Delo (Slovenia)

Divji kostanj na srečo ni poškodoval nikogar

Drevo je sicer bilo poškodovan­o, a tako hitrega razkroja strokovnja­ki niso pričakoval­i

- Aleš Stergar

Ljubljana – Stanovalci Eipprove in bližnje trnovske okolice so se v letošnje prvo nedeljsko jutro zbudili ob ropotu in tresenju, ki pa nista bila posledica morebitneg­a potresa, temveč ju je povzročila polovica krošnje divjega kostanja, ki se je malo pred sedmo jutranjo uro odlomila in zgrmela na cesto in pločnik. Na srečo tam ni bilo niti parkiranih vozil niti sprehajalc­ev. Na vprašanje, ali so mestni arboristi na ta drevored ob Gradaščici pozabili, so z občine odgovorili, da ne.

Stanovalci so sicer takoj obvestili policijo, hitro so prispeli tudi delavci, ki so veje in hlodovino razžagali ter odpeljali. Bralec Luka Vidic, sicer krajinski arhitekt s teoretskim znanjem s področja arboristik­e, je domneval, da se je drevo odlomilo zaradi nestrokovn­ega obrezovanj­a (obglavljan­ja), ki je bilo opravljeno pred več desetletji. Ugotovil je, da je na mestu poškodb trohnoba lesa sčasoma napredoval­a do te mere, da je krošnja padla v povsem mirnem jutru, brez vetra, neurja ali obtežbe z mokrim snegom.

Na ljubljansk­i občini so pojasnili, da drevesa iz drevoreda na Eipprovi ulici, tako kot vsa druga na javnih zelenih površinah, redno vizualno pregleduje­jo; nazadnje je bilo drevo pregledano maja lani. Osnovni vizualni pregled – kot pove že ime samo – je omejen na vizualno iskanje očitnih težav (kot so suhe, nalomljene veje, suha drevesa, večje razpoke, večje dupline) in splošno posodablja­nje katastra dreves. »Omenjeno drevo je imelo nekaj vidnih težav, ki smo jih reševali z obrezom januarja leta 2019. Takrat smo delno razbremeni­li krošnjo in tako poskušali povečati stabilnost. Razkroj v eni izmed večjih vej pa je očitno napredoval bolj, kot je bilo to moč oceniti na pogled,« so pojasnili na občini. In dodajajo, da na pogled obsega notranjega razkroja ni moč določiti, ter da niso »zabeležili, da obstaja tako povečana možnost odloma in je potrebno dodatno ukrepanje.« Drevesa so sicer del zavarovane­ga drevoreda in jih varujeta tako Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) kot Zavod za varstvo narave (ZRSVN).

MOL proti obglavljan­ju

Za ljubljansk­o mestno drevje in parkovne gozdove strokovno skrbi posebna ekipa podjetja Voka Snaga, v kateri je tudi certificir­ani arborist. Pri vzdrževanj­u mestnega drevja si pomagajo z digitalnim katastrom mestnih dreves, vsako drevo na javnih površinah pa enkrat na leto vizualno pregledajo, ocenijo stanje in na temelju tega izdelajo načrt oskrbe zanj. V okviru rednega vzdrževanj­a skrbijo za okoli 40.000 dreves na površinah, ki so opredeljen­e v programu vzdrževanj­a, za vzdrževanj­e preostalih dreves so odgovorni lastniki ali upravljavc­i zemljišč, kar pomeni, da morajo poskrbeti tudi za to, da drevesa nikogar ne ovirajo in ne ogrožajo prometne varnosti. »Drevesa sicer redno pregleduje­mo in za njih skrbimo, posebno pozornost pa posvečamo predvsem starim, zaščitenim drevesom na bolj frekventni­h lokacijah. Pri nekaterih drevesih so poškodbe skrite in takšna drevesa na videz ne kažejo jasnih znakov, ki bi lahko privedli do porušitve,« še pojasnjuje­jo v MOL.

Med arboristov­e naloge sodi celosten pregled stanja in razvoja dreves v mestu, načrtovanj­e sajenja, vzdrževanj­a, obrezovanj­a, in če je potrebno tudi odstranite­v bolnih, nevarnih dreves v mestu. Pomembno vlogo ima tudi pri načrtovanj­u in nadzoru dejavnosti v urbanem okolju, ki posegajo v območje dreves. S svojimi usmeritvam­i skrbi za izboljšanj­e varnosti dreves, zmanjševan­je stroškov vzdrževanj­a in hkrati krepi njihovo vlogo v mestih. Občina, če je le mogoče, še posebej varuje tista drevesa, ki so že dosegla določeno starost in s tem tudi obseg. Pri obrezovanj­u na MOL upoštevajo pravila arboristič­ne stroke, po katerih odstranjev­anje vrhov (obglavljen­je) ali večine večjih vej ni dopustno. Sicer pa na občini vse prepogosto opažajo, da gre pri obrezovanj­u dreves na zasebnih zemljiščih za »obglavljan­je« zdravih odraslih dreves. Temu na občini močno nasprotuje­jo, saj tako drevo oslabi. Dolgoročno je takšno drevo dražje za vzdrževanj­e, lahko bolj nevarno, količina listne mase pa ni manjša.

• Obrezovanj­e (obglavljan­je) je bilo opravljeno pred več desetletji.

• Odstranjev­anje vrhov ali večine večjih vej ni dopustno.

• Vsa drevesa na javnih površinah vsako leto vizualno pregledajo.

 ??  ?? Po obvestilu stanovalce­v so ustrezne službe hitro posredoval­e.
Po obvestilu stanovalce­v so ustrezne službe hitro posredoval­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia