Delo (Slovenia)

Lepa priložnost za kolajno

Rokomet Danes se začenja 27. SP v Egiptu, ki ga je že zaznamoval covid-19 – Švica in S. Makedonija v zadnjem hipu vskočili namesto Češke in ZDA

- Foto Uroš Hočevar

Hitri test, test PCR, prazni hoteli, prazne dvorane ... Takšna bo realnost življenja v neprepustn­em mehurčku za slovenske rokometaše (desno Miha Zarabec v družbi hrvaškega soigralca iz Kiela Domagoja

Duvnjaka), ki bodo jutri začeli 27. svetovno prvenstvo v Egiptu. Če bo duhamorna rutina trajala tri tedne, se bo reprezenta­nca Ljubomirja Vranješa, ki se je nastanila v Aleksandri­ji, uvrstila v odločilne boje v Kairu.

Na papirju sodi v širši krog favoritov, stavnice jo postavljaj­o na sedmo mesto, a 19 igralcev ponavlja isto mantro: kolajna. P. Z.

Ljubljana – Egipt in Čile bosta danes v največji športni dvorani v Kairu odprla 27. svetovno prvenstvo v rokometu, ki bo v vsakem primeru zgodovinsk­o. Bo prvo, na katerem zaradi pandemije koronaviru­sa ne bo prisotnih gledalcev, in prvo, na katerem bo nastopilo 32 reprezenta­nc. Med njimi Slovenija, ena od kandidatk za najvišja mesta. Izbranci Ljubomirja Vranješa so včeraj prispeli v mehurček v Aleksandri­ji, jutri ob 18. uri jih v dvorani Borg El Arab čaka uvodna tekma z Južno Korejo.

Vranješ, ki je s Slovenci na lanskem EP zasedel četrto mesto, je v Severno Afriko odpeljal 19 rokometaše­v, med igralci, ki so bili na pripravah v Laškem in odigrali dve tekmi z Nizozemsko v kvaliikaci­jah za EP, je doma ostal le levokrilni igralec Tadej Mazej. Ekipi se je na poti na letališče v Zagreb – na čarterskem letu so bili Slovenci skupaj s hrvaškimi kolegi – pridružil vratar Urh Kastelic, ki je pravočasno prebolel covid-19.

Slovensko reprezenta­nco zdaj sestavljaj­o – vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Miljan Vujović (Celje PL), Urh Kastelic (Göppingen); levi krili: Darko Cingesar (Trimo), Tilen Kodrin (Celje PL); leva zunanja: Borut Mačkovšek, Nik Henigman (oba Szeged); srednji zunanji: Dean Bombač (Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Staš Skube (Meškov Brest), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc (Barcelona); desna zunanja: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover); desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Dragan Gajić (Limoges); krožni napadalci: Matej Gaber (Szeged), Blaž Blagotinše­k (Veszprem), Matic Suholežnik (Benica).

V skupini H so ob Slovencih in Korejcih še Rusi in Belorusi, v drugi del napredujej­o po tri reprezenta­nce, ki bodo s seboj prenesle točke in se potem v Kairu srečale s tremi iz skupine G, v kateri so Švedska, Egipt, Severna Makedonija in Čile. Po novih treh tekmah bosta najboljši ekipi napredoval­i v četrtinale. Glede na razmerje moči je mogoče pričakovat­i, da bo Slovenija prišla med osmerico najboljših. Tako menijo tudi tuje stavnice, na katerih je Slovenija uvrščena na visoko sedmo mesto (količnik za končno zmago 16). Glavni favoriti so branilci lovorike Danci (3,75), Norvežani (4,25), evropski prvaki Španci (5), Hrvati (6), Francozi (6,5) in Nemci (15). Slovenci so torej rangirani najvišje med osmimi reprezenta­ncami v skupinah G in H. A tudi s sedmim mestom se ne bi zadovoljil­i, kot mantro ponavljajo magično besedo: kolajna.

Pet dirigentov, ena simfonija

A na drugi tekmi z Nizozemsko so se pokazale slabosti, ki jih bo morala Slovenija sproti odpravljat­i. »V tem trenutku je najpomembn­eje, da smo vsi zdravi. Imamo dobre posameznik­e, a odlični moramo biti kot ekipa,« je poudaril Vranješ, ki ima kar pet srednjih zunanjih igralcev in jim bo moral razdeliti vloge, da bodo zadovoljni tako Bombač, ki se je lani na Švedskem izkazal kot idejni vodja ekipe, kot zdajšnji in prejšnji zmagovalec lige prvakov, Zarabec in Skube. Moč Slovenije naj bi izvirala iz obrambnega bloka, v katerega se vrača Matej Gaber in naj bi ob Mačkovšku in Blagotinšk­u tvoril težko prebojni zid.

Slovenija začenja svoje deveto SP, največji uspeh je dosegla leta 2017, ko je z Veselinom Vujovićem osvojila bron v Franciji. Na SP 2013 v Španiji je bila četrta. To bo tretje SP na črni celini, po Egiptu 1999 in Tuniziji 2005. Turnir s 108 tekmami bo potekal v štirih dvoranah, v Kairu (17.000 sedežev), Novi administra­tivni prestolnic­i (7500), Mestu 6. oktobra (5200) in Borg El Arabu (5000). Sprva so prireditel­ji – predsednik IHF je Egipčan Hassan Moustafa – načrtovali 30-odstotno zasedenost dvoran, po zadnjem sestanku pa je padla odločitev, da gledalcev ne bo, zelo zdesetkana bo sedma sila, ki ji bo dovoljeno zgolj bivanje v nepredušni­h reprezenta­nčnih mehurčkih.

Namig, kakšna bo realnost tritedensk­ega bivanja v njih, so Slovenci dobili ob prihodu. Ob sestopu z letala so imeli hitri test, ob prihodu v hotel TOLIP North Coast pa še PCR test, nakar so v sobah čakali izide ... Da bo zmeda še večja, sta v zadnjem hipu zaradi okužb udeležbo odpovedali reprezenta­nci Češke in ZDA, namesto njih bosta na letalo vskočili Severna Makedonija in Švica!

Vprašanje, kako se bo končalo ...

 ??  ??
 ?? Foto Shokry Hussien/Reuters ?? Tekme bo gostila tudi novozgraje­na dvorana New Capital Stadium v vzhodnem Kairu.
Foto Shokry Hussien/Reuters Tekme bo gostila tudi novozgraje­na dvorana New Capital Stadium v vzhodnem Kairu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia