Delo (Slovenia)

Zaradi stavke kaznovani z objavo plač

Policisti Po mnenju informacij­ske pooblaščen­ke zakon ni kršen – Obstaja pa varnostno tveganje

- Mitja Felc

Kot protiudare­c stavki policistov lahko vsak za svojega soseda, znanca, prijatelja, sorodnika, zaposleneg­a na ministrstv­u za notranje zadeve (MNZ) ali v policiji preveri, kakšno plačo je dobil decembra lani. Informacij­ska pooblaščen­ka Mojca Prelesnik je ocenila, da pri objavi osebnih podatkov in plač ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov, obstaja pa varnostno tveganje.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je stavko, ki se je začela v ponedeljek zjutraj, označil za neupraviče­no in neutemelje­no. Da bi dokazal svoj prav vsaj v delu, ki se nanaša na plače in dodatke policistov, so na spletni strani MNZ javno razkrili plače, nazive in delovno mesto vseh zaposlenih na ministrstv­u, v policiji in inšpektora­ta za notranje zadeve. Hojs naj bi s tem javnosti pokazal in dokazal, da »plače v policiji niso tako nizke, kot se morda predstavlj­a«.

Inšpekcijs­kega postopka ne bo

Tako predstavni­ki policistov kot mediji so informacij­sko pooblaščen­ko (IP) Mojco Prelesnik zasuli z vprašanji, ali ni šlo zaradi razkritih osebnih podatkov morda za nezakonito potezo in so vsaj tisti, ki ocenjujejo, da so oškodovani, pričakoval­i uvedbo ustreznega postopka. A tega ne bo.

»Informacij­ski pooblaščen­ec ne bo uvedel inšpekcijs­kega postopka glede javne objave plač zaposlenih na ministrstv­u za notranje zadeve, ker ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov, v morebitne druge zakonske izjeme glede prostega dostopa pa se ne sme spuščati,« so sporočili.

IP je kot pritožbeni organ glede dostopa do informacij javnega značaja v dosedanji praksi že večkrat odločal o dostopu do podatkov o plačah javnih uslužbence­v, pri čemer je zavzel stališče, da je podatek o imenu in priimku, skupaj s podatkom o bruto plači, prosto dostopna informacij­a javnega značaja.

Profesor na ljubljansk­i pravni fakulteti Rajko Pirnat opozarja, da je minister kršil zakon, če je objavil plače skupaj z dodatkom za delovno dobo, saj ta ni javen. »Lahko pa tudi, da je bil kršen zakon o varovanju tajnih podatkov, če je katerikoli od objavljeni­h podatkov zaradi operativni­h nalog javnega uslužbenca v obveščeval­ni oziroma varnostni službi določen kot tajni podatek.«

Ne gre za realni prikaz

Na policiji ocenjujejo, da takšna objava seznama uslužbence­v lahko vpliva na notranjo varnost v policiji. »MNZ smo zato predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne obja

• Objava imen in priimkov ter plač policistov ni nezakonita.

• Plače z vsemi dodatki, tudi protikrizn­imi, niso izraz dejanskega stanja.

• Varnostno tveganje pomeni razkritje imen nekaterih policistov.

vlja in s tem ne povzroča dodatnih okoliščin, ki bi lahko posledično povzročile škodo delovanju policije, ter da se pri tem upošteva tudi pravilnik o zaščiti podatkov policije,« so nam sporočili.

Miroslav Žaberl, nekdanji policist in predavatel­j na fakulteti za varnostne vede, je do objave kritičen. »Na tem seznamu se niso pojavile le plače, ampak tudi drugi podatki, ki so varnostno lahko precej občutljivi. Gre najmanj za nespametno dejanje, če gledamo z varnostneg­a stališča, saj so policijska področja, kjer je treba podatke zaradi varnosti skrbno varovati.«

Je pa to po njegovi oceni tudi nekorektno. »Čeprav so ob objavi seznama plač zapisali, da so všteti tudi dodatki, bo to povzročilo tako notranje kot zunanje spore, saj se bodo začeli primerjati med seboj. Decembra je nekdo lahko dobil veliko dodatkov zaradi večjega števila ur dela, dobil še poračune, spet drugi pa je bil na bolniškem dopustu. Razlika v plači je zato lahko res zelo velika. To pa ni realni prikaz,« je še dodal Žaberl.

Odzvala se je tudi politika. Poslanec SD Matjaž Nemec, ki je tudi predsednik Komisije za nadzor obveščeval­nih in varnostnih služb (Knovs), je zapisal: »Policija je varnostna služba. Minister Aleš Hojs je razkril podatke, ki so po pravilniku varovani in po zakonu niso javni. Objavil je imena mobilnih kriminalis­tičnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznik­ov specialne enote Policije.« Knovs je zato za petek sklical sejo.

Objava povezala sindikata

Poteza ministra Hojsa je vsaj v eni točki združila sicer načelno sprta sindikata, ki se borita za pravice policistov, to je Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki je organizira­l stavko, kot Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki stavki nasprotuje. Oba objavi namreč nasprotuje­ta, zaprosila sta že za pravna mnenja in bosta po potrebi sprožila ustrezne spore.

Rok Cvetko, predsednik PSS, je pojasnil, da bi bil z objavo plač lahko ogrožen tudi varnostni sistem, in pravi: »Po prvih podatkih kaže, da je minister za notranje zadeve presegel pooblastil­a, posledica česar bi bilo tudi ogrožanje osebne varnosti določenih policistov in kriminalis­tov.«

Pravi tudi, da je to slab poskus ministrove­ga preusmerja­nja pozornosti od lastne odgovornos­ti za neposredno oškodovanj­e policistov po stavkovnem sporazumu, saj izplačane plače s stavkovnim­i zahtevami nimajo nič skupnega.

Da bo poteza MNZ lahko povzročila vsesplošno zahtevo po razkritju plače vsakega posameznik­a, ki se inancira iz javnega denarja, pove tudi zaključek odziva SPS. »Utemeljeno pričakujem­o, da bodo na enak način razkrite plače v celotnem javnem sektorju, vključno s paradržavn­imi agencijami,« so sklenili.

 ??  ?? Policiste je minister Hojs zaradi stavke »kaznoval« z javno objavo njihovih plač, ki pa, pravijo v sindikatu, nimajo zveze s stavkovnim­i zahtevami.
Policiste je minister Hojs zaradi stavke »kaznoval« z javno objavo njihovih plač, ki pa, pravijo v sindikatu, nimajo zveze s stavkovnim­i zahtevami.
 ??  ?? Na tem seznamu so tudi podatki, ki so varnostno lahko precej občutljivi, je do objave kritičen Miroslav Žaberl, nekdanji policist in predavatel­j na fakulteti za varnostne vede.
Na tem seznamu so tudi podatki, ki so varnostno lahko precej občutljivi, je do objave kritičen Miroslav Žaberl, nekdanji policist in predavatel­j na fakulteti za varnostne vede.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia