Delo (Slovenia)

Sto dni v eni in isti obleki

-

Američanka, 52-letna Sarah Robbins-Cole, se je lotila izrednega podviga. Isto obleko je nosila sto dni zapored. Doma, na sprehodih, v službi, za božič, celo v hribih. Pridružila se je projektu nekupovanj­a oblek in s tem reševanja planeta.

»Na svoje presenečen­je s projektom nisem ničesar izgubila. Ugotovila sem, da imam doma obleke za vsako priložnost, če si želim česa posebnega, imam prelepo iz leta 1992.« Sarah Robbins-Cole je bila ena od 250 žensk, ki so sprejele stodnevni izziv, s katerim dokazujejo, kako vsakodnevn­a nošnja istega oblačila radikalno spremeni naše potrošnišk­e navade, zmanjša potrebe po pranju in je ekološka.

Udeleženke so svoje edino oblačilo lahko oprale in posušile prek noči, če so bile budne, so od njih pričakoval­i, da ga bodo nosile. Vsaka, ki je uspešno dokončala projekt, je bila nagrajena s sto dolarji, s katerimi so si lahko kupile – novo obleko.

Sarah je svoje črno oblačilo vsak dan kombiniral­a drugače, stilske izmišljije pa objavljala na instagramu, kar je bilo zanjo še najteže, saj je bila deležna tako pozitivnih kot izrazito negativnih kritik. »Obleka je bila udobna in preprosta. Uživala sem v stiliziran­ju, čeprav sem tu in tam pogrešala hlače. Prihranila sem veliko časa in živcev.« Izziv jo je spodbudil k spoznanju, koliko oblačil konča na odpadu, koliko vode se porabi za izdelovanj­e bombaža in kako pravzaprav ne vemo, ali je obleka, ki jo ponavadi brezbrižno nosimo, izdelana v človeka, delavca vrednih razmerah.

Uspeh jo je tako navdušil, da si letos ne namerava kupiti niti ene obleke ali oblačilno-modnega dodatka. Na koncu še to: Sarah Robbins-Cole je protestant­ska pastorka.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia