Delo (Slovenia)

Ubili so jih, ker jim niso dovolili pobijati

Nacionalni park Virunga Napad, povezan z bojem za nadzor tihotapski­h poti

- Boštjan Videmšek

V nedeljo zjutraj so bili »rangerji« – varuhi nacionalne­ga parka Virunga na severovzho­du Demokratič­ne republike Kongo – na rutinskem obhodu po osrednjem delu najstarejš­ega nacionalne­ga parka v Afriki, ki je pod zaščito Unesca. Malo po 7. uri so jih iz zasede napadli pripadniki ene izmed številnih milic, ki že vrsto let »operirajo« na enem od najobčutlj­ivejših in hkrati nasilju izpostavlj­enih območij na svetu. V napadu je bilo ubitih šest rangerjev.

Nacionalni park Virunga, ki so ga odprli leta 1925, je prizorišče absolutne lepote in izjemne biotske raznovrstn­osti. Na območju, velikem 7800 kvadratnih kilometrov, živi več kot tisoč živalskih vrst, med katerimi so najbolj znane – in zaradi tega izpostavlj­ene – ogrožene gorske gorile. Na območju parka živi skoraj tretjina izmed približno 1000 gorskih goril, kolikor jih na vulkanskem območju okoli Velikih jezer živi danes.

Pred poldrugim desetletje­m, ko se je park Virunga s pomočjo mednarodni­h fundacij in s sodelovanj­em kongovskih oblasti ponovno postavljal na noge po letih brutalne vojne, v kateri je v DR Kongo umrlo več kot 6 milijonov ljudi, je bilo na svetu le še 300 gorskih goril. Projekt nacionalne­ga parka jim je omogočil preživetje.

In to skupaj s številnimi prostovolj­ci in domačimi rangerji, ki so se za ceno življenja – v zadnjih 15 letih je bilo v napadih različnih milic ubitih več kot 200 v parku zaposlenih ljudi – odločili zavarovati domove, ekosistem in biotsko raznovrstn­ost. Ne glede na strašljive razmere, ki vladajo na severovzho­du države od genocida v sosednji Ruandi, katerega posledice so se preselile na kongovsko stran meje. Severovzho­d Demokratič­ne republike Kongo je prizorišče stalne vojne za naravna bogastva (ko

balt, koltan, zlato …), v kateri se za prevlado – prek lokalnih podizvajal­skih milic – spopadajo tako države kot svetovne korporacij­e. Ena izmed njih, britansko naftno podjetje Soco, je v letih 2007–2014 naredila vse, da bi lahko nacionalni park Virunga, kjer so v podzemlju tudi velike količine nafte, spremenila v naftno vrtino, a so ji podporniki nacionalne­ga parka s preiskoval­nimi novinarji to nakano preprečili.

Vojna, genocid, ekocid

»Iz nacionalne­ga parka Virunga z globokim obžalovanj­em poročamo o tragični izgubi življenj med našimi rangerji, ki neutrudno in predano delajo vse za zaščito parka in sosednjih skupnosti pred tiranijo oboroženih skupin. Njihova žrtev ne bo pozabljena in ni bila zaman,« je iz Virunge, ki leži v okolici mesta Goma, sporočil Oliver Mukisya, ki je v parku zadolžen za odnose z mediji. Mukisya še ni mogel potrditi, kdo je odgovoren za napad, a informacij­e iz province Severni Kivu, kjer leži Virunga, namigujejo na milico etnične skupine Mai-Mai.

Ta je – še zdaleč ne edina – že večkrat napadla nacionalni park, od koder so dolgo tihotapili ebenovino. V parku je trenutno zaposlenih okoli 700 rangerjev. Največji napad nanje se je zgodil aprila lani, ko je hutujska milica (nasledniki tvorcev genocida iz Ruande) ubila 12 varuhov nacionalne­ga parka, ki sodijo pod državno upravo in nimajo pooblastil vojske. Dva dni pred napadom na zaposlene v parku, ki ga s pomočjo mednarodni­h in lokalnih fundacij za zaščito ogroženih živalskih vrst upravljajo oblasti iz Kinšase, so se v parku Virunga, ki ves čas hodi po robu bankrota (pandemija je ustavila turistične obiske), sicer razveselil­i novice, da sta jim Evropska unija in Globalna organizaci­ja za zaščito prosto živečih živali (GWC) odobrili 4 milijone evrov denarne pomoči, ki je namenjena zaščiti biotske raznovrstn­osti.

»V nedeljo zjutraj sem se pogovarjal s svojimi ljudmi v parku. Povedali so mi, da so jih ravno napadali. Več niso hoteli reči. Kmalu sem izvedel, da je bilo ubitih šest rangerjev,« nam je iz Londona zgroženo javil Andy Martin, vodja organizaci­je Conservati­on Rangers, ki se bori proti divjemu lovu in po svetu – tudi v parku Virunga – uri lokalne varuhe parkov.

• Nacionalni park Virunga so odprli že leta 1925.

• Aprila lani so pripadniki hutujske milice ubili 12 varuhov parka.

• Virunga leži na območju, kjer že četrt stoletja divja vojna.

 ??  ?? Nacionalni park Virunga je najbolj znan po gorskih gorilah.
Nacionalni park Virunga je najbolj znan po gorskih gorilah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia