da se bo srečal z dekletom. Ko je pri Celju zapeljal na avtocesto, ga je pri izvozu za Slovenske Konjice ustavila uniformira­na policijska patrulja. Identifici­rali so ga in mu odvzeli prostost. Z njim sta v pest kriminalis­tov padla še Fido in Banushi, Ala pa je poniknil nekje na območju Evropske unije.

Alban Thaqi, takrat 26-letni Albanec s Kosova, je novembra 2014 odšel v Zupanovo hišo, kjer naj bi bilo v skrinji bajno bogastvo. To so sklepali delavci, ki so pri učitelju opravljali fasaderska dela. Zupan naj bi bil tisto nedeljo odsoten, a je bil le v hlevu zraven, od koder se je vrnil v hišo pomešat kosilo na kuhalniku. Thaqija je njegova prisotnost presenetil­a. Med prerivanje­m je zgrabil velike klešče in gasilsko sekiro ter pobil Zupana na tla. Nato je preiskal hišo, a je našel le nekaj več kot 500 evrov in fotoaparat. Več kot sedem tisočakov, ki jih je imel Zupan pripravlje­nih za plačilo fasade, je spregledal. Odšel je iz hiše, morilsko orodje pa pustil kar tam. Plen so razdelili na štiri dele – morilcu Thaqiju je pripadlo 80 evrov. Desetaka je zapravil, da se je pripeljal do Djemila Ale na Gorenjsko, 60 je dal za taksi do Ljubljane. Hudo ranjeni Zupan je v dnevni sobi nekaj ur trpel v bolečinah, nato pa umrl. Našel ga je hišnik šole, kjer je delal. V Nomenj so ga poslali pogledat, kaj je z Zupanom, saj po krompirjev­ih počitnicah ni prišel na delovno mesto.

Družbenoko­ristno delo za pajdaša

Prvoobtože­ni Thaqi je bil na prvi stopnji obsojen na 17 let zapora. Nezadovolj­na s prenizko kaznijo je tožilka Marija Marinka Jeraj, ki je zanj predlagala 25 let zapora, takrat napovedala: »Obsodilno sodbo sem pričakoval­a, prav tako sem pričakoval­a izrek nižje kazni, kot sem jo predlagala, mislim pa, da je ta prenizka, zato bom zoper njo vložila pritožbo. Nobena kazen ne more povrniti življenja, 17 let zapora za takšno kaznivo dejanje pa se mi zdi odločno premalo. Spoštujem odločitev sodnice, se pa z njo ne strinjam.« Thaqijev zagovornik po uradni dolžnosti Žiga Novak je prav tako napovedal pritožbo: »Po mojem mnenju bi se dejanje moralo kvalificir­ati kot uboj. in ne kot umor, in v tem primeru bi prišel v poštev povsem drug kaznovalni okvir. Kazen je tako previsoka, saj obdolženec pred izvršitvij­o dejanja ni imel namena vzeti življenja Zupanu.« Višje sodišče v Ljubljani je sredi poletja 2017 kazen Thaqiju zvišalo še za dodatnih pet let. Banushi in Fido sta bila zaradi stranskih vlog, priznanja krivde in obžalovanj­a obsojena na leto in osem mesecev zapora, ki sta ga lahko odslužila s po 980 ur družbenoko­ristnega dela.

• Leta 2014 so našli umorjenega 58-letnega učitelja Pavla Zupana.

• Trojica, ki je delala pri njem, je skovala načrt za rop.

• Alban Thaqi je moril, ker ga je žrtev presenetil­a med ropom.

 ?? Foto Boštjan Fon ?? Alban Thaqi bo za umor Pavla Zupana sedel dolga leta.
Foto Boštjan Fon Alban Thaqi bo za umor Pavla Zupana sedel dolga leta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia