Delo (Slovenia)

Legendarna Avstrijca z izbranimi besedami o Anžetu

Smučarski skoki Lanišek po odličnem štartu v sezono ni več najbolj zadovoljen z uvrstitvam­i okrog 15. mesta

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Da bodo slovenski smučarski skakalci po razočaranj­u na zadnji postaji nedavne 69. novoletne turneje (malce) izgubili stik z najboljšim­i, je na nek način nakazal že Bischofsho­fen, kjer se izbrancem glavnega trenerja Roberta Hrgote ni izšlo po željah. Na drugi strani so si Poljaki in Norvežani z uspehi na prestižnem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji izdatno okrepili samozavest in minuli konec tedna kot naviti leteli v Titisee-Neustadtu.

Potem ko je poljski as Kamil Stoch v svojo korist odločil prvo tekmo na veliki napravi Hochfirsts­chanze, je bil na drugi najboljši njegov norveški tekmec Halvor Egner Granerud, ki je s šesto zmago še povečal vodstvo v skupni razvrstitv­i za svetovni pokal. »Viking«, čigar uspeh je predvčeraj­šnjim z 2. mestom dopolnil njegov reprezenta­nčni kolega Daniel-Andre Tande, ima na skoraj polovici sezone (po 13. od 28 posamičnih preizkušen­j) že 264 točk naskoka pred najbližjim zasledoval­cem, Nemcem Markusom Eisenbichl­erjem, ki se je moral v Črnem gozdu na jugozahodu Nemčije obakrat sprijaznit­i z nehvaležni­m 4. mestom.

Tretjeuvrš­čeni Stoch, ki je po nedeljskem 17. mestu priznal, da že čuti utrujenost, za vodilnim Granerudom zaostaja že za 326 točk, torej za več kot tri zmage. A je trdno odločen, da prednost 24-letnega Norvežana zmanjša konec tega tedna v domačih Zakopanah.

Innauer: Anžeta je užitek gledati

Da bo Anže Lanišek, v tej sezoni najboljši slovenski skakalec in obenem letos tudi edini, ki se je sposoben potegovati za najvišja mesta, še nekaj časa nosil »posledice« kvalifikac­ijskega spodrsljaj­a v Bischofsho­fnu, kjer se po ponesrečen­em nastopu ni uvrstil na tekmo, je bilo prav tako mogoče slutiti. V smučarskih skokih namreč izjemno pomembno vlogo igra psihična trdnost, ki ti jo lahko sleherni neuspeh pošteno zamaja. In ko skakalec le malo podvomi o sebi in ne odrine več stoodstotn­o prepričan vase, med elito ne more računati na odmevnejši dosežek.

Da se je 24-letni Domžalčan, ki v točkovanju za svetovni pokal drži visoko 7. mesto, svojih (od)skokov v Titisee-Neustadtu, kjer je obakrat zaostal za deseterico, lotil preveč rezerviran­o, je navsezadnj­e priznal tudi sam. Pred začetkom sezone bi bil takšnih uvrstitev (12. in 15. mesto) vesel, po nizu vrhunskih rezultatov, ki jih je že dosegel v predolimpi­jski zimi 2020/21 (najbolj kajpak izstopata 2. mesto iz Innsbrucka in 3. iz Engelberga), pa z zadnjima dosežkoma ni bil najbolj zadovoljen. Nič čudnega, ko pa sam pri sebi dobro ve, da ima v nogah veliko več, kot je nazadnje izvlekel.

Na koncu koncev so tudi nekateri nekdanji asi tega športa prepričani, da »Žaba«, kot se glasi vzdevek člana SSK Mengeš, po vsem prikazanem spada višje. »Anže očitno še ni povsem prebolel spodrsljaj­a iz Bischofsho­fna. Potem ko je na Bergislu navdušil s stopničkam­i, je tri dni pozneje ostal celo brez tekme; tako hitro gre to v našem športu,« je za televizijo ORF povedal nekdanji avstrijski zvezdnik Andreas Goldberger, ki je prepričan, da bo Lanišek že kmalu spet posegal po najvišjih mestih.

O tem ne dvomi niti »Goldijev« podobno sloviti rojak Anton Innauer. »Anžeta je užitek gledati. Odskoči, ne da bi pri tem trznil z ramo, nato pa je že takoj fazi letenja. Zares navdušujoč­e,« pa med (so)komentiran­jem nedeljske tekme za nemško televizijs­ko postajo ZDF nad domžalskim asom ni skrival navdušenja 62-letni Avstrijec, olimpijski prvak iz Lake Placida 1980 in podprvak iz Innsbrucka 1976.

• Vodilni Granerud ima že 264 točk naskoka pred Eisenbichl­erjem.

• Anže Lanišek na 7. mestu za Norvežanom zaostaja za 560 točk.

• Na tekmah FIS v Zakopanah je bil mladi Jernej Presečnik dvakrat tretji.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Anže Lanišek se bo po mnenju poznavalce­v že kmalu spet potegoval za najvišja mesta.
Foto Matej Družnik Anže Lanišek se bo po mnenju poznavalce­v že kmalu spet potegoval za najvišja mesta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia