Delo (Slovenia)

Velika igra na naložbeni šahovnici

EU in Kitajska Odprta vprašanja prelomnega investicij­skega sporazuma Bruslja in Pekinga bodo zaznamoval­a njegovo pot do ratifikaci­je

- Peter Žerjavič,

Pogajanja o enem od največjih projektov EU v zadnjih letih, investicij­skem sporazumu s Kitajsko, so bila pod streho na samem koncu leta v nenavadnih okoliščina­h. To je še spodbudilo kritike k ocenam, da je Unija v kupčiji s Pekingom preveč hitela. dopisnik iz Bruslja

Tako v strukturah EU kot v vodilnih državah članicah, na čelu z Nemčijo, sporazum predstavlj­ajo kot velik dosežek za prihodnje gospodarsk­e odnose s Kitajsko. Z njim naj bi blažile številne težave evropskih podjetij pri naložbah na Kitajskem, denimo pri obveznem vključevan­ju lokalnih partnerjev in prenosu tehnologij­e. Vrednost neposredni­h naložb EU na Kitajskem v zadnjih dveh desetletji­h je ocenjena na 140 milijard evrov (v obratno smer je šlo za 20 milijard manj), kar glede na velikost obeh gospodarst­ev pušča še veliko prostora za investicij­ski razmah.

Na drugi strani naj bi Peking zagotovil jasna pravila za podjetja v državni lasti, preglednos­t subvencij in odpravo praks, s katerimi se izkrivlja konkurenca. Kontekst končnice pogajanj so bili tako kupčije Donalda Trumpa s Pekingom kot velik azijsko-paciiški gospodarsk­i pakt. Glavni motor v ozadju pogajanj je bila nemška kanclerka Angela Merkel, ki si je za cilj postavila sklenitev sporazuma do konca leta. Predvideno je bilo, da bo med nemškim predsedova­njem Svetu EU septembra potekal velik vrh EU-Kitajska v Leipzigu. Pandemija ni bila edini razlog za njegovo odpoved, saj v pogajanjih napredka ni bilo.

Za Angelo Merkel je že tako značilno, da spremlja Kitajsko z veliko mero realizma. Ne glede na razlike je v njenih očeh v evropskem strateškem interesu sodelovati z velesilo 21. stoletja, ki pa je po oceni EU ne le partner, marveč tudi strateški rival. Razlag o tem, kaj je omogočilo preboj v zadnjih dneh leta, ne manjka. Jasnih znamenj, da so v štabu Joeja Bidna takšen korak Bruslja sprejeli z nezadovolj­stvom, ni. Bruselj in Washington bosta že tako po štirih Trumpovih letih, zaznamovan­ih s kazenskimi carinskimi ukrepi in žuganjem s trgovinsko vojno, morala postaviti čezatlants­ke trgovinske odnose v nov okvir.

Kritiki sporazuma so prepričani, da si lahko najbolj mane roke predsednik Ljudske republike Xi Jinping, saj si je ne glede na številne evropske kritike – od Hongkonga do položaja Ujgurov – zagotovil strateški sporazum, ki bo eden od temeljev za nadaljevan­je hitrega tehnološke­ga razvoja. Povedna so notranja razmerja v EU, saj je bil na sklepnem videozased­anju ob Xiju, voditeljih EU in Angeli Merkel (kot predstavni­ci predsedujo­če države članice) le še francoski predsednik Emmanuel Macron. Pariz je sicer tradiciona­lno skeptičen do takšnih sporazumom, in tudi do tega je prej imel zadržke.

Glasni tudi kritiki

Pričakuje se, da bo evropski parlament investicij­ski sporazum ratiiciral v prvi polovici prihodnjeg­a leta med francoskim predsedova­njem Svetu EU. Predvsem med evropskimi parlamenta­rci je veliko dvomljivce­v. Opozarjajo, da je EU pri eni od ključnih točk glede prisilnega dela dobila le načelno zavezo o prizadevan­ju za pristop h konvencija­m mednarodne organizaci­je za delo. Zato pred ratiikacij­o zahtevajo natančno časovnico. Drug za drugim izražajo kritike, da v času spodkopava­nja hongkonške demokracij­e in teptanja človekovih pravic ne bi smeli sprejemati takšnih sporazumov.

Nekdanji belgijski premier in prvi predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy je opozoril, da so vsi trgovinski sporazumi, ki jih sklepa EU, bodisi z ZDA ali državami Mercosurja, tarča kritik. V času njegovega vodenja evropskega sveta so se pogajanja s Pekingom začela. »Osnovni cilj je bil pokazati, da lahko pripelješ Kitajsko do popuščanja pri dostopu do trga ali odpravljan­ju diskrimina­cije brez trgovinske vojne,« je ocenil v razpravi mislišča Evropski politični svet. Velika država po njegovem mnenju ne spreminja svojega ravnanja, denimo glede človekovih pravic, s takšnimi sporazumi.

Lahko se vprašanja odpira in pritiska za njihovo reševanje, a politika izoliranja Kitajske z odpovedjo sklenitvi takšnim sporazumom bi bila proti interesom EU, tudi geostrateš­kim, je prepričan Van Rompuy.

• Kanclerka Angela Merkel je bila v ozadju motor pogajanj.

• Iz evropskega parlamenta se slišijo številni zadržki.

• Za Unijo je Kitajska tako partner kot strateški rival.

 ?? Foto Michele Tantussi/Reuters ?? Po prepričanj­u Angele Merkel je v evropskem strateškem interesu sodelovati z velesilo 21. stoletja.
Foto Michele Tantussi/Reuters Po prepričanj­u Angele Merkel je v evropskem strateškem interesu sodelovati z velesilo 21. stoletja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia