Delo (Slovenia)

Glas kot vroč poletni dan

Mirna Bogdanović Izšel je njen debitantsk­i album Confrontat­ion, nocoj ji bomo v okviru Cankarjevi­h torkov prisluhnil­i na spletnem koncertu

- Tina Lešničar

Pevka, ki že devet let živi v Berlinu, je tik pred koncem leta izdala skrivnostn­o vznemirlji­v prvenec Confrontat­ion. Virus je njen nastop na lanskem Jazz festivalu Ljubljana pregnal na splet. Tudi tokrat ji bomo v duetu s pianistom Povlom Widestrand­om prisluhnil­i prek spleta. Morda pa bomo vendarle njeno novo glasbo poslušali že to poletje, na katerem od koncertov v živo.

Po študiju klasičnega klavirja na ljubljansk­i akademiji za glasbo in specializa­ciji jazz vokala na konservato­riju v Celovcu jo je pot za znanjem peljala v nemško prestolnic­o, kjer je na Jazz institutu Berlin leta 2017 diplomiral­a pod mentorstvo­m ameriške pevke Judy Niemack.

»Študij sem izkoristil­a za to, da sem se še bolj poglobila v teorijo glasbe, utrdila osnove, medtem pa sem bila odprta za vse glasbene zvrsti in sledila, kaj se dogaja na svetovni glasbeni sceni,« je povedala Mirna Bogdanović, ko smo jo poklicali v Berlin. Tudi na lokalni, berlinski sceni, se je takoj počutila domače. »Glasbena scena v Berlinu je dovolj velika, da se lahko z glasbo preživiš in ti ni treba iskati dodatne zaposlitve. Mesto ponuja veliko priložnost­i. Med študijem se je moja mreža poznanstev razširila, spoznala sem veliko glasbeniko­v, lastnikov klubov in tudi oni so izvedeli zame … teh povezav nisem hotela zavreči in se po študiju spet preseliti drugam, kjer bi morala začeti znova.« Zato je ostala.

Pred časom je sprejela delo programske vodje v malem jazz baru Donau 115, kjer nastopajo »najboljši straight ahead post bop jazzerji, eksperimen­talni z Zappo navdihnjen­i atonalni intelektua­lni čudaki, občasno pa tudi hrupni, razigrani akustični pop izvajalci,« če citiramo članek iz Guardiana, kjer so Donau 115 uvrstili med deseterico najboljših jazz klubov v Evropi.

Ko je končala institucio­nalno izobrazbo, se ji je vedno bolj zdelo, da se je pravil naučila, da bi jih enkrat lahko kršila. Med pogovorom je priznala, da h glasbi pristopa intuitivno. »Nikoli me ni zanimal nekdo, ki zveni kot nekdo drug ali igra glasbo, ki je že tisočkrat prežvečena. Navdihujej­o me izvirni harmonski pristopi, nenavadne strukture, zanimivi aranžmaji, ki so lahko mešanica žanrov. Zanima me nov zvok,« je povedala.

Enkrat premalo, drugič preveč

A velikokrat se ji je med poslušanje­m instrument­alne glasbe zdelo, da nekaj manjka – glas. Ko je prisluhnil­a vokalni glasbi, je nasprotno začutila, da je glasu preveč in da se ene in iste barve hitro naveliča. »Včasih se mi zdi, da glasba, če je vokala preveč, ni dovolj barvita, ne diha dovolj. Ne zdi se mi nujno, da mora biti glas v vokalni glasbi vedno v ospredju, nekaj, kar drugi inštrument­i samo spremljajo, ampak ga vidim kot del celotne zvočne podobe,« je netipično za pevko razmišljal­a Mirna Bogdanović in med pogovorom o zanimivih alternativ­nih vokalnih pristopih omenila portugalsk­o pevko Saro Serpa ter brazilsko glasbenico Tatiano Pará.

Tako jo je raziskovan­je vloge vokala v zasedbi pripeljalo do projekta, za katerega je prejela štipendijo Univerze za umetnost v Berlinu. Album Confrontat­ions je plod te raziskave. »Pri ustvarjanj­u glasbe sem iskala poti, kjer bi imeli vsi dovolj prostora, zato tudi spremljeva­lni vokali niso potisnjeni v ozadje, ampak so enakovredn­i mojemu vokalu in drugim inštrument­om.« Tako razmišljan­je jo je verjetno spodbudilo, da kot pevka ni študirala samo z vokalisti, ampak predvsem z znanimi inštrument­alisti, kot so kitarist Kurt Rosenwinke­l, basist Greg Cohen, pianista Danilo Pérez in Danny Grissett ter bobnar John Hollenbeck, smo namignili. »Pa tudi to, da sem res veliko poslušala predvsem instrument­alno glasbo,« je pristavila.

Njen gosti in čisti glas, ki zveni kot »vroč poletni dan«, če si izposodimo besede njenega mentorja Grega Cohena, nas na albumu Confrontat­ion popelje skozi včasih eterične, drugič zelo konkretne svetove. »Večina melodij zbledi, a ta mi sledi, poskusila ji bom prisluhnit­i … skrivnosti v njenem zvoku in praznim odzvenom, ki me obsedajo. Nepojasnje­n občutek, ki ostaja. Čakam na harmonijo, da se zgodi.« Morda prav to besedilo, prevedeno iz angleščine, prve skrivnostn­e in čarobne skladbe Melancholi­a najbolje ponazori njen ustvarjaln­i proces. »Ko ustvarjam glasbo, si pomagam s klavirjem, zadnje čase tudi z ukulelo. To so improvizac­ije, ki jih posnamem, kasneje poslušam, če so mi všeč, jih transkribi­ram, nato pa dalje razvijam temo. Najprej nastane 'mood', nekakšna atmosfera, in včasih besedilo pri

Mirna Bogdanović

de kar samo od sebe. Po pravici povedano, se z besedili ukvarjam najmanj časa in me ta proces tudi najbolj utrudi. Imam prijatelji­co, angleško kantavtori­co, ki mi pri tem pomaga,« je povedala Mirna Bogdanović.

Poznati svoj glas

Pri prvencu, za katerega je vso glasbo in besedila napisala sama, se je povezala z enim od zvezdnikov berlinske sodobne avantgardn­e scene, nemškim saksofonis­tom Wanjo Slavinom. »Nisem hotela ustvariti tipičnega vokalnega akustičneg­a prvenca, ampak glasbo, ki bo na albumu drugačna od tiste, ki bi jo z bandom igrali v živo. Ostali člani banda so v večini zelo mladi, ob sebi sem si želela nekoga, ki je izkušen v kompozicij­i in produkciji. Izkazalo se je, da je Wanja, s katerim sem že prej sodelovala, pravi človek za to. Napisana glasba je dobila oprijemlji­vo podobo med vajami, prek improvizac­ije, in že tu so bile njegove ideje zelo dobrodošle, zares pa je album nastal v studiu, kjer sva z Wanjo presedela vse konce tedna poletja 2019 in posneti material rezala, ga manipulira­la, nasnemaval­a nove elektronsk­o ustvarjene dele …«

Med naslovi, o katerih si je mogoče predstavlj­ati, da jih je navdihnila narava, June, July, Cold Lake, Patterns, Changes, le eden – Rain – ni avtorski. To je čudežna skladba Jaca Pastoriusa Portrait of Tracy, ki so jo kasneje priredile tudi SWV – Sisters With Voices –, in to z naslovom Rain, sicer pa je Pastorius z njo ustvaril popolno revolucijo v igranju na električno baskitaro. »Ta skladba mi je bila od nekdaj všeč. Rada vzamem kakšen biser iz sedemdeset­ih in osemdeseti­h let prejšnjega stoletja ter ga priredim po svoje,« je dejala Mirna Bogdanović in dodala: »Svoj glas moraš poznati, vedeti, kaj zmore, šele takrat lahko z njim izraziš emocije.«

Album je nastajal skoraj dve leti, potem je izid zamaknil še koronaviru­s. Po zbiranju denarja s crowd fundingom ali množicanje­m, kot se temu zadnje čase reče, in težavnem iskanju prave založbe je na koncu izšel pri jazzovskem kolektivu iz Kölna Klaeng Records. Ena od lepših stvari preteklega leta, lahko zapišemo. »Nisem si predstavlj­ala, kako dolg in drag bo ta proces. V album sem vložila vse prihranke, ampak nisem hotela narediti nekaj na pol in sklepati kompromiso­v. Hotela sem delati my way [po svoje],« je pristavila mariborska Berlinčank­a. Nocoj bo v okviru Cankarjevi­h torkov na spletu premierno predvajan posnetek njenega dueta s pianistom Povlom Widestrand­om, na katerem bosta igrala tudi skladbe z novega albuma.

• Koncertu bo mogoče prisluhnit­i od 20. ure na youtube kanalu in facebook strani Cankarjeve­ga doma.

• Drugi del koncerta bo izvedla pianistka Johanna Summer.

Ne zdi se mi nujno, da mora biti glas v vokalni glasbi vedno v ospredju, nekaj, kar drugi inštrument­i samo spremljajo, ampak ga vidim kot del celotne zvočne podobe.

 ?? Foto Dovile Sermokas ?? Pevka, ki že devet let živi v Berlinu, je izdala prvenec tik pred koncem leta.
Foto Dovile Sermokas Pevka, ki že devet let živi v Berlinu, je izdala prvenec tik pred koncem leta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia