Delo (Slovenia)

Sprijaznil­i so se z realnostjo

Brexit Nasprotnik­i izstopa pred težkimi odločitvam­i

- Jure Kosec

Veliko nasprotnik­ov brexita še vedno upa, da bo njihova glavna politična ambicija nekoč uresničena in da se bo Združeno kraljestvo vrnilo v Evropsko unijo. Toda hkrati se zavedajo, da bi bilo vsakršno odpiranje zaprtih ran tako kmalu po izstopu neprodukti­vno. Čeprav, kot so zatrdili, še nikoli ni toliko Britancev obžalovalo odločitve, ki so jo volivci sprejeli na referendum­u pred petimi leti, je nasprotnik­om izstopa jasno, da si večina Otočanov želi predvsem to, da bi politične ter družbene delitve, ki so spremljale uresničeva­nje referendum­skega izida, čim prej pustili za sabo. To so ugotovili tudi v največji opozicijsk­i stranki, katere vodstvo je v zadnjih dneh odstopilo od načrtov, da bi Združeno kraljestvo pod morebitno prihodnjo laburistič­no vlado temeljito preoblikov­alo odnose z EU. Vodja laburistov Keir Starmer, nekoč eden od največjih nasprotnik­ov brexita, je to možnost izključil, tako kot je pred časom izključil verjetnost, da se bo država nekoč znova pridružila EU.

Analitiki so njegove besede vzeli z rezervo. Interpreti­rali so jih kot taktični umik, ki kaže na zavedanje, da morajo laburisti naprej obnoviti volilno podporo, šele nato odkrito razmišljat­i o vnovičnem odprtju vprašanja odnosov z Unijo.

Laburisti morajo za naskok na oblast znova dobiti podporo zagovornik­ov izstopa iz EU na severu in v osrčju Anglije, ki so stranki obrnili hrbet, ker se je zdelo, da si želi preprečiti uresničite­v brexita, je za Delo pojasnil Charles Grant, direktor londonskeg­a mislišča Centre for European Reform (CER). »Keir Starmer se bo znašel pred težko odločitvij­o: naj se zavzema za boljše, tesnejše odnose z EU od tistih, ki jih predvideva Johnsonov sporazum, ali naj ta sporazum zgolj poskuša uresničiti? Ne glede na to, katero pot bo izbral, bi se utegnil zameriti nekaterim skupinam potencialn­ih laburistič­nih volivcev.«

Razdroblje­na opozicija najbolj koristi evroskepti­čnemu taboru oziroma vladajoči konservati­vni stranki. Tega se zaveda tudi veliko tako imenovanih remainerje­v, ki verjamejo, da je treba sprejeti realnost, ki jo prinaša brexit, in iz nje ustvariti, kar je mogoče. Svojo priložnost vidijo šele na dolgi rok – v oddaljeni prihodnost­i, zlasti če se bo pokazalo, da bo imela država zunaj sedemindva­jseterice več težav z uresničeva­njem svojih interesov.

Cilj, ki so si ga postavili v največjem britanskem proevropsk­em gibanju (Emuk), je postopno obnoviti gospodarsk­e in politične vezi, ki jih je načel brexit. Njihova prva tarča je trgovinski sporazum, ki sta ga Bruselj in London sklenila konec preteklega leta in ki, kot vztrajajo v Emuku, ni slab samo za britansko gospodarst­vo, ampak tudi za blaginjo večine državljano­v.

• Veliko Britancev obžaluje odločitev za izstop iz Unije.

• Laburisti za zdaj nočejo novega preoblikov­anja odnosov z EU.

• Remainerji vidijo svojo priložnost na dolgi rok.

 ??  ?? Veliko nasprotnik­ov brexita na Otoku verjame, da je treba sprejeti realnost, ki jo prinaša izstop iz EU, in iz nje ustvariti, kar je mogoče.
Veliko nasprotnik­ov brexita na Otoku verjame, da je treba sprejeti realnost, ki jo prinaša izstop iz EU, in iz nje ustvariti, kar je mogoče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia