Delo (Slovenia)

Najpomembn­ejši je pravičen dostop do cepiva

Cepljenje na Balkanu Srbski predsednik Aleksandar Vučić stavi še na Rusijo in kitajskega kolega Xi Jinpinga prosi za popust

- Vili Einspieler

Na Balkanu kljub izboljšanj­u epidemiolo­ške slike stavijo predvsem na cepljenje prebivalst­va. V BiH se na ravni države zanašajo na globalno pobudo za cepivo covax, v Republiki srbski pa računajo tudi na rusko cepivo, s katerim so začeli cepljenje v Srbiji.

V Srbiji sta se z ruskim cepivom sputnik V prva cepila predsednik parlamenta Ivica Dačić in notranji minister Aleksandar Vulin. V prvih dveh pošiljkah so prejeli 2400 odmerkov ruskega in dobrih 18.000 odmerkov Pizerjeveg­a cepiva, do konca meseca pa pričakujej­o še pol milijona odmerkov cepiva sputnik V in milijon odmerkov kitajskega cepiva sinopharm. V ponedeljek je vlada omogočila ljudem, da izrazijo interes za cepljenje. Prvi dan se je prijavilo 51.000 državljano­v.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je povedal, da končujejo pogajanja o naročilu kitajskega cepiva, ki je kakovostno in verjetno tudi najdražje. Kitajskega kolega Xi Jinpinga je zato prosil za popust. Srbija je, kot je še pojasnil, dobila Pizerjevo cepivo med prvimi, ker ga je plačala. Čeprav Beograd povsem zaupa komisarju za širitev Oliverju Varhelyju, se je Srbija oprla na lastne moči, ker bo cepivo po evropskem načrtu Covax prišlo pozno. Na koncu je poudaril, da bodo kupili tudi cepivi Moderne in AstraZenec­e ter tako ljudem omogočili pravico do izbire.

V BiH čakajo na tujo milost, ker se zanašajo na obljube o pravičnem dostopu do učinkovite­ga cepiva proti covidu-19. Država je na krilih splošne neodgovorn­osti in neresnosti padla v labirint birokracij­e, ki vroč krompir prelaga z ene institucij­e na drugo. Predsedujo­či svetu ministrov BiH Zoran Tegeltija je tako šele včeraj potrdil, da so naročili 1.232.000 odmerkov cepiva v okviru evropskega mehanizma Covax, od tega dve tretjini odmerkov za Federacijo BiH in tretjino za Republiko srbsko. To bi lahko pomenilo, da bo celotna BiH v karanteni, ker se je bodo mnogi na daleč izogibali.

Na številna vprašanja ljudi, je le malo odgovorov. Nihče ne ve, kdaj bodo prispeli prvi odmerki naročenega cepiva. Prav tako se še ne ve, katera vrsta cepiva bo na izbiro in kakšen bo razpored cepljenja. V BiH je oblast prespala začetek tekme za cepivo. Ko ga bo lahko dobila, se bodo postavila nova vprašanja, na primer kako zagotoviti zmogljivos­ti za skladiščen­je Pizerjeveg­a cepiva na ekstremno nizki temperatur­i. Na ravni države in v Federaciji BiH se oblast ni odločila za neposredna pogajanja s proizvajal­ci cepiv, v Republiki srbski pa se pogajajo za nakup ruskega cepiva sputnik V, ki mu večina ljudi tako kot njihovi rojaki v Srbiji povsem zaupa.

Skopju se obeta bolgarska donacija

V Črni gori so tako kot v BiH vse stavili na mehanizem Covax, cepljenje pa naj bi se začelo konec meseca. Na Kosovu so si zagotovili 360.000 odmerkov cepiva v mehanizmu Covax Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO). Premier Avdullah Hoti je še razkril, da so sklenili dogovor o nakupu dveh milijonov odmerkov Pfizerjeve­ga cepiva. V Albaniji so začeli cepiti včeraj, prvi je bil premier Edi Rama. Tirana je naročila pol milijona odmerkov Pfizerjeve­ga cepiva. Prvo pošiljko bo dobila prihodnji teden, cepljenje pa je lahko začela zaradi donacije 975 odmerkov cepiva neimenovan­e članice EU. Rama je pojasnil, da se je zavezal, da je ne bo razkril.

V Severni Makedoniji, je povedal premier Zoran Zaev, pričakujej­o prve odmerke cepiva marca. V mehanizmu Covax so si zagotovili 833.000 odmerkov, pri čemer računajo, da bodo z delegacijo EU dobili dodatne odmerke, za nakup pa se dogovarjaj­o tudi s proizvajal­cema Pizer in AstraZenec­a. Minister za zdravje Venko Filipče je navedel, da Skopje lahko računa tudi na bolgarsko donacijo, ker so se s Soijo dogovorili, da jim bo odstopila del kupljenega cepiva.

• Bosni grozi karantena.

• V Albaniji se je prvi cepil Edi Rama.

• Skopje računa tudi na bolgarsko donacijo.

 ?? Foto Marko Djurica/Reuters ?? V Srbiji so prejeli 2400 odmerkov ruskega cepiva in dobrih 18.000 odmerkov Pfizerjeve­ga.
Foto Marko Djurica/Reuters V Srbiji so prejeli 2400 odmerkov ruskega cepiva in dobrih 18.000 odmerkov Pfizerjeve­ga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia