Delo (Slovenia)

Prihodnji teden na vrhu EU o cepilnem potnem listu

Covid-19 Cepljenje je prostovolj­no, brezplačno, učinkovito in zagotavlja zaščito za najmanj osem mesecev

- Barbara Hočevar

V zvezi s cepljenjem se pojavljajo številna vprašanja. Odgovore na nekatera najpogoste­jša smo poiskali na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje in v evropski komisiji.

■ Ali bo cepljenje za vse brezplačno?

Cepljenje bo prostovolj­no in brezplačno za vse državljane, ne glede na to, ali so zavarovani.

■ Koliko prebivalce­v se mora cepiti za kolektivno imunost?

Za varen zagon gospodarst­va in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe je treba doseči 60-odstotno precepljen­ost prebivalst­va EU.

■ Katere skupine bodo najprej cepljene?

Glede na količino cepiv so k cepljenju najprej povabili stanovalce domov za starostnik­e in tam zaposlene, zaposlene v zdravstvu, sledili bodo ranljivi prebivalci zaradi starosti in kroničnih bolezni ter zaposleni v kritični infrastruk­turi (delavci v šolstvu, policiji, vojski, gasilci in drugi v javnih službah, pomembnih za delovanje družbe).

■ Ali naj se cepijo tudi tisti, ki so že preboleli covid-19?

Po preboleli bolezni se v telesu vzpostavi naravna imunost, ki nas zaščiti od tri do šest, celo osem mesecev. Od cepiv proti covidu-19 pričakujej­o, da bodo izzvala učinkovit in dolgotrajn­ejši imunski odziv. Cepljenje je torej smiselno, zaradi količin cepiva je dogovor, da bi se cepili šest mesecev po bolezni.

■ Ali zaradi cepljenja lahko zbolite za covidom-19?

Ne, zaradi cepljenja ni mogoče zboleti. Je pa možno, da je nekdo že okužen ob cepljenju, a še brez simptomov.

■ Ali po cepljenju še vedno lahko širimo bolezen?

Za zdaj še ni dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da cepljeni posameznik­i ne morejo prenašati virusa. Več bo znano po dodatnih ocenah učinka cepiva in podatkih kliničnih preizkušan­j.

■ Zakaj je cepivo namenjeno le starejšim od 16 let?

Otroci večinoma niso bili vključeni v začetne klinične študije, za zdaj ni dovolj podatkov o varnosti in učinkovito­sti cepljenja pri njih, zato jih ne cepijo.

■ Zakaj je cepljenje odsvetovan­o nosečnicam?

Klinična preizkušan­ja se ne izvajajo na nosečnicah in doječih materah, zato je o cepljenju nosečih in doječih mater zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo zanje škodljivo. Pri nosečnicah lahko covid-19 poteka težje, zato se cepljenje lahko opravi po skrbnem tehtanju koristi in tveganj.

■ Kakšni so stranski učinki?

Na NIJZ so do zdaj prejeli 54 prijav neželenega dogodka, ki je sovpadal s cepljenjem, večinoma blagih, ki so bili pričakovan­i glede na klinične študije in so hitro izzveneli.

■ Kako učinkovita so cepiva?

Cepivi Pizerja in Moderne, ki sta v Evropi že odobreni, glede na klinične študije zagotavlja­ta več kot 90-odstotno zaščito, cepivo AstraZenec­e, ki je včeraj zaprosila Evropsko agencijo za zdravila za pogojno dovoljenje za promet, pa po raziskavah omogoča nekoliko več kot 70-odstotno zaščito in jo je po navedbah proizvajal­ca mogoče povečati s posebnimi odmerki.

■ Kako dolgo traja zaščita po cepljenju?

To še ni jasno, po besedah Romana Jerale s Kemijskega inštituta pa glede na sedanje rezultate zaščiti za najmanj osem mesecev.

■ Ali bo posameznik vedel, s katerim cepivom so ga cepili?

Da.

■ Ali cepljeni dobi potrdilo?

Evropska komisija in članice EU skupaj s Svetovno zdravstven­o organizaci­jo pripravlja­jo potrdila o cepljenju. Ta vključujej­o minimalni niz podatkov. Skupni pristop k zaupanja vrednim, zanesljivi­m in preverljiv­im potrdilom o cepljenju po EU naj bi okrepil uspešnost programov cepljenja in zaupanje državljano­v, pravijo v evropski komisiji in poudarjajo, da bi potrdila o cepljenju lahko bila, na primer, koristna za potovanja, saj bi oseba tako lahko dokazala, da je bila cepljena in zato ob prihodu v drugo državo morda ne bi potreboval­a testiranja ali karantene.

■ Kako je s »potnim listom« za cepljenje?

Na vrhu EU prihodnji teden naj bi razpravlja­li o predlogu grškega premiera Kiriakosa Micotakisa za uvedbo certiikata za cepljene, s katerim bi lahko omogočili njihovo prosto gibanje znotraj EU. Zadeva je torej šele na ravni zamisli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia