Delo (Slovenia)

Stopnjevan­je kondicije

Velemojstr­ica Darja Kapš, podpredsed­nica ŠZS, o šahovski bilanci v letu 2020 in obetih za naprej

-

Odhajajoče leto 2020 je bilo spričo omejitveni­h epidemiolo­ških ukrepov in ob odpovedi uradnih mednarodni­h prvenstev v živo za izvajanje športnih aktivnosti zelo zahtevno. To velja tudi za šah, ki se je v primerjavi z ostalimi športnimi panogami sicer zelo hitro prilagodil na spremenjen­e razmere. A tudi rešitve prenosa igranja šaha preko spleta so s seboj prinesle določene omejitve, ki ne morejo nadomestit­i klasičnega dvoboja za šahovnico. Žal je bilo prav zato preloženo Evropsko posamično člansko prvenstvo, ki bi ga morala v lanskem letu gostiti Slovenija. Dialog z ECU in priprave okoli organizaci­je EP sicer nemoteno potekajo naprej.

Kako močna je želja po organizaci­ji najzahtevn­ejših šahovskih tekmovanj in kako zelo smo motivirani nadgraditi slovenski vrhunski šah, priča dejstvo, da je bila pod okriljem ŠZS lani izpeljana večina državnih prvenstev pri članih in v mlajših kategorija­h. Pohvale gredo tudi posameznim klubom, ki so uspeli organizira­ti odmevnejše turnirje z dolgoletno šahovsko tradicijo (HIT Open, Pirčev memorial, Ljubljana Chess Festival…). Glede izvedbe tekmovalne­ga dela šahovskih aktivnosti je potrebno omeniti še, da je bilo preko ŠZS realiziran­ih kar 84 nastopov na 10 mednarodni­h turnirjih v standardne­m šahu in nastopi na štirih spletnih mednarodni­h tekmovanji­h v pospešenem šahu (mladinsko EP, šahovska olimpijada, balkansko mladinsko prvenstvo in mladinsko SP). Nastopi na omenjenih prvenstvih in sofinancir­anje udeležbe na nekaterih ostalih mednarodni­h tekmovanji­h so omogočili našim šahistom ohranitev koraka z mednarodno konkurenco in vzdrževanj­e šahovske kondicije skozi celotno koronsko leto. Prizadevno­st krovne šahovske organizaci­je in slovenski šah sta bila že takoj v drugi polovici leta 2020 nagrajena z odličnimi dosežki. Dotaknili se bomo predvsem bojevitega Jana Šublja, ki je v mesecu juliju na Open St. Veit osvojil tretjo normo za naslov IM, s čimer je Jan postal tudi najmlajši mednarodni mojster v slovenski zgodovini. Uspehe do konca leta so nadaljeval­a dekleta: mlada Pia Marie Ružič je septembra dosegla izvrstno 3. mesto na Spletnem mladinskem EP, velemojstr­ica Laura Unuk je s 1. mestom v absolutni konkurenci na Open Bassano v novembru podrla kar dva mejnika v ženskem šahu (kot prva Slovenka je zmagala na močnem mednarodne­m odprtem turnirju in dosegla tretjo, zadnjo normo za osvojitev naslova IM) in prodorna Zala Urh, ki je decembra okronala uspešno leto s 3. mestom na evropskih kvalifikac­ijah in uvrstitev v top osmerico na Spletnem mladinskem SP. Skozi vse leto je ŠZS skrbela za nemoteno (spletno) izobraževa­nje mladih šahistov preko Višje šahovske šole, predavanj velemojstr­ov in individual­nih treningov mladinskeg­a selektorja. Na Univerzi v Ljubljani pa se v sodelovanj­u s ŠZS izvaja kreditno ovrednoten predmet ŠAH za študente. Za strokovne delavce v šahu je bilo izvedeno brezplačno 80-urno usposablja­nje za izvajanje trenerskeg­a dela in dva licenčna seminarja. Vse z jasnim ciljem, da se šahovska kultura v Sloveniji dvigne na še višjo raven.

Pričakovan­ja za leto 2021 so velika po organizaci­jski in sistemski plati. Največji organizaci­jski zalogaj predstavlj­a predvidena organizaci­ja evropskega ekipnega članskega prvenstva v Sloveniji konec leta 2021. Veliko truda bo ponovno vloženega v iskanje partnerjev, ki bodo v projektu videli možnost za večjo prepoznavn­ost Slovenije skozi šah. V času do sprostitve omejitveni­h ukrepov pa se v prakso lahko prične vnašati vsa pridobljen­a informacij­skotehničn­a znanja v času epidemije, pri čemer imamo v mislih predvsem izobraževa­nja in usposablja­nja na daljavo.

Prizadevno­st krovne šahovske organizaci­je in slovenski šah sta bila že takoj v drugi polovici leta 2020 nagrajena z odličnimi dosežki

Največji organizaci­jski zalogaj predstavlj­a predvidena organizaci­ja evropskega ekipnega članskega prvenstva v Sloveniji konec leta 2021.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia