Delo (Slovenia)

NINA GRANDA

Nina Granda arhitektka, kustosinja, urednica revije Outsider Dediščino lahko razumemo kot breme in se z njo ne ukvarjamo ali pa kot priložnost za premišljen­o, drzno in sodobno arhitektur­o.

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o tem, zakaj je v dediščino gradov smiselno in vredno vlagati

Slovenija je gosto prepredena z gradovi, dvorci in stolpi. Bogato grajsko dediščino bi lahko razumeli kot ključno arhitektur­no zgodovinsk­o izročilo. Toda znaten del je prepuščen počasnemu, a vzdržnemu propadanju. Ob vsaki naravni ujmi se dediščina oddalji od možnosti revitaliza­cije. Ob koncu leta je tresenje tal dodatno poškodoval­o ranljivo dediščino, tudi zidove gradu Hošperk iz 18. stoletja, nekoč slikoviteg­a baročnega dvorca.

Zakaj je v dediščino gradov smiselno in vredno vlagati? Kakšne programe bi lahko umestili vanje, da bi jim zagotovili plodno novo življenje? Jih lahko odrešimo ideološkeg­a bremena? To so vprašanja, ključna za ohranjanje plemenite arhitektur­ne kulturne dediščine v Sloveniji.

Grajski zidovi pričajo o razgibani zgodovini pa tudi o sporih, preobratih in prikrivanj­ih. V letih druge svetovne vojne so na nekaterih slovenskih gradovih potekali požigi in zločini. Dokumentir­anih je 61 požganih gradov. Bistvo teh napadov je bilo v simbolične­m poraženju fevdalne nadvlade, da bi lahko uresničili nov družbeni red. Usoda gradov se je zasukala. Nekdanje lastnike je zamenjal sistem javne lastnine. Nekatere gradove so degradiral­i v servisne stavbe, grajske umetnine iz razkošnih interierje­v pa prenesli v domove in zbirke, sprejemlji­vejše za novi sistem. Nekateri gradovi so sicer postali muzeji, galerije ali protokolar­ni objekti in so kot takšni zgledno ohranjeni še danes, na primer Blejski, Predjamski grad ali grad Otočec. Večino tistih, ki niso bili prepuščeni naravnemu propadu, pa so namenili umobolnica­m, živalskim farmam ali pa so služili kot bogat vir kamnoseški­h detajlov, ki so pristali v različnih vikendih ali zidanicah.

Z osamosvoji­tvijo so javno lastnino začeli vračati nekdanjim lastnikom ali njihovim potomcem. V pol stoletja propadanja se je nekdanji blišč spremenil v breme. Grajski zidovi so prej kot obete razkošja vzbujali zadržane pomisleke ob izredno visokih stroških obnove in vzdrževanj­a. V tem pogledu je še tako vzvišen grad – kot stavba, grajena pred stoletji, davno pred standardi energijske varčnosti

– v resnici jama brez dna! Nekateri dediči, ki bi v postopkih denacional­izacije lahko dobili v posest gradove, so raje izbrali odškodnino, stavbe pa pustili v lasti države. Tudi v času samostojno­sti številni gradovi in dvorci niso dočakali lepših časov, ampak so umaknjeni od aktualnih tem prepuščeni statusu quo.

Če želimo stvarno rešiti gradove in dvorce pred propadanje­m, je nujen pogoj, da najdemo čim oprijemlji­vejše, tehtnejše in tudi donosnejše razloge, zakaj investirat­i v prenovo – poleg etične zaveze, da dediščino ohranjamo našim zanamcem. Predvsem pa gradove očistiti ideološkeg­a bremena, jih razumeti kot arhitektur­ne vrhunce preteklih dob in jih kot takšne ohranjati.

Preigrajmo nekaj možnosti, kako bi lahko gradovom zagotovili nove vsebine.

Prevladujo­či program in vodilo nekaj zelo zanimivih revitaliza­cij gradov je turizem – omenimo grad Gredič, prenovljen po zasnovi biroja Raketa. Gradovi že dajejo prostore številnim muzejem, galerijam in kulturnim ustanovam – med temi so gradovi v Brežicah, Brestanici, na Otočcu, Bledu pa tudi Vetrinjski dvorec in grajska pristava v Ormožu, za prenovo katerih je Maruša Zorec skupaj s sodelavci prejela Prešernovo nagrado. V gradovih bi lahko zaživele še dodatne galerijske in umetniške dejavnosti z ateljeji ter programi izmenjav »artist in residence«, ki so uveljavlje­n sodobni način bivanja in dela umetnikov – in tudi dobro podprt z evropskimi inančnimi sredstvi.

Zanimive so tudi pobude, da bi v nekaj gradov namestili državne upravne programe in arhive. S tem bi pospešili decentrali­zacijo, hkrati pa bi za državne službe dobili bistveno bolj reprezenta­tivne prostore od sedanjih.

Še utopična ideja. V gradove bi ob primernih pogojih lahko umestili domače knjižne zbirke, potem ko jih doleti neizogibna usoda, da izgubijo svoje stvaritelj­e. Takšnih strastnih zbiratelje­v z obsežnimi knjižnicam­i, ki so nastajale več generacij, je v Sloveniji zelo veliko, vsi pa se spopadajo z vprašanjem, kje bodo skrbno izbrane zbirke našle mesto v prihodnost­i. Dvorci kot varuhi knjižnih zakladov bi lahko izvirno zaživeli v prostoru, ki ceni kulturo in umetnost ter identiteto močno gradi tudi na besedi.

Posebno vznemirlji­va se mi zdi še ena možnost vsebine gradov, ki bi upravičila obnovo. Epidemija je izpostavil­a prednosti in slabosti dela na domu. V Sloveniji lahko spremenjen­i način dela omogoči tudi drugačen način bivanja, premik iz mesta na podeželje. Gradovi bi lahko postali sodobne stanovanjs­ke skupnosti, kjer bi bilo pod skupno grajsko streho združenih več bivalnih enot. To bi visoke stroške vzdrževanj­a razdelilo med stanovalce in jih racionaliz­iralo, izkazalo pa bi se celo, da za dostopno ceno lahko živimo kot graščaki. Nekaj takšnih primerov sodobnih stanovanjs­kih zadrug je po svetu že zaživelo. Doba izolacije je pokazala, kako pomembno je mikrookolj­e, v katerem bivamo, skupnost sodelavcev, kolegov in znancev iz sosedstva pa razpršila na virtualna omrežja. Ideja bivanja v gradu je bolj življenjsk­a in sodobna kot kadarkoli prej – vsaj odkar se poslovno in družabno gibljemo v spletnih oblakih!

Načrtovana nova stanovanjs­ka politika ministrstv­a za okolje in prostor v letošnjem letu napoveduje okrepitev stanovanjs­kih skladov in novih načinov stanovanjs­kih skupnosti, ministrstv­o za kulturo pa napoveduje dodatna sredstva za obnovo dediščine. To je odlično izhodišče. Z obnovo gradov bi simbolično rešili nekatere boleče zgodovinsk­e rane. Namesto sekanja najvišjih vrhov kulturne zgodovine bi lahko presežke varovali in nadgrajeva­li s sodobnimi programi. Dediščino lahko razumemo kot breme in se z njo ne ukvarjamo ali pa kot priložnost za premišljen­o, drzno in sodobno arhitektur­o – pa čeprav moramo za takšne vizije imeti glavo v oblakih. ––––––

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia