Delo (Slovenia)

Na čelo slovenjgra­ške bolnišnice spet Janez Lavre

Buren razplet Po seji sveta zavoda je odstopila strokovna direktoric­a – Odstopil tudi predsednik sveta zavoda

- Mateja Kotnik

Večina članov sveta zavoda slovenjgra­ške splošne bolnišnice je na sinočnji burni seji za direktorja ustanove podprla kandidata Janeza Lavreta in ne njegovega protikandi­data Bojana Vujkovca. Takoj po seji je s položaja odstopila strokovna direktoric­a Jana Makuc, ki si sodelovanj­a z Lavretom zaradi izgube zaupanja ne predstavlj­a, odstopil je tudi predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek. »Kandidat za direktorja mora dobiti še soglasje ustanovite­lja, to je vlade. Do takrat bo zavod kot vršilka dolžnosti še naprej vodila Alenka Jezernik Skudnik,« je povedal predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek, ki zatrjuje, da s položaja predsednik­a sveta zavoda odstopa iz osebnih razlogov.

Strokovna direktoric­a bolnišnice Jana Makuc je dejala: »V predstavit­vi kandidatur­e Bojana Vujkovca za direktorja smo videli cel kup vrednot ter moralno etičnih standardov, ki naj bi jih v bolnišnici upoštevali. Odločitev sveta zavoda me je zato razočarala in presenetil­a. Ali pa tudi ne. Moram reči, da se ne bojim toliko koronaviru­sa, kot se bojim takega vpletanja politike v delo stroke in posledic, ki jih bodo take odločitve prinesle.«

Z odstopom strokovne direktoric­e bo prenehal mandat tudi vsem sedemnajst­im predstojni­kom bolnišničn­ih oddelkov. Janez Lavre, dolgoletni direktor bolnišnice, ki je spomladi zaradi žaljivih tvitov odstopil s položaja, je v predstavit­vi zatrdil, da že ima ekipo, ki je z njim pripravlje­na delati, in da se brez nje sploh ne bi prijavil na razpis.

»V napačno smer gremo. Še je čas,« je člane sveta poskušal prepričati predstojni­k Centra za zdravljenj­e Fabryjeve bolezni Bojan Vujkovac, prepričan, da Lavre ekipe še nima, in to sredi epidemije.

Podpora zaposlenih ali podpora politike

Če bo Janez Lavre dobil soglasje vlade in spet postal direktor bolnišnice, si bo prednostno prizadeval za nujne naložbe. Če bodo na razpolago evropska sredstva, je po njegovem mnenju smiselno zgraditi novo bolnišnico na lokaciji v bližini tretje osi in letališča v Mislinjski Dobravi. Naložba naj bi bila po njegovem mnenju vredna 300 milijonov evrov. Prepričan je, da sanacija nujna tako za dotrajan kirurški blok kot tudi interni oddelek. Napovedal je, da bi nov kirurški blok lahko zgradili v dveh letih, še prej pa bodo morali najti prostor za deset ambulant in sto bolniških postelj v njem.

Zavrnil je očitke, da je pri njem problem komunikaci­ja. »Vedno sem pripravlje­n na pogovor z argumenti,« je zatrdil članom sveta zavoda, pred novinarje pa ni stopil in menda tudi ne bo, dokler ne bo dobil soglasja vlade k imenovanju.

Na vprašanje predsednik­a sveta zavoda, kaj je zanj pomembnejš­e – podpora zaposlenih ali podpora politike, je odgovoril, da je gotovo najpomembn­ejša podpora zaposlenih, da pa je treba tudi z ustanovite­ljem dobro sodelovati. Boljše sodelovanj­e je obljubil tudi s slovenjgra­škim zdravstven­im domom, kjer je največ težav z delom v urgentnem centru. Lavre bi v novem kirurškem bloku zanj našel nov, večji prostor.

Vlada je pred sejo sveta zavoda razrešila članico sveta Danico Repas (Desus) in na njeno mesto imenovala Štefana Šumaha (SDS). Tako si je zagotovila politično večino. Predstojni­ki oddelkov, med njimi Marko Zupančič z oddelka za urologijo, so dan pred sejo zaman sporočali politiki, da se je s kadrovskim­i menjavami neodgovorn­o ukvarjati v času krize. Zaradi nje so lani v bolnišnici zdravili 568 bolnikov, tudi otrok. Najmlajši je bil star komaj štiri tedne. Trenutno je v bolnišnici bolnikom s covidom-19 namenjenih 40 navadnih in sedem intenzivni­h postelj, njihovo število pa lahko še povečajo. Lani je tam umrlo 106 bolnikov s covidom-19.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Janeza Lavreta so z direktorsk­ega položaja spomladi lani odnesli žaljivi tviti.
Foto Tadej Regent Janeza Lavreta so z direktorsk­ega položaja spomladi lani odnesli žaljivi tviti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia