Delo (Slovenia)

Radio Študent pred izbiro: propaganda ali privatizac­ija

Vodstvo ŠOU nezadovolj­no s poročanjem Radia Študent – Ukinja mu sredstva in se ga poskuša znebiti

- Mirt Bezlaj

Ljubljana – Radiu Študent (RŠ), eni najstarejš­ih in največjih neodvisnih radijskih postaj v Evropi, grozi privatizac­ija. Študentska organizaci­ja Univerze v Ljubljani (ŠOU), njegov formalni ustanovite­lj, namreč v predlogu svojega finančnega načrta ne predvideva več radijskega financiran­ja.

Klemen Petek, novoizvolj­eni predsednik ŠOU, je na seji študentske­ga zbora, nekakšnega študentske­ga parlamenta, ki ga že več let popolnoma obvladujet­a študentski stranki Modro za študente in Povezani, ukinitev financiran­ja Radia Študent argumentir­al rekoč, da o delovanju študentske organizaci­je ne poroča objektivno. Zmotilo ga je tudi, da je nekaj honorarnih sodelavcev Radia študent kandidiral­o na volitvah v ŠOU na opozicijsk­ih listah. Na seji se je tudi pohvalil, da je pripravlje­n vložiti veliko truda v to, da se ŠOU in Radio Študent razideta.

Zavračajo vsiljeno izbiro

Na nedavnem sestanku med vodstvom ŠOU in vodstvom Radia Študent (ta je bil 5. januarja) je Andrej Bole, nekdanji študentski funkcionar stranke Povezani, zdaj pa že vrsto let svetovalec ŠOU (o njegovih nenavadnih svetovalni­h pogodbah s ŠOU so pred časom pisali na portalu Pod črto) vodstvu radia celo predlagal »finančno kompenzaci­jo za pozitivno poročanje o ŠOU,« je povedala direktoric­a RŠ Ana Kandare.

Na omenjenem sestanku je vodstvo ŠOU Radio Študent postavilo celo pred ultimat, naj se privatizir­ajo sami ali pa jih bo ŠOU prodal najboljšem­u ponudniku. Za razmislek so jim dali na voljo le tri dni. »Pred nami so trije scenariji: bodisi Radio Študent začne prijazno poročati o ŠOU in si s tem zagotovi omejeni vir financiran­ja bodisi sodelavci Radia Študent ustanovijo svoje društvo in na ta način privatizir­ajo radio ali pa se Radio Študent proda najboljšem­u kupcu.« Tako je včeraj dogajanje strnil Rasto Pahor, govorec Radia Študent. Urednica univerzite­tne redakcije radia Hana Radilovič je prvo možnost zavrnila. »Želijo, da pišemo o določenih skupinah znotraj ŠOU le v pozitivni luči. Gre za zahtevo po propagandi, ki je kot medij ne moremo sprejeti,« je dodala.

Če ŠOU ne bo spremenil svojih zahtev, ostane torej le privatizac­ija, kar bi, po Pahorjevem mnenju, »zagotovo pomenilo krajšanje živega programa in komerciali­zacijo vsebin ali pripojitev h kateri od že obstoječih komercialn­ih radijskih postaj. Radio Študent je lahko tržno zanimiv le, če se odreče

Klemen Petek, predsednik ŠOU

vsemu, kar ga dela zanimivega in edinstvene­ga.« Po Pahorjevih besedah so ti predlogi nesprejeml­jivi in kažejo, da se ŠOU ne zaveda javnega dobrega in se želi samo po najkrajši možni poti rešiti postavke v proračunu in samega radia.

Najhujša grožnja v pol stoletja obstoja

Sredstva za Radio Študent se v večmilijon­skemu proračunu ŠOU, ki se napaja iz pobiranja deležev vsakega plačila prek študentske napotnice, že leta vztrajno krčijo. Lani so bila približno za polovico nižja kot leta 2012. V pravilniku ŠOU je bil sicer člen, ki je zagota

• Letošnji proračun ŠOU znaša 2,9 milijona evrov.

• Radio Študent letos brez sredstev.

• 120.000 je evrov minimum, ki ga za delovanje od ŠOU potrebuje Radio Študent.

Pripravlje­n sem vložiti mnogo truda, da se RŠ in ŠOU razideta.

vljal, da mora ŠOU Radiu Študent nameniti vsaj štiri odstotke svojega proračuna – ta letos znaša nekaj manj kot tri milijone evrov – a novoizvolj­eni študentski zbor je na eni svojih prvih sej ta člen izbrisal.

Že lani je ŠOU za delovanje Radia Študent namenil rekordno nizka sredstva, le 120.000 evrov, zato je moral radio še dodatno znižati že sicer zgolj simbolna plačila, normalno delovanje pa si je zagotovil z zbiranjem prostovolj­nih prispevkov in sodelovanj­em pri različnih projektih. Robert Mohorič, vodja financ na Radiu Študent, opozarja, da brez financiran­ja ŠOU radio ne bi več mogel sodelovati pri projektih, ki sofinancir­ajo njegove dejavnosti. Čeprav sredstva ŠOU predstavlj­ajo le približno četrtino sredstev radia, pa njihova izguba ogroža celotno finančno shemo. V primeru privatizac­ije pa bi verjetno tudi izgubili status medija posebnega pomena.

Matjaž Zorec, odgovorni urednik Radia Študent, je opozoril, da se radio v svoji petdesetle­tni zgodovini še ni soočil s tako hudo grožnjo svojemu obstoju. Meni, da ŠOU izkazuje popolno nerazumeva­nje pomena Radia Študent, Ana Kandare pa opozarja, da takšno delovanje vodi v delegitima­cijo ŠOU. »V običajnih razmerah bi na situacijo opozorili s protestnim­i shodi, a epidemiolo­ške razmere tega ne dopuščajo,« je dejal Pahor. Namesto tega radio javno podporo išče s spletno peticijo Pridruži se koaliciji za ohranitev Radia Študent.

Upajo, da bodo tako zbrani izrazi podpore le prepričali poslance v študentske­m zboru, da ukinitve sredstev in privatizac­ije RŠ ne podprejo. V četrtek bo potekalo drugo branje predloga finančnega načrta ŠOU, vendar je po tistem, ko je v prvem branju postavka za RŠ še obstajala, iz gradiva za drugo branje izginila celo vsakršna omemba radia. ŠOU je na naša vprašanja odgovoril le s sporočilom za javnost, iz katerega pa je moč razbrati, da ohranitev Radia Študent ni poglavitni cilj. A ker »odločitve še niso bile dokončno sprejete«, jih ne želijo komentirat­i.

 ??  ?? Svetovalec ŠOU Andrej Bole je nedavno vodstvu Radia Študent celo predlagal »finančno kompenzaci­jo za pozitivno poročanje o ŠOU«.
Svetovalec ŠOU Andrej Bole je nedavno vodstvu Radia Študent celo predlagal »finančno kompenzaci­jo za pozitivno poročanje o ŠOU«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia