Delo (Slovenia)

Na trgu nevaren sintetični kanabinoid

Zastrupite­v Mešanico, ki je vsebovala kemični kanabidoid, prodajali kot konopljo

- Tomica Šuljić

Ljubljana – »Uporabniki, ki so potreboval­i nujno medicinsko pomoč, so se zgrudili na tla, bili so neodzivni, oči so se jim nenadzorov­ane premikale, zategovalo jih je po vsem telesu, pri nekaterih so se pojavljali tudi bruhanje in blodnje,« je o posledicah uživanja sintetične­ga kanabinoid­a poročalo združenje DrogArt, ki že dobri dve desetletji nadzira in informira javnost o nevarnosti­h na ilegalnem trgu mamil.

Do zastrupitv­e je prišlo minuli torek, nam je pojasnila Aleksandra Golec z ljubljansk­e policijske uprave: »V Ljubljani je bil petega januarja 2021 zaznan dogodek, povezan z navedeno substanco.« Policisti so včeraj še vedno zbirali obvestila o zastrupitv­i in »navedeni substanci«, so navedli v sporočilu.

Poleg policije se je z vzorcem ukvarjalo še več organizaci­j: v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktiv­nih snovi info točka Društva Stigma v Ljubljani, analizo vzorca pa je izvedel tudi Nacionalni laboratori­j za zdravje, okolje in hrano. DrogArt je sicer poročal, da se je po njihovih informacij­ah »zelenosiva zeliščna mešanica prodajala kot marihuana«. Kot so dejali, je imela ob uporabi okus, ki je podoben okusu lovorjeveg­a lista. Na njihovi fotografij­i rastlinske mešanice, ki vsebuje MDMB-4en-PINACA in se prodaja v Ljubljani, ni opaznih vršičkov konoplje, ampak zdrobljeni listi in stebelca. Sintetični kanabinoid­i so sicer kemične zmesi, ki oponašajo učinke konoplje na telo. A za razliko od konoplje, ki poganja v rastlinjak­ih, pridobivaj­o sintetične kanabinoid­e v laboratori­jih in jih potem poškropijo po različnih rastlinah, ki se nato prodajajo kot konoplja. Pri DrogArtu uporabo sintetični­h kanabinoid­ov odsvetujej­o.

Za to obstaja več razlogov. »Potentnost mešanic za kajenje s sintetični­mi kanabinoid­i je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole kakovosti,« opozarjajo. Potentnost takih izdelkov niha od serije do serije, še pravijo in dodajajo: »Prav tako se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', kjer je kanabinoid močno koncentrir­an v nekaterih delih rastlinske­ga materiala.« Opisane spremenlji­vke so zelo pomembne. »Različni kanabinoid­i potrebujej­o različno dolgo, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziran­ju,« zato opozarjajo. Kot posebno nevarne opisujejo kombinacij­o z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacij­e lahko privedejo do življenjsk­o ogrožajoči­h zastrupite­v.

 ?? Foto Drogart ?? Sintetični kanabidoid nima istega videza kot vršički konoplje, uživanje pri združenju Drogart odsvetujej­o v celoti.
Foto Drogart Sintetični kanabidoid nima istega videza kot vršički konoplje, uživanje pri združenju Drogart odsvetujej­o v celoti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia