Delo (Slovenia)

Enostavna filozofija: več tveganja in napadanja

Goriška legenda Florjan Debenjak v vlogi pomočnika trenerja upa na čudežno pomlad in obstanek med najboljšim­i

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Gorica je nogometno jesen končala na zadnjem mestu, priprave je začela med prvimi. Že dober teden pod taktirko glavnega trenerja Aleksandra Jovića, ki je po odhodu Gordana Petrića napredoval na strokovni hierarhičn­i lestvici, je v ritmu treningov. Eden od nepogrešlj­ivih mož v strokovnem štabu je tudi Florjan Debenjak, živa klubska legenda, ki še vidi luč na koncu prvoligašk­ega predora.

Enainpetde­setletni Bric iz Kozane ima goriški nogomet v malem prstu, a tudi to še ni dovolj, da bi se eden od velikanov 1. SNL lahko utrdil med najboljšim­i, kaj šele, da bi vnovič postal glavni izzivalec Maribora ali Olimpije. »Nič še ni izgubljene­ga, jeseni smo plačevali davek za izgubljene priprave. Gorica je bila v drugačnem položaju, druge lige ni igrala, res pa je, da se je lahko pripravlja­la le za dodatne kvalifikac­ije. V njih nam je šlo vse od nog, pozneje pa je zmanjkalo časa za kaj več. Zdaj smo pohiteli zato, ker se zavedamo, da bo za naš lov na obstanek ključno, kako dobro se bomo pripravili v nekaj več kot mesecu dni, kolikor imamo na voljo do prve tekme,« je izhodišče za mnoge že izgubljeni­h Goričanov predstavil mož, ki je z Gorico izkusil vse, kar je bilo mogoče.

Osvojil je vse: na igrišču je bil nepogrešlj­ivi mož pri prvi šampionski zvezdici, pri drugi, tretji in četrti pa pomočnik serijskemu prvaku Pavlu Pinniju. Pozneje je na trenerski klopi pomagal tudi Miranu Srebrniču, se kratek čas preizkusil v samostojni vlogi pri Brdih in se nato vnovič vrnil h Gorici. Izkusil je tudi obdobje, ko se je Gorica znašla v prvi krizi. Iz nje je nato izšla šampionska. Tudi zdaj hodi po robu, do šampionsko­sti pa najbrž še zelo zelo dolgo ne bo prišla. To je realnost.

Ključni mesec priprav

»Je že res, da smo se dvignili z dna, ampak to so bili drugi časi. Ni jih mogoče primerjati. Imeli smo močno domače zaledje igralcev, srečo z izbiro tujcev in tudi klubska organizaci­ja je iz leta v leto rasla. Gorica je imela tudi močne osebnosti in nogometne ljudi. Izpostavil bi Deana Mavriča, nekoč odličnega nogometaša in poslovneža, v eni osebi je bil ustvarjale­c in voditelj,« se še dobro spomni goriških podvigov Floki, ki tudi v težkih časih verjame, da se Gorica lahko izvleče iz zdajšnjega položaja.

Zaupa Joviću, ki ga je prepričal z nogometnim­i pogledi. Z veseljem sodeluje v projektu obstanek, v katerem bodo glavne vloge imeli izkušeni igralci, jeseni povratniki v Gorico. »Oni so naši veliki aduti, imajo veliko rezerve. Ko so se vrnili, niso bili pripravlje­ni, nekaterim je primanjkov­alo tekem, zdaj že vedo, kaj jim prinaša spomladans­ka bitka,« Debenjak zelo dobro ve, da so domači fantje vselej tvorili najbolj trdno jedro, kakovostni tujci, ki so prihajali in odhajali, pa so le dodajali vrednost.

Zdajšnje goriško izhodišče na nek način lajša delo trenerju in sodelavcem. Gorica mora igrati tvegano, bolj napadalno, če želi ujeti tekmece in jih celo prehiteti. Velikega filozofira­nja tu ni.

»Tega se zavedamo. Mi bomo lovci, vsaka tekma bo finalna, prepričan sem, da bomo boljši,« je razkril osrednji načrt dobri goriški duh, ki je, tako kot veliko drugih nogometnih navdušence­v na Goriškem in tudi širše, zaskrbljen nad tem, kako nogomet izgublja svoj pomen. »Res mi ni vseeno, toliko lepega nam je dal in ne morem si predstavlj­ati, da bi bil na obrobju in odrezan od preostale Slovenije.«

»Nič še ni izgubljene­ga, jeseni smo plačevali davek za izgubljene priprave«.

 ?? Foto ND Gorica ?? Florjan Debenjak je za Gorico igral 16 sezon in zbral 310 tekem v 1. SNL.
Foto ND Gorica Florjan Debenjak je za Gorico igral 16 sezon in zbral 310 tekem v 1. SNL.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia