Delo (Slovenia)

Razkritih 8694

Protiudare­c stavki, ki si ga je privoščil notranji minister, je nerazumen v več pogledih.

- Mitja Felc o razkritju plač policistov

Zanimivo bi bilo videti primerjavo obiskanost­i spletne strani ministrstv­a za notranje zadeve včeraj in prejšnje dni. Naskok najbrž ni posledica tega, da bi se navadni smrtniki lahko glede plač policistov postavili bodisi na stran sindikalni­h predstavni­kov varuhov reda in miru bodisi nagnili k ministru Alešu Hojsu. Tu ni iskanja resnice, gre za čisto naslajanje nad tem, kdo dobi več in kdo manj.

Plače policistov so vroča politična tema že več let. Ni dvoma, da so v preteklost­i tudi sindikalis­ti z objavo katere od slabih plačilnih list poskušali manipulira­ti z dejanskim stanjem. Ni prav, je pa nekako sprejemlji­vo, saj se vendarle borijo za višje plače in druge pravice. Povsem legitimno in razumno.

Protiudare­c stavki, ki si ga je privoščil notranji minister, je z vidika varstva osebnih podatkov, tako pravi informacij­ska pooblaščen­ka, legitimen, a nerazumen v več pogledih. Je še dokaz več, da pri manipulaci­ji in diskredita­ciji ni meja. Če pogledamo primerjavo nekaterih decembrski­h plač leta 2019 in javno objavljene­ga seznama iz decembra 2020, so razlike velike.

In če zanemarimo zunanje naslajanje javnosti in notranji razkol v policiji, ki ga je že povzročil objavljeni seznam plač, ki v številnih primerih zaradi vrste dodatkov in poračunov ni realni prikaz stanja, pa je prav, da se pogovarjam­o o varnostnem tveganju, ki ga je povzročila takšna maščevalna poteza pod pretvezo transparen­tnosti in dokazovanj­a resnice.

Zaposleni v policiji so na določenih položajih zaradi narave dela umaknjeni očem javnosti. Tako je tudi prav, saj mora država ščititi tiste, ki so lahko ogroženi, ker lovijo kriminalce, da širša javnost uživa sadove varnosti. Na razvpitem seznamu so tudi pripadniki specialne enote, policisti, ki delajo pod krinko, izvajajo tajne operacije, se borijo proti najzahtevn­ejši vrsti organizira­ne kriminalit­ete. In tudi njih je minister Hojs brez zadržkov razkril. Vseh 8694 zaposlenih je zdaj kolateraln­a škoda napenjanja mišic.

Z objavo nihče ničesar ni pridobil, izgubili pa so čisto vsi. Tudi minister Hojs.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia