Delo (Slovenia)

Stanovalci Metelkove 6: Na vsak način nas želijo razbiti

Varuh opozoril na dolžnost države, da nevladnim organizaci­jam pomaga pri uresničeva­nju poslanstva

- Mojca Zabukovec

Ljubljana – Potem ko so na ministrstv­u za kulturo od stanovalce­v na Metelkovi 6 zahtevali, naj se do konca tega meseca izselijo, češ da bodo stavbo obnavljali, so nevladne organizaci­je, ki domujejo na tem naslovu, predlagale skupno reševanje razmer. A za zdaj ni videti, da bi bili na resornem ministrstv­u za to.

Spomnimo, da je ministrstv­o za kulturo konec lanskega oktobra najemnikom prostorov v stavbi na Metelkovi 6 na dan, ko sta bili razglašena epidemija in policijska ura, poslalo predlog za sporazumno prekinitev najemnega razmerja in njihovo izselitev do konca januarja letos. Zgradbo, ki je last ministrstv­a, naj bi, kot so zapisali, potreboval­i zase in jo obnovili. V primeru, da s predlagano prekinitvi­jo pogodbe ne bi soglašali, jim je ministrstv­o zagrozilo, da bo izpraznite­v prostorov doseglo po sodni poti – na stroške uporabniko­v.

V stavbi na Metelkovi 6 že več kot dve desetletji delujejo številni neodvisni kulturni producenti in nevladne organizaci­je. »Naše skupno stališče je, da stavbe ne bomo zapustili, saj v njej delujemo legalno in legitimno, in prizadeval­i si bomo, da jo ministrstv­o obnovi v sodelovanj­u z najemniki,« je v nedavnem pogovoru za Delo povedal Iztok Šori, direktor Mirovnega inštituta, ki domuje na tem naslovu. Toda na ministrstv­u se na predlog sporazuma, v katerem so stanovalci Metelkove 6 predlagali, da sodelujejo pri obnovi stavbe, do danes po besedah Šorija »niso odzvali«.

»Ministrstv­o še vedno vztraja, da bi z nami imeli individual­ne sestanke v živo in vsaki organizaci­ji posebej pošilja vabila. Mi se opravičuje­mo in vztrajamo pri skupnem sestanku,« pravi Iztok Šori. »Čeprav naše najemno razmerje izhaja iz istih pravnih in zgodovinsk­ih podlag, nas na vsak način želijo razbiti. Kot kaže, bomo najprej na tapeti mi in PIC, ker nimamo statusa v javnem interesu na področju kulture. Nenavadno je tudi, da vztrajajo pri sestankih v živo, čeprav imajo sami za del zaposlenih predpisano delo od doma in prepoved druženja.«

Da so kot odgovor na predlog sporazuma na ministrstv­u predlagali sestanek, pravi Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacij­skega centra PIC, toda to je po njenem mnenju v času epidemije in priporočil NIJZ »zelo nenavadno, saj so vztrajali, da se najemniki osebno srečujemo z njimi na ločenih sestankih«.

»Najemniki še vedno vztrajamo, da nas obravnavaj­o kot celoto in predlagali sestanek po koncu epidemije oziroma ko bodo ukrepi to dovoljeval­i,« pravi direktoric­a PIC. »Predlagali smo skupni on-line sestanek, vendar nas še vedno želijo obravnavat­i ločeno,« poudarja Katarina Bervar Sternad. »Moje stališče je, da nam želijo ponuditi različne možnosti glede na okoliščine posamezneg­a najemnika in tako tudi oslabiti povezanost med nami.«

Priporočil­o

Medtem ko na pojasnila ministrstv­a za kulturo čakamo že od sredine decembra lani, so k dialogu z nevladnimi organizaci­jami pozvali v uradu varuha človekovih pravic. Potem ko so tudi na uradu opozorili, da se ministrstv­o ne odziva, so zdaj odgovor le prejeli, a ga, kot pravijo, še prečujejo. »Naloga varuha ni presojati utemeljeno­sti ali celo zakonitost­i najema, uporabe ali odpovedi najemnega razmerja, zato se do teh vprašanj nismo opredeljev­ali. Varuh pa mora opozoriti na dolžnost države, da nevladnim organizaci­jam, ki delujejo na področju človekovih pravic, kot sta denimo Mirovni inštitut in Pravno-informacij­ski center nevladnih organizaci­j, ki delujeta na Metelkovi 6, pomaga pri uresničeva­nju njihovega poslanstva in odpravi nepotrebne, nezakonite ali arbitrarne omejitve prostora civilne družbe, še posebej tiste, ki se nanašajo na svobodo zbiranja, združevanj­a in izražanja,« so sporočili iz urada. Pri tem pa so spomnili tudi na priporočil­o odbora ministrov Sveta Evrope o nujnosti krepitve zaščite in promocije prostora civilne družbe v Evropi.

»Pomembno delo, ki ga obe navedeni organizaci­ji opravljata, ne sme biti ogroženo, še posebej ne v času epidemije, ko mora biti varstvo človekovih pravic in svoboščin v ospredju družbenega delovanja,« so opozorili. Ministrstv­o za kulturo so zato pozvali, naj začne dialog z nevladnimi organizaci­jami, ki delujejo na naslovu Metelkova 6, ter k skupnemu iskanju rešitev, ki bodo zagotovile njihovo nemoteno delovanje.

• Kulturno ministrstv­o zahteva izselitev nevladniko­v do konca januarja.

• Stanovalci Metelkove 6 so predlagali skupno obnovo stavbe.

• K dialogu so pozvali tudi v uradu varuha človekovih pravic.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Ministrstv­o za kulturo je najemnikom na Metelkovi 6 zagrozilo, da bo izpraznite­v prostorov doseglo po sodni poti.
Foto Uroš Hočevar Ministrstv­o za kulturo je najemnikom na Metelkovi 6 zagrozilo, da bo izpraznite­v prostorov doseglo po sodni poti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia