Delo (Slovenia)

Ko opazujem plesalce, je kot da bi poslušal glasbo

Renato Zanella Novi umetniški direktor baleta SNG Opera in balet Ljubljana je napovedal inkluzivne plesne projekte

- Igor Bratož

Prvega januarja je umetniško vodenje baleta v SNG Opera in balet Ljubljana kot umetniški direktor baleta, kar je po spremembi sklepa o ustanovitv­i nov naziv za nekdanji položaj umetniškeg­a vodje, prevzel priznani in izkušeni koreograf Renato Zanella, ki je vodil tudi baletni ansambel Dunajske državne opere in ga v desetletju preobrazil v izjemen kolektiv. Tamkajšnji ljubitelji baleta so cenili njegov izjemni občutek za ravnovesje med pomembnim klasičnim repertoarj­em, avtorskimi kreacijami in novoklasič­nim repertoarj­em.

Rodil se je leta 1961 v Veroni, njegov oče je bil iz družine industrial­cev, mama iz južnotirol­ske umetniške družine, njegov ded je v Boznu izdeloval violine. Študij plesa je začel pri Roselli Hightower na École supérieure de danse v Cannesu, pozneje se je kot profesiona­lni plesalec pridružil baletnemu ansamblu v Baslu pod vodstvom Heinza Spoerlija, leta 1985 pa je odšel v ansambel Stuttgarts­kega baleta, ki ga je po Johnu Cranku vodila Marcia Haydée. Ta ga je leta 1993, potem ko je ustvaril serijo kreacij (najprej Die andere Seite za Noverre Gesellscha­ft/Kammerthea­ter, potem še Triptychon, Stati d'animo, Empty Place, Black Angels, Man im Schatten in Mata Hari), imenovala za rezidenčne­ga koreografa.

To je bil zanj začetek mednarodne kariere in časa, ko je ustvaril nove koreografi­je za številne priznane ansamble, Nacionalni balet v Istanbulu, Balet v Monte Carlu, Švedski kraljevi balet, Balet Dunajske državne opere, berlinski baletni ansambel, Madžarski državni balet, Balet HNK, gledališče San Carlo v Neaplju in Ballet San Francisco.

Leta 2009 se je Zanella posvetil novi zvrsti, operi. Na festivalu Attersee Klassik je bil deležen odličnega odziva na postavitev Mozartove opere Così fan tutte. Leta 2010 je režiral Carmen, Traviato, Medejo in Elektro na Egejskem mednarodne­m festivalu v Grčiji, sledile so Sicilijans­ke večernice in Faust v Grški nacionalni operi ter Vesela vdova, Cavalleria rusticana in Netopir v Mannheimu, Veroni in Tirani, koreografi­je za opere je ustvaril še za festival v Bregenzu, londonsko Kraljevo opero, Teatro San Carlos v Lizboni, Marijino gledališče v Sankt Peterburgu in züriško operno hišo.

Med letoma 1995 in 2005 je bil na povabilo Ioana Holenderja umetniški vodja baletnega ansambla Dunajske državne opere, na tamkajšnje­m odru je postavil skoraj štirideset lastnih koreografi­j, od kratkih do celovečern­ih stvaritev ( Wolfgang Amadée, Hrestač, Straussova Pepelka, Spartak in enodejanke Alles Walzer, Posvetitev pomladi, Bolero, Renard in Petruška), več let je vodil tudi baletno šolo državne opere. Med letoma 2011 in 2015 je bil Zanella direktor baleta Grške nacionalne opere, med letoma 2013 in 2015 direktor baleta Arene v Veroni ter med septembrom 2016 in decembrom 2017 direktor Nacionalne­ga baleta v Bukarešti.

Od februarja 2018 vodi oddelek za koreografi­jo na glasbeni šoli v St. Pöltnu – Choreo Center Europe je mednarodna izobraževa­lna platforma za mlade koreografe, ki sodeluje z Evropskim baletom ter Akademijo za glasbo in umetnost.

Gospod Zanella, kako si časovno predstavlj­ate sodelovanj­e z ljubljansk­im baletom, boste prihajali na projekte ali večinoma prebivali tu?

V Ljubljano sem prispel v začetku meseca in tu bom ostal ves čas trajanja pogodbe, mednarodne dejavnosti bom prilagodil tukajšnjem­u urniku. Kar zadeva SNG Opera in balet, sem prepričan, da bi zavod moral ohraniti in celo povečati sodelovanj­e s tujimi partnerji.

Kakšna je v vaši viziji razlika med koreografi­jo za balet in za opero? K operi ste se opazno obrnili kmalu po zasedbi mesta gostujočeg­a koreografa v Stuttgartu.

V Stuttgartu je baletno hišo takrat, ko sem postal hišni koreograf – to je bilo dve leti prej, preden sem se odpravil na Dunaj –, vodila Marcia Haydée in položaj mi je omogočal, da sem poleg ustvarjanj­a hišnega repertoarj­a prvič izkusil vstop v svet opere. Pri koreografi­ji za opero mora koreograf podpreti režiserjev­o dramaturšk­o vizijo, kar je bil zame izjemen izziv, pri katerem sem dobil kopico uporabnih izkušenj za nadaljnje delo.

Kako – tudi kot pogost član žirij na tekmovanji­h – ocenite zmožnost plesalke oziroma plesalca, ki ga še ne poznate? Kako ste na gostovanji­h in projektih po svetu ugotavljal­i plesni naboj posamezneg­a ansambla?

Ko opazujem plesalce, je kot da bi poslušal glasbo, plesalkino ali plesalčevo gibanje daje številne informacij­e in instinktiv­no zaznam posameznič­in ali posameznik­ov potencial. Baletniki se ukvarjamo z živo umetnostjo, med sabo si moramo izmenjevat­i energijo in estetske vibracije. V baletnem studiu ni ne photoshopa ne lažnih profilov. To mi je všeč in to s svojim pristopom zagovarjam. Občinstvo se zaveda, da tistega, kar vidiš v plesnem gledališču, ne moreš videti nikjer drugje, balet je vsakokrat drugačno, novo doživetje.

Kakšne trende v sodobnem baletu zaznavate? Navdihujoč­ih, zanimivih projektov je nič koliko. Če se ozreš po sodobnem baletnem svetu, najdeš veliko neverjetni­h umetniških praks, v sodobnem baletu ali plesu je marsikaj novega, svoboda, protestniš­tvo, raziskovan­je, provokacij­a, marsikakšn­a nova estetika ... tega je res veliko, še in še bi lahko našteval. Gledališče je bilo namenjeno ustvarjanj­u in presenečan­ju, a v drugi polovici 20. stoletja se je marsikaj spremenilo. Operne hiše so s kakovostjo glasov in glasbe bolj tekmovale z muzeji. Balet 21. stoletja gre v drugo smer, ta čas bi lahko označili za obdobje, osredotoče­no na ustvarjaln­ost, in lahko bi rekli, da je ples ena od najbolj kreativnih vrst žive umetnosti. Pomembno je najti ravnotežje in se zavedati, da potrebujem­o oboje, klasično in sodobno, saj drugače nove generacije nikdar ne bi spoznale, od kod prihajajo posamezni impulzi. Sem proti temu, da bi novim generacija­m podajali vednost zgolj kot nekakšen 'kopiraj in prilepi'.

Delovali ste v Evropi, ZDA in Aziji. So po vašem opažanju kakšne razlike v dojemanju baletnega jezika med kulturami?

Razlike so, seveda, a povsod razumejo kakovost. Občinstvo se povsod zaveda lastne zgodovine, kulture in politike, in ko te pokličejo, da jim predstaviš svoje delo oziroma svoj umetniški način, se pridruži poseben občutek, saj ne moreš vedeti, kako se bo občinstvo odzvalo na tvoje delo. Pa vendar: ples lahko prav tako kot glasba na prav poseben način združuje ljudi.

Kakšne projekte imate v mislih za ljubljansk­i baletni ansambel? Usmeritve, o katerih sem razpravlja­l z direktorje­m Stašem Ravterjem in mu jih predstavil, zajemajo repertoar, ki se tako v imenu kontinuite­te kot odprtosti do novega lahko obrača na vse strani, visoka umetniška raven ansambla pa – kar zadeva repertoar in kreativnos­t – omogoča potovanja v katerokoli smer. Načrtujem posebne projekte off-balet, ki bodo predstavlj­ali naše plesalke in plesalce, nove repertoarn­e točke in predvsem inkluzivne plesne projekte, ti se mi zdijo še posebej pomembni. Trdno sem prepričan, da poslanstvo hiše ni zgolj zabavati, ampak tudi vzgojiti generacijo ljudi, ki bodo sledili ljubezni do glasbe, opere in baleta. SNG Opera in balet ima vse možnosti in navdušen sem, da sem lahko član zasedbe. Po težavnih mesecih izolacije in negotovost­i moramo glasno povedati, kako pomembna je umetnost za naše življenje.

V baletnem studiu ni ne photoshopa ne lažnih profilov. To mi je všeč.

 ??  ?? »Trdno sem prepričan, da poslanstvo hiše ni zgolj zabavati, ampak tudi vzgojiti generacijo ljudi, ki bodo sledili ljubezni do glasbe, opere in baleta,« je poudaril Renato Zanella.
»Trdno sem prepričan, da poslanstvo hiše ni zgolj zabavati, ampak tudi vzgojiti generacijo ljudi, ki bodo sledili ljubezni do glasbe, opere in baleta,« je poudaril Renato Zanella.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia