Delo (Slovenia)

(Ne)prevzem glasovnic

-

Poslanci koalicije morda sploh ne bodo prevzeli glasovnic za glasovanje o konstrukti­vni nezaupnici, ki jo bo Koalicija ustavnega loka (Kul) po napovedih vložila v petek. Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS, je izjavil, da ta možnost obstaja, kako bo dejansko, pa da bodo še videli. V NSi menda o tem še niso razpravlja­li, v SMC pa že pred časom, pri čemer naj bi bil njihov predsednik Zdravko Počivalšek tej ideji naklonjen, medtem ko so se vodja poslanske skupine Janja Sluga – to je ponovila tudi včeraj –, Branislav Rajić in tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič zavzeli za možnost glasovanja.

Če bo znotraj koalicije vseeno padla odločitev o neprevzemu glasovnic, gre za grob poskus preprečitv­e morebitnih prebegov kakšnega koalicijsk­ega poslanskeg­a glasu h Kulu. Poteza seveda ne bi bila nič drugega kot nadzor nad poslanskim glasovanje­m, kar pa v slovenskem političnem prostoru ni novost. Nazadnje ga je povsem javno napovedal Marjan Šarec poleti 2018, ko je dejal, da bodo poslanci LMŠ ob glasovanju za njegovo mandatarsk­o kandidatur­o svoje glasovnice morali fotograira­ti. Imeli pa da naj bi jih za lastno evidenco, če izid glasovanja ne bi bil takšen, kot so ga pričakoval­i, je tedaj pojasnjeva­l prvak LMŠ.

Nadzor nad glasovanje­m poslancev je vedno obstajal tako na levem kot na desnem političnem polu. Ciril Ribičič, pravni strokovnja­k, nekdanji ustavni sodnik in poslanec, je v svoji knjigi o parlamenta­rnem desetletju popisal celo množico načinov nezakonite­ga nadzora. Ta je sicer tajen. Popis načinov nadzora poslancev je nastal ob glasovanji­h, ob katerih je opazoval, kaj vse se v parlamentu počne. Poslanci so, recimo, morali strankarsk­im kolegom pokazati, kako so glasovali, glasovalo se je v dvojicah ali trojicah, glasovnice so bile označene, podpisane, prepognjen­e ... SDS pa je, na primer, imela celo svojega nadzornika, ki je s parlamenta­rne galerije s teleobjekt­ivom posnel vsakega poslanca, ki je pred oddajo glasovnice omogočil, da jo je nadzornik iz daljave posnel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia