Delo (Slovenia)

Zadnje piljenje

Desus Poslanci stranke še niso podprli Kula

- Su. K., Ba. E.

Besedilo konstrukti­vne nezaupnice, ki bo vložena v petek, v Koaliciji ustavnega loka (Kul) dopolnjuje­jo, znane so tri osrednje točke, zaradi katerih je po mnenju opozicije nujno treba zamenjati vlado Janeza Janše. Hkrati z nezaupnico v Kulu končujejo koalicijsk­o pogodbo, ob usklajenem programske­m delu ji bodo dodali še protokol odločanja. Med prvaki strank Kula je tudi že dogovorjen­a razdelitev ministrski­h mest. Morebitni novi mandatar Karl Erjavec se bo danes spet sestal s svojo poslansko skupino, ki mu do zdaj še ni izrekla podpore pri načrtih zrušenja vlade. Po naših informacij­ah se lahko zgodi, da mu bodo poslanci povedali, da za odločitev o prihodnjem delovanju potrebujej­o še kakšen dan.

Pred morebitnim novim mandatarje­m Karlom Erjavcem je danes še en naporen dan: svoje videnje vodenja vlade bo namreč predstavlj­al nekaterim poslancem Koalicije ustavnega loka (Kul), začenja pa tudi z zbiranjem podpisom za vložitev konstrukti­vne nezaupnice. Pred predvideno petkovo vložitvijo njeno obrazložit­ev še dopolnjuje­jo.

V Kulu hkrati pripravlja­jo koalicijsk­o pogodbo, programski del je večinoma usklajen, dodali bodo še protokol odločanja. Razrez ministrste­v tudi v upanju na preskok poslancev SMC še ni dokončen, na ravni predsednik­ov strank pa je delitev že bolj ali manj dogovorjen­a.

Prvak Desusa se bo danes torej sestal tudi s poslanci svoje poslanske skupine, ki bi si lahko vzeli še kakšen dan za premislek o tem, kako vidijo svoje delovanje v prihodnost­i, in za svoj podpis pod nezaupnico.

Tako bi se lahko ponovila zgodba iz decembra, ko je po izvolitvi vnovični prvak Desusa poslansko skupino takoj postavil pred dejstvo, da bodo odšli iz koalicije Janeza Janše, ter jih soočil s scenarijem o odstopu ministrov za zdravje in kmetijstvo Tomaža Gantarja in Jožeta Podgorška. Na temelju predvoliln­ega informativ­nega pogovora z Erjavcem so tedaj prese

• Karl Erjavec začenja zbiranje podpisov za predlog konstrukti­vne nezaupnice.

• Večina poslancev Desusa že vse od izstopa stranke iz koalicije molči.

• Desusu se je povečala tudi odbojnost.

nečeni poslanci Desusa pričakoval­i počasnejše korake. Sledil je novi sestanek, na katerem se je Erjavec poslancem opravičil, napovedano pa je bilo tehtanje možnosti povezovanj­a s SMC.

S svojim molkom poslanska skupina pušča odprta vrata za špekulacij­e o svojem ravnanju, tako pri glasovanju o nezaupnici kot pri odnosu do vlade Janeza Janše v primeru njenega neuspeha. Slabi rejtingi Desusa

Vrnitev Karla Erjavca v politiko Desusu ni prinesla pozitivnih posledic. Na eni strani je stranki namreč padla javnomnenj­ska podpora – tako nizke ni imela od poletja, ko se je nekdanja predsednic­a Aleksandra Pivec zapletla v afero pojasnjeva­nja plačil svojih obiskov na

Krasu in Obali. Na drugi strani pa se je v zadnjem mesecu pomembno spremenil tudi delež tistih anketirani­h, ki trdijo, da upokojensk­e stranke v nobenem primeru ne bi volili. Desus je tako postala tretja stranka, ki jo vprašani najpogoste­je navajajo kot tisto, ki na volitvah zagotovo ne bi dobila njihovega glasu.

V zadnjem mesecu se je zgodil tudi premik v odbojnosti SDS: stopnja njene odbojnosti se je po decembrske­m skoku vrnila na običajno povprečje okoli 40 odstotkov. Je pa ob tem pri njej tudi že mogoče govoriti o trendu upadanja števila tistih, ki bi jo volili. Podpora SDS je namreč z 19,6 odstotka novembra padla na 16,9 decembra in pristala na 13,7 v zadnjem merjenju Mediane.

Kdo bi dobil na račun izgubljeni­h

V anketah vztraja tudi velik delež tistih, ki odgovarjaj­o, da ne vedo, koga bi sploh volili, ali pa pravijo, da ne bi volili nobene ob obstoječih strank, ter tudi tistih, ki odgovarjaj­o, da bi oddali prazno glasovnico. Delež vseh treh skupin dosega skupaj kar 38 odstotkov anketirani­h. V kateri politični pol sodijo te »izgubljene« volilne duše in kdo jih lahko nagovori? »V vmesnem času med volitvami v javnomnenj­skih raziskavah dopuščamo respondent­om, da nimajo izoblikova­ne volilne preference, kot jo zaznavamo v obdobju nekaj mesecev pred volitvami. Kljub temu pa med petino volilnih upravičenc­ev, ki se ne morejo opredeliti na prvi stopnji, na drugi ugotavljam­o večji delež naklonjeni­h levim kot strankam desnega pola, čeprav jih večina še vedno ostaja neopredelj­enih. Ocenjujemo, da bi levi pol pridobil okoli dodatnih pet odstotkov, desni pa dodatne tri odstotke javnega mnenja,« pojasnjuje Janja Božič Marolt iz Mediane.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Predsednik Desusa Karl Erjavec pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, tudi štirih poslancev Desusa, a povsem verjetno je, da njihova odločitev še danes ne bo jasna.
Foto Jože Suhadolnik Predsednik Desusa Karl Erjavec pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, tudi štirih poslancev Desusa, a povsem verjetno je, da njihova odločitev še danes ne bo jasna.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia