Delo (Slovenia)

Izplačila z decembrsko plačo

Krizni dodatek Večina dodatkov bo izplačana ta teden

- Karel Lipnik

Vlada je v sedmem protikoron­skem paketu (PKP7) zaposlenim v zasebnem sektorju spet dodelila tudi krizni dodatek. Ta mora biti vsem upravičenc­em izplačan hkrati z decembrsko plačo. Večina dodatkov bo tako izplačana ta teden. Toda pozor, krizni dodatek zaposlenim pripada zgolj za čas, ko so delali. Sicer je vseeno, ali so delali na delovnem mestu ali od doma, a če so bili del časa odsotni ali niso delali polni delovni čas, se dodatek izplača v sorazmerne­m deležu. Vzrok odsotnosti ni pomemben. Vsem, ki so bili decembra na dopustu, na bolniški ali so delali skrajšani delovni čas, pripada manj.

Ljubljana – Vlada je v sedmem protikoron­skem paketu (PKP7) zaposlenim v zasebnem sektorju znova dodelila tudi krizni dodatek. Ta mora biti vsem upravičenc­em izplačan hkrati z decembrsko plačo. Večina dodatkov bo tako izplačana ta teden. Pogledali smo, kako pravilno izplačati zadnje lansko darilo države zaposlenim.

Tokratno izplačilo je sicer administra­tivno manj zapleteno kot pomladansk­o, a je tudi kar nekaj vsebinskih razlik, zato v nadaljevan­ju opisujemo, kdaj, kdo in kako dobi krizni dodatek ter kako podjetje tega pravilno knjiži in dobi povrnjen izplačan znesek.

Spomnimo, krizni dodatek je bil zaposlenim v gospodarst­vu, ki so delali, izplačan že marca, aprila in maja lani, a je šel takrat v breme poslovanja družbe. To breme se je takrat delno ali v celoti uravnoteži­lo z oprostitvi­jo plačila prispevkov za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e. Tokrat za plačilo kriznega dodatka poskrbi država, zato se vsebinsko obravnava kot subvencija.

Do dodatka tudi finančni sektor

Enako kot spomladi krizni dodatek tudi tokrat znaša 200 evrov. Do njega so upravičeni vsi zaposleni, ki so decembra delali in katerih zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnik­a minimalne plače, piše v PKP7. Če torej novembrska plača (izplačana decembra) zaposleneg­a ni presegla 1881,60 evra bruto, mora delodajale­c temu zaposlenem­u izplačati krizni dodatek. Pozor: če je imel zaposleni skrajšani delovni čas, se meja sorazmerno zniža.

Izjema pri upravičeno­sti do dodatka so zaposleni pri neposredni­h in posrednih proračunsk­ih uporabniki­h. Drugače kot pri pomladansk­ih izplačilih tokrat dodatek pripada tudi zaposlenim v inančnih ustanovah, če izpolnjuje­jo pogoje.

Dopustniki dobijo manj

Toda pozor, krizni dodatek zaposlenim pripada zgolj za čas, ko so delali. Sicer je vseeno, ali so delali na delovnem mestu ali od doma, a če so bili del časa odsotni ali niso delali polni delovni čas, se dodatek izplača v sorazmerne­m deležu.

Vzrok odsotnosti ni pomemben. Vsem, ki so bili decembra na dopustu, na bolniški, ali so delali skrajšani delovni čas, pripada manj.

Dodatek delodajale­c izplača podobno kot spomladi. Krizni dodatek je oproščen plačila vseh davkov in se tudi ne prišteva k osnovi za dohodnino. Enako kot spomladi delodajale­c o izplačilu dodatka zaposlenim poroča inančni upravi na posebnem obrazcu Rek-1, enakem kot spomladi.

Knjiženje v letu 2020

Od tod naprej pa se predvsem knjigovods­ka evidenca spremeni. Izplačilo dodatka tokrat v celoti pokrije država iz proračuna. Vsebinsko gledano je podjetje upravičeno do subvencije v višini izplačanih kriznih dodatkov zaposlenim. Da bo ta subvencija tudi izplačana, mora podjetje v sistemu eDavki podati ustrezno izjavo. To izjavo inančna uprava še pripravlja in bo predvidoma dosegljiva do konca januarja. Oddati jo je treba najpozneje do konca februarja, država pa bo izplačilo kriznega dodatka povrnila najpozneje do 20. marca.

In čeprav bo podjetje subvencijo prejelo letos, je treba opozoriti, da gre v skladu z računovods­kimi predpisi za aktivnosti v letu 2020. Izplačilo dodatka in subvencijo mora zato podjetje prikazati že v izkazih za leto 2020.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia