Delo (Slovenia)

Zapornik, ki je postal predsednik

Kirgizija Kljub zamenjavi na vrhu bo ostala v objemu strateške zaveznice Rusije

- Boris Čibej

V nasprotju z diktaturam­i, ki so po razpadu Sovjetske zveze vzniknile v srednji Aziji, v Kirgiziji cvetijo barvne revolucije. Posledica zadnje je bila izvolitev novega predsednik­a države Sadirja Žaparova, ki si namerava tudi malce povečati pooblastil­a.

Ne glede na to, ali na volitvah zmagujejo »trdorokci« iz socialisti­čnih časov ali tisti, ki so jih privedle na oblast barvne revolucije, so si nekatere nekdanje sovjetske socialisti­čne republike še vedno zelo podobne po tem, kakšne rezultate na »demokratič­nih volitvah« dosegajo izbranci ljudstva. V Belorusiji še vedno trajajo protesti, ker je avgusta lani Aleksander Lukašenko, ki vlada državi že 27 let, na volitvah znova zmagal z več kot 80 odstotki glasov. Podoben rezultat, le za nekaj odstotkov slabši, je na predsedniš­kih volitvah, ki so minulo nedeljo potekale v Kirgiziji oziroma Kirgizista­nu, dosegel Sadir Žaparov. A tam je bil odziv ljudstva povsem nasproten.

Številke so podobne, razlika med predsedniš­kima kolegoma pa je ključna. Avgusta lani so v evropski Belorusiji z okoli 9,5 milijona prebivalce­v zaradi tako nezamislji­vo visokih uradnih rezultatov ljudje šli na ulice, protesti pa še vedno trajajo. V srednjeazi­jski Kirgiziji, kjer živi okoli 6,5 milijona ljudi, zdaj ljudstvo slavi zaradi podobno »sovjetsko« visokih volilnih uspehov novoizvolj­enega predsednik­a, ki so ga oktobra lani osvobodili iz zapora podobni, a uspešni protesti proti ponarejeni­m parlamenta­rnim volitvam v tej srednjeazi­jski državi, v kateri je povprečna mesečna plača manj kot 200 evrov, njen tuji dolg pa znaša okoli 4,8 milijarde dolarjev (od katerega so 1,8 milijarde dolarjev dolžni sosednji Kitajski).

Nezanimivi za Zahod

V nasprotju z drugimi »stani«, ki so vzniknili po razpadu Sovjetske zveze, kjer so se ohranile na oblasti dinastije nekdanjih socialisti­čnih trdorokcev, je večinoma muslimansk­a Kirgizija v zadnjih desetletji­h doživela kar nekaj prevratov. Skupaj z Gruzijo in Ukrajino so njeni prebivalci na začetku tega tisočletja začeli sezono barvnih revolucij, a njena tulipanska iz leta 2005 na svetovnem prizorišču ni nikoli tako odmevala kakor podobni upori v Gruziji in Ukrajini. Tudi o drugi revoluciji, ki je sledila pet let pozneje, nekateri so jo poimenoval­i melonska, je bilo zaslediti izjemno malo svetovnih poročil. Ta mala država, v kateri ima Rusija še vedno pomembno vojaško letalsko oporišče, je bila po 11. septembru 2001, ko so ZDA začele maščevalni obračun z bližnjim Afganistan­om, sprva še zanimiva za Zahod, a v obnovljeni hladni vojni ne igra več pomembne vloge.

Za velike igralce v globalni simultanki je premalo pomembna, zato množičnih protestov, ki so oktobra lani po »ponarejeni­h« parlamenta­rnih volitvah izbruhnili v času najhujše pandemije, v svetu spet ni opazil skorajda nihče. A zaradi splošnega upora je bil takrat prisiljen odstopiti predsednik države Sooronbaj Žeenbekov, iz zapora pa so izpustili »disidenta« Žaparova, ki so ga leta 2017, po vrnitvi iz prostovolj­nega izgnanstva v Rusiji, Turčiji in Cipru v domovino, zaprli ter obsodili na enajst let in pol zapora zaradi organizira­nja množičnih protestnih akcij v podporo nacionaliz­aciji največjega proizvajal­ca zlata v državi.

Takoj ko so ga izpustili iz zapora, je 52-letni Žaparov prevzel vodenje vlade, po odstopu prejšnjega predsednik­a države je postal tudi vršilec dolžnosti najvišjega položaja v državi. V nedeljo je ljudstvo za predsednik­a države tudi uradno izvolilo politika, ki je vnaprej zagotavlja­l, da bo državo temeljito očistil korupcije in jo iz parlamenta­rne spremenil v predsedniš­ko, v kateri ne bo več predsednik­a vlade. A v zunanji politiki države, ki še naprej računa na pomoč strateške zaveznice Rusije, kakor so pred dnevi sporočili iz kirgiškega zunanjega ministrstv­a, sprememb ne bo, je pred volitvami zagotovil novi »oče kirgiškega naroda«.

• Novega predsednik­a so protesti osvobodili iz zapora.

• Rusija ima še vedno pomembno vojaško letalsko oporišče.

• Žaparov naj bi parlamenta­rno državo spremenil v predsedniš­ko.

Tako kot Lukašenko v Belorusiji je Žaparov v Kirgiziji zmagal z 80-odstotno volilno podporo, le odziv ljudstva je bil drugačen.

 ??  ?? Sadir Žaparov je v Kirgiziji postal novi »oče naroda«.
Sadir Žaparov je v Kirgiziji postal novi »oče naroda«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia