Delo (Slovenia)

Ukom bo čakal na Bruselj

Financiran­je javne službe STA (še) ne bo dobil denarja

- Barbara Eržen

»Naj bom jasna – evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev inanciranj­a tiskovnih agencij po EU. To je jasno,« je govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta poudarila v zvezi z vprašanjem inanciranj­a Slovenske tiskovne agencije (STA), ki jo je vlada nehala inancirati, potem ko urad vlade za komunicira­nje (Ukom) ni dobil vseh odgovorov in dokumentac­ije, za katero na STA menijo, da jo lahko zahteva le vlada kot edina družbenica. Kot kaže, se inanciranj­e STA lahko izvede brez predhodne odobritve evropske komisije, je še povedala govorka. »Če še komu kaj do zdaj ni bilo jasno, upam, da zdaj je. In upam, da bo zdaj končno tudi vlada začela spoštovati zakonodajo,« je odziv komentiral­a Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, kjer so se zavzeli za čimprejšnj­e poplačilo obveznosti do STA in tudi predlagali, naj se v sedmi protikoron­ski sveženj (PKP7) to tudi zapiše. Ob poplačilu za nazaj je tako predvideno tudi, da se ne glede na to, ali bo letos sklenjena pogodba z STA, zagotovi inanciranj­e javne službe na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

A direktor Ukoma Uroš Urbanija kljub mnenjem iz Bruslja vztraja, da sredstev STA še ne bodo nakazali, dokler ne dobijo soglasja evropske komisije. Z uveljavitv­ijo PKP7, ki je v delu torej vplival tudi na zakon o STA, po njegovem namreč niso več izpolnjena vsa merila, da bi sredstva nakazali brez predhodne odobritve. Tako je izpostavil, da na primer ni meril, na podlagi katerih se izračuna nadomestil­o, in to vnaprej na objektiven in pregleden način, kar je eden izmed štirih kriterijev, da nadomestil­o za javne storitve ne pomeni državne pomoči. Javno službo sicer opredeljuj­e že sam zakon o STA, ki tudi predpisuje njihova področja pokrivanja, a po navedbah Urbanije ne speciično in ne natančno, na primer s številom prispevkov.

Slovenija po poročanju STA sicer naj ne bi navedla, da kateri koli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestil­o za storitve splošnega gospodarsk­ega pomena, ne bi bil izpolnjen.

Neizplačan­i znesek za javno službo v oktobru, novembru in decembru znaša nekaj manj kot pol milijona evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia