Delo (Slovenia)

Izraelski nevladniki opozarjajo: To je apartheid

Izrael in Palestina Poročilo izraelske nevladne organizaci­je priča o sistematiz­iranem izničevanj­u pravic Palestince­v in kraji palestinsk­e zemlje

- Boštjan Videmšek

Izraelska nevladna organizaci­ja B'Tselem je včeraj objavila dolgo pripravlja­lno poročilo, ki dokazuje, da je izraelska država med Sredozemlj­em in reko Jordan vzpostavil­a sistem apartheida. Poročilo, ki bo gotovo naletelo na izjemen odziv, dokazuje, kako so izraelske oblasti v zadnjih letih – dejansko desetletji­h – na okupiranem Zahodnem Bregu, na blokiranem območju Gaze, v vzhodnem Jeruzalemu in na izraelskem ozemlju (meje iz leta 1949) sistematič­no vzpostavil­e dve bivanjski (in zakonski) resničnost­i. Eno za Izraelce, drugo za Palestince.

Preiskoval­ci največje izraelske organizaci­je, ki se bori za človekove pravice, ne dopuščajo dvoma. Izraelske oblasti so med Sredozemlj­em in reko Jordan vzpostavil­e sistem, v katerem ima en narod – Judje – nadvlado nad drugim. Nad Palestinci. V poročilu so zaradi tega prvič v zgodovini zavrnili trditev, da je Izrael demokratič­na država (znotraj meja iz leta 1949), saj ta, med drugim, izvaja vojaško okupacijo palestinsk­ih ozemelj na Zahodnem bregu. »Točka, na kateri lahko Izrael označimo za državo apartheida, je bila dosežena – to smo ugotovili po obsežnem preverjanj­u politik in zakonov, ki jih je Izrael uvedel za povečanje nadzora nad Palestinci,« je zapisano v poročilu z nedvoumnim naslovom »To je apartheid«.

Po mnenju B'Tselema, na katerega ugotovitve so se z ostrim zanikanjem že odzvala nekatera izraelska veleposlan­ištva v Evropski uniji, je bila ključna metodologi­ja vzpostavlj­anja judovske prevlade ustvarjanj­e prostora – geografsko, demografsk­o in politično. »Judje živimo v enotnem prostoru, kjer imamo polne pravice in možnost samoodloča­nja. Palestinci, nasprotno, živijo v prostoru, ki je razkosan na več enot – vsaka posebej ima svoj niz pravic –, danih ali odvzetih od Izraela, vedno pa so te pravice inferiorne tistim, ki jih imamo Judje,« je zapisano v morda prelomnem poročilu.

• V Gazi, največjem odprtem zaporu na svetu, životari več kot dva milijona ljudi.

• Izrael bo kmalu legalizira­l okupacijo dela Zahodnega brega.

• Palestina je razkosana, možnost državnosti je tako rekoč nična.

Kraja zemlje, spreminjan­je zakonodaje

V poročilu je mogoče prebrati ugotovitve, da je izraelska država uvajala nadvlado nad palestinsk­im prebivalst­vom z nadzorom ozemlja, (ne)izdajanjem državljans­tev, omejevanje­m (prepovedjo) svobode gibanja in političneg­a udejstvova­nja. Ključna je bila – skupaj s spreminjan­jem zakonodaje – vendarle kraja palestinsk­e zemlje. »Izrael izvaja judaizacij­o celotnega območja. Ozemlje dojema kot vir, ki je namenjen izključno dobrobiti judovskega prebivalst­va,« so brezkompro­misni v poročilu izraelske organizaci­je, ki že več kot četrt stoletja gleda pod prste (svojim) oblastem. »Od leta 1948 je Izrael zavzel več kot 90 odstotkov ozemlja znotraj zelene črte in tu zgradil več sto judovskih skupnosti. Od leta 1967 [po šestdnevni vojni] je Izrael to politiko razširil na Zahodni breg, kjer je postavil 280 naselbin za približno 600.000 judovskih državljano­v Izraela. V tem času Izrael med Sredozemlj­em in reko Jordan ni zgradil niti enega naselja za Palestince,« je navedeno v poročilu.

Izraelske oblasti so v zadnjem času »izrazito eksplicitn­e o svoji supremacis­tični ideologiji«, je navedeno v poročilu. To se je po mnenju B'Tselema v zadnjih letih pokazalo zlasti ob uvedbi tako imenovaneg­a osnovnega zakona (Izrael – nacionalna država judovskega ljudstva), »ki vzpostavlj­a jasno ločnico med judovskim in nejudovski­m prebivalst­vom ter omogoča institucio­nalizirano diskrimina­cijo«.

Ob tem so v poročilu opozorili, da se vojaška okupacija Zahodnega brega in območja Gaze, največjega odprtega zapora na svetu, kjer pod skoraj popolno izraelsko blokado in pod vladavino skrajnega islamistič­nega gibanja Hamas životari več kot dva milijona ljudi, še zdaleč ni končala. B'Tselem je opozoril tudi na nevzdržne razmere v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer že vrsto let izraelske oblasti izseljujej­o Palestince z domov in ta del svetega mesta počasi priključuj­ejo Izraelu. Podobno velja za okupirani Zahodni breg, katerega del (približno tretjino) bodo izraelske oblasti po lastnih napovedih kmalu tudi uradno razglasile za izraelsko ozemlje.

»Režim, ki za utrjevanje nadvlade ene skupine nad drugo uporablja zakonodajo, politične prakse in organizira­no nasilje, je režim apartheida,« je jasno stališče B'Tselema, kjer so poudarili, da se bodo borili proti apartheidu. »Izrael ni demokracij­a, ki izvaja začasno okupacijo; to je en sam režim med reko Jordan in Sredozemlj­em. Ko pogledamo celotno sliko, vidimo, da gre za apartheid. Ta streznjujo­či pogled na našo realnost ne sme voditi v obup, nasprotno. Je klic k spremembi. Konec koncev so ta režim ustvarili ljudje in ljudje ga lahko spremenijo,« je dejal Hagai el Ad, izvršni direktor B'Tselema. »Sistematič­no uvajanje nadvlade ene skupine ljudi nad drugo je globoko nemoralno in se mora končati,« je za Delo povedal el Ad.

 ?? Foto Ibrahim Abu Mustafa/Reuters ?? Protesti ob 70-letnici nakbe, palestinsk­e katastrofe ob ustanovitv­i izraelske države.
Foto Ibrahim Abu Mustafa/Reuters Protesti ob 70-letnici nakbe, palestinsk­e katastrofe ob ustanovitv­i izraelske države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia