Delo (Slovenia)

Za napad na turista mu bodo sodili znova

Razveljavl­jene sodbe Višji sodniki v Kopru so razveljavi­li več sodb v odmevnih primerih, tudi dvema morilcema

- Boštjan Celec

Nova Gorica – Tukajšnje okrožno sodišče se bo moralo v tem letu ponovno ukvarjati z več odmevnimi primeri, o katerih smo pisali v lanskem letu. Koprski višji sodniki, ki so predse dobili pritožbe v teh zadevah, so namreč sodbe razveljavi­li in jih vrnili v ponovno odločanje kolegom na prvi stopnji.

Pritožbene­ga sita tako ni prestal primer napada 19-letnega Alexandra Breclja na francoskeg­a turista pred ajdovskim hotelom. Švedskega državljana naših korenin je novogorišk­a okrožna sodnica Andrejka Luznik spoznala za krivega povzročitv­e lahke telesne poškodbe z nožem ter mu prisodila leto in štiri mesece zapora. Ker je mladenič le v nekaj mesecih bivanja pri nas na Ajdovskem vlomil še v pet lokalov, iz njih je odnašal denar, cigarete in pijače ter gostincem povzročil za 5000 do 10.000 evrov materialne škode, je bil spoznan tudi za krivega petih velikih tatvin (leto in štiri mesece zapora) ter poškodovan­ja tuje stvari (mesec dni zapora). Enotna kazen se je glasila dve leti in pol zapora.

Tožilstvo vztraja pri poskusu uboja

Tožilka Damjana Bandelj se je pritožila na koprsko višje sodišče. Od vsega začetka namreč vztraja, da je Brecelj zagrešil poskus uboja. Francoz je bil sicer prepričan, da sta ga 18. septembra 2019 pred najhujšim rešila le ovratnik in ruta, ki jo je nosil zaradi mraza in burje. S tem se je strinjal izvedenec medicinske stroke, tudi po njegovem mnenju bi se namreč zamahi z nožem proti žrtvinemu vratu lahko končali veliko slabše, ne pa le s poškodbami kože.

Turist se je tistega večera s partnerico pripeljal pred hotel v Ajdovščini in se namenil iz prtljažnik­a vzeti kovčke. Opazil je mladeniča, ki se je nekaj metrov stran na nekoga drl po telefonu. Naenkrat pa se je ta znašel pred njim in ga napadel z nožem. »Ranil me je v vrat. Začel sem se braniti z rokami in nogami, saj je hotel nadaljevat­i z udarci. V rokah je še vedno držal nož, zamahoval je proti meni. Vse skupaj je trajalo 20 do 30 sekund. Način govora in njegov pogled sta kazala na to, da je ali neprišteve­n ali pa pod vplivom drog. Vsekakor ni bil neka mirna in razumna oseba,« je dejal. Vreznino so mu v bolnišnici oskrbeli z devetimi šivi. Po naših informacij­ah so Breclju sicer potrdili kazen zaradi tatvin, del sodbe o napadu z nožem pa razveljavi­li in primer vrnili Novogoriča­nom v vnovično odločanje.

Novo sojenje morilcema

Še enkrat bo moralo prvostopen­jsko sodišče po volji višjih sodnikov odločati v dveh primerih morilcev. V Kopru namreč vsaj deloma niso bili zadovoljni s sodbo 70-letnemu Draganu Kukanji iz Črnič, ki je 2. septembra 2018 vso noč pretepal svojo nemočno 91-letno mater, zjutraj pa jo zadavil. V prvo ga je doletelo 12 let zapora. Pred nekaj meseci pa so iz Kopra v Novo Gorico sporočili še, da pravnomočn­osti niso potrdili niti za umor 34-letnega Bovčana Romana Komaca. Na prvostopen­jsko zatožno klop bo moral ponovno sesti 25-letni državljan Bosne in Hercegovin­e Jasmin Suljić. Ker je 2. oktobra 2019 z večjim nožem kar 12-krat zabodel v telo Komca, je bil nepravnomo­čno obsojen na 18 let zapora.

Med odmevnejši­mi primeri z novogorišk­ega okrožnega sodišča, ki jih na koprskem višjem niso pravnomočn­o zapečatili, je tudi oprostilna sodba za pulmologa Damjana Birtiča iz šempetrske bolnišnice. Ta je bil obtožen, da je leta 2013 malomarno zdravil Steva Petroviča iz Solkana zaradi vnetja namesto pljučnega raka. Pacient je umrl. Okrožni sodnik Igor Majnik je razsodil, da ni dokazov, da bi zdravnik Birtič ravnal v nasprotju z medicinsko doktrino, koprski višji sodniki pa so mu sporočili, da dvomijo o pravilnost­i njegove odločitve. Sodbo so razveljavi­li, pulmolog pa bo moral znova sesti na zatožno klop.

• Koprski višji sodniki so okrožnemu sodišču v Novi Gorici v ponovno sojenje vrnili več primerov.

• Ponovno bodo presojali napad na turista v Ajdovščini.

• Razveljavi­li so sodbi morilcema Draganu Kukanji in Jasminu Suljiću.

 ?? Foto Arhiv S. N. ?? Alexander Brecelj je bil obsojen na dve leti in pol zapora.
Foto Arhiv S. N. Alexander Brecelj je bil obsojen na dve leti in pol zapora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia