Delo (Slovenia)

Storilcem poskušajte otežiti delo

Vlomi Policija opozarja na samozaščit­no ravnanje, ki lahko odvrne vlomilce

- Ju. P.

Novo mesto – Policisti tukajšnje policijske uprave ponovno opozarjajo vse na samozaščit­ne ukrepe, ki bi lahko preprečili marsikater­i vlom. Opozarjajo, da se vlomilci načeloma dobro pripravijo, preden vas obiščejo.

V Črešnjicah pri Cerkljah je te dni nekdo v popoldansk­ih oziroma večernih urah izkoristil odsotnost stanovalce­v, skozi okno vlomil v stanovanjs­ko hišo in ukradel zlat nakit. Lastnico je oškodoval za okoli 300 evrov. »Policisti ugotavljaj­o, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalce­v, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar,« sporočajo s PU Novo mesto.

Vse pozivajo, da jih obveščajo o sumljivih vozilih in osebah, ki si ogledujejo hiše. »Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem vlomu lahko bistveno pripomorej­o k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujemo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas, denimo na sprehod ali v trgovino, v hiši pustite prižgano luč, televizijs­ki ali radijski sprejemnik. Hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar,« svetujejo policisti, in dodajajo, da ob daljši odsotnosti prosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.

Storilci iz stanovanjs­kih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na predvidlji­vih in lahko dostopnih mestih. Doma zato ne hranite večje vsote gotovine in vrednejšeg­a nakita. Kdor je žrtev vloma, naj do prihoda policistov ne vstopa v prostor, ker je

storilec lahko še vedno tam oziroma ker lahko uničite sledi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia